Proizvođači kojima je obustavljen izvoz u Rusiju: Radimo na ispunjavanju zahteva
31.05.2019 Beograd

Proizvođači kojima je obustavljen izvoz u Rusiju: Radimo na ispunjavanju zahteva

Proizvođači kojima je obustavljen izvoz u Rusiju: Radimo na ispunjavanju zahteva Foto: pixabay
Kompanije iz Srbije kojima je privremeno obustavljen izvoz na rusko tržište saopštile su danas da već rade na ispunjavanju svih zahteva koje su postavile ruske nadležne službe i da sarađujući međusobno, ali i sa svim relevantnim državnim institucijama.

Privremeno je obustavljen uvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju kompanijama Matijević, Big bul fuds (Big Bull Foods), Zlatiborac i Karnerks (Carnex).

"Odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor da privremeno obustavi uvoz proizvoda naših kompanija počevši od 4. juna, odnosi se na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku", navodi se u zajedničkom saopštenju te četiri kompanije.

Istaknuto je da će sve isporuke mesa i proizvoda, koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri.

"Verujemo da ćemo vrlo brzo ispuniti sve zahteve usklađenosti s industrijskim ;standardima i relevantnim propisima ruske Federalne veterinarske službe", navodi se u saopštenju kompanija.

Kako je objašnjeno, takva situacija nije izuzetak u industriji mesnih prerađevina, ali ni u drugim granama industrije u Srbiji, jer u procesu i kontroli uvoza dolazi do uobičajene procedure nadzora, za kojom sledi i zahtev za dodatnim usklađivanjem sa tehnološko-tehničkim propisima zemlje uvoznice.

"Želimo da istaknemo da do sada nismo imali sličnih problema i da smo godinama aktivni izvoznici na tržište Ruske Federacije, te da je na nama u ovom trenutku da damo sve od sebe da ispunimo sve zahteve, kako bi suspenzija bila obustavljena", istakla su četiri proizvođača mesa i mesnih prerađevina.

Ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rošelkhoznadzor) je u aprilu obavila nadzor u šest srpskih kompanija za proizvodnju mesa i objavila da su "ozbiljne nepravilnosti" utvrđene u četiri kompanije, zbog čega im je privremeno obstavljen izvoz na to tržište.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side