13.04.2019 | 19:40h ► 22:28h Vašington

SAD žele da Svetska banka više pomogne najsiromašnijim zemljama

SAD žele da Svetska banka više pomogne najsiromašnijim zemljama Foto: Beta / AP
Američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao je danas da bi Svetska banka trebalo da ostvari veći napredak u preusmeravanju kredita od brzorastućih ekonomija, poput kineske, i pruže više podrške najsiromašnijim zemljama.

 

Američka vlada kao pozitivno ocenjuje to što je Svetska banka izrazila želju da poveća podršku zemljama "pogođenim krhkošću, sukobima i nasiljem", naveo je Mnučin na zatvaranju prolećnog sastanka Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Mnučin je rekao da Svetska banka treba da osigura da podrška bude usmerena na jačanje "privatnih investicija koje povećavaju rast i smanjuju siromaštvo" kao i da SAD žele da vide "dodatni napredak" u preusmeravanju više kredita Svetske banke ka siromašnijim zemljama.

Svetska banka je među većim izvorima pomoći za razvojne projekte kao što je na primer izgradnja brana. Mnučin je rekao da investicije u proizvodnju struje predstavljaju ključnu potrebu za razvoj u siromašnijim zemljama.

SAD su uspele da postave Dejvida Malpasa, dugogodišnjeg kritičara Svetske banke, za njenog novog predsednika. Predsednik SAD Donald Tramp je u jednom intervjuu rekao da je za taj posao razmatrao i svoju ćerku Ivanku.

 

SAD žele stvaranje fonda za Venecuelu

SAD i neke druge zemlje, među kojima i Francuska, žele da osnuju fond od 10 milijardi dolara koji će biti na raspolaganju budućim vlastima Venecuele za pokretanje ekonomije, rekao je danas američki ministar finansija Stiven Mnučin.

Mnučin je rekao da se na tome radi.

Prema njegovim rečima, inicijativa je zaživela u četvrtak, na sastanku predstavnika 19 država na marginama prolećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

"Kad god učestvujem na sastanku ovog tipa ne mogu da verujem koliko se stanje Venecuelanaca pogoršalo", naveo je Mnučin.

 

Poslednje tačke u trgovinskim pregovorima s Kinom

SAD i Kina se bave poslednjim spornim pitanjima u trgovinskim pregovorima, rekao je danas američki ministar finansija Stiven Mnučin.

"Nadamo se da se približavamo poslednjoj rundi razgovora da bismo pronašli rešenje problema", naveo je Mnučin.

Prema njegovim rečima, važnije je dobro pregovarati nego "postavljati arbitrarne datume".

SAD i Kina od januara pregovaraju o sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu kojim bi se okončao trgovinski rat koji je predsednik SAD Donald Tramp pokrenuo da bi naterao Peking da odustane od ekonomske politike koju SAD smatraju nelojalnom.

Mnučin je rekao da su dve strane ove nedelje razgovarale telefonom kao da će to činiti i naredne nedelje.

Trampova vlada želi da smanji ogroman trgovinski deficit s Kinom i natera Kinu da prestane s prisiljavanjem kompanija da predaju tehnologiju, ograniči subvencije državnim firmama i prestane sa krađom intelektualne svojine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side