25.04.2018 Beograd

Privrednicima u Srbiji za opremu 556 miliona dinara bespovratne pomoći

Privrednicima u Srbiji za opremu 556 miliona dinara bespovratne pomoći Foto: Freeimages
Ministarstvo privrede Srbije objavilo je danas javni poziv za program bespovratne pomoći maloj privredi za kupovinu novih mašina i proizvodne opreme, ukupne vrednosti 556 miliona dinara.

"Uvažavajući potrebe privrede, ove godine je dupliran maksimalan iznos granta koji jedna firma može da dobije za kupovinu opreme, sa 2,5 miliona na pet miliona dinara. Takođe, privrednicima je omogućeno da konkurišu za ovaj program bez obzira da li su već bili korisnici državnih sredstava po nekom drugom osnovu ili programu u prethodnom periodu", navodi se u saopštenju.

Banke koje će kreditirati nabavku mašina i opreme neće tražiti druga sredstva obezbeđenja osim zaloga na kupljenu robu, navelo je ministarstvo.

Pri nabavci opreme, bespovratna sredstva čine 25 odsto ukupne vrednosti, učešće samog preduzetnika je pet odsto, a još 70 odsto kredit partnerskih finansijskih kuća za koji je rečeno da je povoljan.

Program se sprovoditi u saradnji s pet banaka i jednom lizing kućom: Poštanskom štedionicom, Kredit agrikol bankom, Halkbankom, Eurobankom, Prokredit bankom i Rajfajzen lizingom.

Tim pogramom je 2017. bilo obuhvaćeno 425 zahteva privrednika od kojih je odobreno 396. Njihovom realizacijom u naredne dve godine biće zaposleno 1.630 ljudi, dodalo je Ministarstvo privrede.

Za taj program najviše su zainteresovana preduzeća koja se bave prehrambenom proizvodnjom, građevinskim i proizvodima metalnih konstrukcija, nameštaja, predmeta od papira i kartona, tekstila i odeće, preradom drveta, gume i plastike, štampanjem.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side