13.06.2018 Beograd

Savić: Novi sporazum sa MMF dobrodošao jer je prethodni sanirao srpske javne finansije

Savić: Novi sporazum sa MMF dobrodošao jer je prethodni sanirao srpske javne finansije Foto: prtscr ytb
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je danas da je dobro što je Srbija ugovorila novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jer su, zahvaljujući prethodnom programu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom sanirane srpske javne finansije.


Vada Srbije postigla je dogovor da delegacijom MMF-a o novom aranžmanu u trajanju od 30 meseci koji ne podrazumeva finansijsku podršku već je savetodavnog karaktera i poznat je pod imenom Instrument za koordinaciju politika (PCI).

"Srbija je sada u drugoj fazi sporazuma sa MMF i oslanjaće se na dobre savete MMF, iako ne mora, ali verujem da hoće jer smo u procesu pridruživanja EU i moramo usklađivati politike sa tim zemljama", rekao je Savić.

MMF će, kako je rekao, i dalje insistirati na isplati plata u javnom sektoru prema platnim razredima jer se ništa godinama nije uradilo, kao i na boljem upravljanu javnim preduzećima i njihovom tržišnom poslovanju.

Ta finansijska organizacija će, prema njegovim rečima, tražiti i da Vada Srbije popusti neke od mera štednje kao što je smanjenje penzija i ukine se taj zakon, što je već i najavljeno, a prećutno odobravaju i povećanje plata i penzija krajem godine.

"Mislim da je diskutabilno to što se zalažu za smanjenje poreza i doprinosa da bi podstakli preduzetnički duh i nove investicije, a time i otvaranje radnih mesta jer to u Srbiji nije u korelaciji, a tada je pitanje kako puniti budžet", rekao je Savić.

Dodao je da izvestan broj privrednika u Srbiji ne plaća porez, a jedan broj ni smanjenje poreza ne bi motivisalo da dalje investiraju, "kao Bila Gejtsa koji iako ima, na primer 50 milijardi dolara, a razmišlja kako da napravi 51 milijardu".

MMF, prema njegovim rečima, zagovara politiku samnjenja opterećenja preduzetnika i prebacivanje tereta punjenja budžeta na građane preko poreza na dodatu vrednost (PDV) koji se plaća na potrošnu, ali kako je rekao "naši građani su siromašni".

Ekonomista Dragovan Milićević je rekao da ugovoreni program sa MMF-om nije loše rešenje za Srbiju, ali od njega ne treba imati velika očekivanja.

"Nisam pobornik saradnje sa MMF-om jer je ta institucija monetarni policijac i drži zemlju u eksternoj lividnosti jer pre svega brine o stranim kreditorima", rekao je on agenciji Beta.

Ocenio je da Srbiji novim porgramom sa MMF-om raste kredibilitet prema spoljnim poveriocima a to donosi i bolji kreditni rejting i jeftinje zaduživanje.

Fisklana displina koju traži MMF, prema njegovim rečima ne omogućava, međutim, privredni rast, a dokaz za to je da je Srbija za poslednjih sedam-osam godina imala stopu rasta od 0,8 do 0,9 odsto, što je najmanje u regionu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side