02.12.2019 Moskva

Putin i Si video-linkom pratili otvaranje prvog rusko-kineskog gasovoda

Putin i Si video-linkom pratili otvaranje prvog rusko-kineskog gasovoda Foto: Beta / AP
Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, danas su putem video-linka nadgledali svečano puštanje u rad gasovoda "Snaga Sibira", prvog koji povezuje njihove zemlje.

"Ova inauguracija je zaista istorijski događaj ne samo za svetsko tržište energije, nego pre svega za nas, za Rusiju i za Kinu. Ovaj projekat dovešće rusko-kinesku stratešku saradnju na sasvim drugi nivo", rekao je Putin koji je otvaranje gledao u Sočiju putem video-linka.

Gasovod "Sila Sibira" od 2.000 kilometara povetuje naftna polja u istočnom Sibiru s Kinom. Za sada stiže do granice dveju država, a kada bude potpuno završen, trebalo bi da bude dugačak više od 3.000 kilometara.

Procenjeno je da će "Sila Sibira" koštati 55 milijardi dolara kada 2022-2023. godine bude dostigla kapacitet od 38 milijardi kubnih metara godišnje što je 9,5 odsto potrošnje gasa u Kini.

Zbog tolike cene koju smatreaju "astronomskom", kritičari gasovoda kažu da on nikada neće biti rentabilan, već da je pre svega "politički i diplomatski projekat".

Prvi rusko-kineski gasovod koji treba da odgovori na ogroman energetski apetit Kine, simbolizuje strateško partnerstvo, posebno u sferi energetike.

"Razvoj kinesko-ruskih odnosa jeste i biće prioritet spoljne politke obe naše zemlje. Radi se o istorijskom projektu... to je primer duboke integracije i uzajamno korisne saradnje", izjavio je Si Đinping putem video-linka.

                                                                                                            Foto: Beta / AP

Šef Gasproma Aleksej Miler okružen svojim zaposlenima u belo-plavim uniformama svoje firme, proglasio je da je "otvoren ventil" i da je gas počeo da teče. Sa kineske strane zaposleni u firmi Petročajna, partnera Gasproma, bili su obučeni u crveno.

Kina treba da završi svoj deo gasovoda 2022-2023. godine kada će gas stići do Šangaja.

Promet kroz gasovod treba postepeno da se povećava na 38 milijardi kubnih metara godišnje 2025. godine. Njime se Kina učvršćuje kao glavno izvozno tržište Rusije za gas i Rusiji daje ;potenencijalno novo tržište izvan Evrope.

Moskva planira da otvori još dva velika gasovoda: "Severni tok 2" koji po dnu Baltičkog mora do Nemačke i "Turski tok" do juga Evrope.

Ruski energetski gigant Gasprom i kineski CNPC potpisali su u maju 2014. godine ugovor prema čijim odredbama je ruska strana obavezna da u narednih 30 godina isporučuje po 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje gasovodom "Sila Sibira". U početku će, kako je najavljeno, biti pumpano oko deset miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno.

Rusko-kineski gasovod praćen je ogromnim ugovorom o isporuci gasa Kini, procenjenog na više od 400 milijardi dolara za 30 godina, koji su Gasprom i kineski CNPC a potpisali u maju 2014. godine, posle čitave decenije pregovora.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra

  Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast vodi katastrofalnu ekonomsku politiku zaduživanja građana i države i da planira novo zaduženje od 207 miliona evra, pošto je prethodnih godinu dana zadužila građane i državu za 1,2 milijarde evra i podigla ukupan dug na 24,5 milijardi.

 • Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara

  Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača, piše "Nova ekonomija".

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5581 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Mihajlović sa britanskom ambasadorkom o izgradnji Moravskog koridora i vazdušnom saobraćaju Mihajlović sa britanskom ambasadorkom o izgradnji Moravskog koridora i vazdušnom saobraćaju

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Srbije Zorana Mihajlović i ambasadorka Velike Britanije u Beogradu Šan Meklaud saglasile su se danas da je potrebno da se u najskorijem roku potpiše i sporazum o vazdušnom saobraćaju između dve države, s obzirom na to da su se za to stekli uslovi nakon Bregzita.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side