14.09.2017 Beograd

Ružić i Ruf o reformama u javnom sektoru

Ružić i Ruf o reformama u javnom sektoru Foto: prtscr ytb
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je danas u razgovoru u Beogradu sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejsom Rufom da se sistem javnog sektora menja iz temelja, jer je cilj da on bude efikasan, ekonomičan i upravljiv.

On je podsetio da su popisana radna mesta u javnim službama i da je broj oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama, katalogom smanjen na oko 870.

"Sve javne službe će morati da usklade svoju unutrašnju organizaciju i poslove s katalogom i tu neće biti više zloupotreba i izmišljanja radnih mesta samo u svrhu zapošljavanja", istakao je Ružić, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarstvo je pripremilo, kako je naveo, set nacrta zakona koji uređuju radnopravne odnose i vrednovanje rada i sistem plata u javnim službama, autonomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama i da je plan da se oni vrlo brzo nađu pred poslanicima.

Takav sistem je, po njegovoj oceni, pravičan jer svim zaposlenima u javnim službama omogućava pođednako vrednovanje rada i nagrađivanja za zalaganje i rezultate, što će pozitivno uticati na njihovu motivisanost i kvalitet usluga, navodi se u saopštenju.

Ružić je istakao da u državnim i lokalnim administracijama trenutno ima oko 6.700 ljudi manje nego što je propisani maksimum.

On je kazao da se pripremaju zakoni i prateći propisima koji regulišu plate zaposlenih u ostatku sistema javne uprave, koji bi trebalo da budu usvojeni do kraja ove godine.

Tehnička misija MMF-a od juče je u poseti Beogradu i s predstavnicima vlasti će razgovarati o fiskalnim kretanjima, reformama u javnom sektoru i pripremi budžeta za 2018. godinu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 118, 23 dinara Evro sutra 118, 23 dinara

  Dinar će u utorak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,2362 dinara za jedan evro.

 • Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom Istraživačke grupe Brisela koja priprema izveštaj i vodič za investiranje u Srbiji Fadrikom Alvaresom Toledom o prioritetima Srbije u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, regionalnom povezivanju i privlačenju stranih investitora, saopšteno je iz njenog kabineta.

 • Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis

  Manje od trećine ukupnog broja stranaca koji dobijaju dozvolu za rad u Srbiji pokreće sopstveni posao, dok ostali uglavnom rade u inostranim kompanijama, pre svega na visokospecijalizovanim poslovima za koje ne postoje odgovarajući kadrovi u zemlji ili ih nema dovoljno, objavio je časopis "Biznis i finansije".

 • Evro danas 118,23 dinara Evro danas 118,23 dinara

  Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče, i zvanični srednji kurs je 118,2362 dinara za jedan evro, ali to je rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw