Vlada: Minimalna cena rada 121 dinar po radnom času
14.09.2015 | 12:12h ► 17:42h Beograd

Vlada: Minimalna cena rada 121 dinar po radnom času

Vlada: Minimalna cena rada 121 dinar po radnom času Foto: Freeimages.com
Visina minimalne cene rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar - decembar 2016. godine iznosi 121 dinar po radnom času, odlučila je danas Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada je ovu odluku donela u skladu sa članom 112 Zakona o radu koji propisuje da, ukoliko Socijalno-ekonomski savet Srbije ne utvrdi minimalnu cenu rada u roku od 15 dana od dana početka pregovora, visinu minimalne zarade utvrđuje vlada, i to najkasnije 15. septembra tekuće godine za narednu kalendarsku godinu.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) ni danas se nisu dogovorili o iznosu minimalne cene rada za 2016. godinu. Sindikati smatraju da minimalna cena rada treba da bude povećana sa sadašnjih 121 na 143,5 dinara po radnom satu, a poslodavaci i predstavnici resornih ministarstava ocenjuju da se nisu stekli uslovi za njeno povećanje.

Predsednikk Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da odluka je doneta zbog različitih stavova članova SES-a, odnosno sindikata i poslodavaca.

Sindikati su tražili da se cena rada po radnom satu sa sadašnjih 121 dinar, poveća na 143,5 dinara, dok predstavnici poslodavaca smatraju da ona ne bi trebalo da se menja jer se još uvek nisu stekli uslovi u privredi za to.

Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je da su predstavnici vlade i resornog ministarstva bili na stanovištu da u ovom trenutku nema mogućnosti da se prevali još jedan teret na leđa privatnih poslodavaca, odnosno da se nisu stekli uslovi da se cena rada poveća.

On je takođe naveo da će konačnu odluku o tome sutra doneti Vlada Srbije.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta na sednici koja je održana početkom prošle nedelje takođe nisu doneli odluku o visini minimalne cene rada za 2016. godinu.

Poslednji put visina minimalca je promenjena u septembru prošle godine, i tada je odlučeno da ona za ovu godinu po radnom satu iznosi 121 dinar.

Prethodno se cena rada nije menjala od 2012. godine i iznosila je 115 dinara.

autor: SA / VV izvor: Beta / Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side