11.09.2018 Beograd

Samostalni sindikat PKB: Ponudu dala samo arapska kompanija Al Dahra

Samostalni sindikat PKB: Ponudu dala samo arapska kompanija Al Dahra Foto: prtscr ytb
Predsednik Samostalnog sindikata Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) Milisav Đorđević rekao je danas da je nezvanično čuo da su dokumentaciju za privatizaciju te firme otkupile dve kompanije, ali da je ponudu dala samo Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

On je za Betu rekao da je privatizacija PKB "totalni promašaj države", a da će radnici izgubiti sva stečena prava Kolektivnim ugovorom.

"I ako nas sve zaposle, nas 1.704 radnika, izgubićemo prava po osnovu minulog rada i sva ostala koja su bila ugovorena Kolektivnim ugovorom", rekao je Đorđević.

Dodao je da radnike najviše brine da li će zadržati posao jer će otpremnine od 450 evra po godini staža u toj firmi "brzo potrošiti".

On je istakao da je tom sindikatu čudno to što je mala procenjena vrednost te firme jer je sa oko 600 miliona evra od pre nekoliko godina pala na oko 208 miliona evra, a prodaje se za 104 miliona evra.

"Kada smo pitali zašto je tako mala procenjena vrednsot PKB rekli su nam u Ministarstvu privrede da je procenu radila eminentna kompanija Dilojt", rekao je Đorđević.

Druga zabrinjavajuća činjenica, prema njegovim rečima, je to što je kupac obavezan da zadrži delatnost samo tri godine.

"Verovatno će prvo ukinuti sektor stočarstva", rekao je Đorđević.

Početna cena imovine je prema javnom pozivu 104,5 miliona evra, a na prodaju je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi.

Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik vredi 431.300 evra.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side