Prva masovna aukcija nekretnina u Grčkoj, za 110 miliona evra
08.08.2019 Atina

Prva masovna aukcija nekretnina u Grčkoj, za 110 miliona evra

Prva masovna aukcija nekretnina u Grčkoj, za 110 miliona evra Foto: Pixabay
U Grčkoj je u toku priprema prve masovne aukcijske prodaje nekretnina koje je neka grčka banka stekla od prethodnih vlasnika, a nije uspela da ih proda jer za njih nije bilo interesenata.

Na aukciju će dva "paketa" sa ukupno 950 nekretnina i očekuje se da prodaja, koja se priprema od aprila, bude završena početkom sledeće nedelje, piše danas atinski list "Katimerini".

To su nekretnine kojima su ranije trgovale agencije "Star" i "Opus", a sada su vlasništvo "Eurobanke" koja ih je od njih kupila na aukcijama, ili ih je preuzela jer krediti za njih nisu otplaćivani.

Knjigovodstvena vrednost oba "paketa" imovine procenjuje se na oko 110 miliona evra.

"Paket" "Star" sadrži 685 nekretnina, uglavnom stambenih, ali i komercijalnih - kancelarija, prodavnica, skladišta, građevinskog i i industrijskog zemljišta. "Paket" "Opus" čini 258 komercijalnih nekretnina.

Banka izveštava da je interesovanje za oba "paketa" zadovoljavajuće, jer su obavezujuće ponude podneli i grčki i strani investicioni fondovi od kojih su dva ranije kupila komercijalne nekretnine u Grčkoj: niz kancelarija koje je "Alpha banka" prodala za 95 miliona evra, i poslovnu zgradu "Piraeus banke" od 12 miliona evra.

Za 400 miliona evra jednom od tih stranih investicionih fondova je prošle nedelje prodat i sigurnosni fond "Piraeus banke" za osiguranje kredita za nekretnine.

Uz dva "paketa" nekretnina koje sada idu na prodaju, "Eurobanka" je pripremila i treći, sa još 150-200 stambenih i industrijskih nekretnina, kancelarija i lokala. Taj paket će pokušati da proda pre isteka 2019. godine.

Po navodima rukovodilaca tržišta nekretnina, grčke banke će u drugoj polovini ove godine intenzivirati prodaju nekretnina kako bi se pre svega oslobodile veoma značajnih troškova upravljanja koje imaju za svaku nekretninu, ali i da bi iskoristile poboljšanje klime na tržištu.

Cene nekretnina u Grčkoj se oporavljaju od kraja 2018. godine, optimizam se vratio na tržište i strani investitori neprestano traže nove mogućnosti, te se sadašnja situacija smatra najpovoljnijom posle niza godina, zaključuje "Katimerini".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side