27.07.2013 Beograd

Putevima Srbije godišnje nedostaje 150 miliona evra

Putevima Srbije godišnje nedostaje 150 miliona evra
Putevima Srbije godišnje nedostaje oko 150 miliona evra za redovno održavanje puteva, izjavio je danas Tanjugu Aleksandar Cvetanović iz Ministarstva saobraćaja.

Javno preduzeće Putevi Srbije za održavanje puteva na raspolaganju ima oko 130 miliona evra od naplate putarine, i ako bi se ponovo iz prihoda od akcize na gorivo izdvajalo između 15 i 20 odsto dobilo bi se još toliko novca za tu namenu", rekao je Cvetanović.

"To bi, međutim, bilo dovoljno samo za redovno održavanje puteva i ništa više, tako da tim sredstvima ne bi mogle da se finansiraju rekonstrukcije i rehabilitacije saobraćajnica", naveo je on.

Prihod od akciza za puteve, koji je iznosio 20 odsto, ukinut je početkom prošle godine a umesto toga su uvedene subvencije koje iznose oko 4,5 milijardi dinara.

U mnogim zapadnim zemljama se, prema rečima Cvetanovića, za održavanje putne mreže ne izdvaja 20 odsto od akcize na naftu i naftne derivate, već se za te namene izdvaja između 25 i čak 67 odsto od maloprodajne cene goriva, rekao je on.

"Svuda u svetu se ili od akcize ili od maloprodajne cene odvaja za puteve", kaže Cvetanović, dodajući da akcize na gorivo u Srbiji iznose od 30 do 55 dinara, u zavisnosti od njegove vrste.

On je rekao da je "Ministarstvo finansija izmislilo da se iz budžeta subvencioniše infrastruktura", što se odnosi na lokalne samouprave, kao i da su ta sredstva u 2012. godine iznosila oko 75 miliona evra, a ove godine svega 43 miliona evra.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) zatražila je nedavno od vlade da nađe rešenje za održavanje putne infrastrukture, ukazujući da loši putevi znače manje investicija i privredne aktivnost, kao i manje posla i lošiji život.

Za puteve u Srbiji je sve manje para, a rebalans budžeta predviđa dodatno umanjenje za održavanje puteva za više od milijardu i po dinara.

U SKGO kažu da su gradovi i opštine u više navrata skretali pažnju da su neke od naknada za održavanje puteva nepravedno svrstane u grupu "parafiskalnih nameta", pa su se tu našle i takse za registraciju motornih vozila koje lokalne samouprave namenski koriste za održavanje lokalnih puteva na svojoj teritoriji.

autor: VM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side