Šefica MMF-a: Jasno je da je svetska privreda ušla u recesiju
27.03.2020 Beograd

Šefica MMF-a: Jasno je da je svetska privreda ušla u recesiju

Šefica MMF-a: Jasno je da je svetska privreda ušla u recesiju Foto: Pixabay
Jasno je da je svetska privreda ušla u recesiju kao posledica pandemije korona virusa koji se širi u svetu, rekla je danas generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva dodajući da će recesija biti "dosta duboka" 2020. godine.

Ona očekuje da će recesija verovatno biti gora nego ona 2009. koja je usledila posle finansijske krize, ali ipak očekuje oporavak 2021. godine pod uslovom da vlade preduzmu adekvatne i koordinisane mere.

"Pozivamo zemlje da agresivno pojačaju mere izolacije. Možemo da skratimo trajanje ove krize," rekla je Georgijeva na virtuelnoj konferenciji za novinare.  

Georgijeva je takođe ukazala na veliku potrebu finansiranja za zemlje u brzom razvoju, pominjući cifru od 2.500 milijardi dolara.

"To je niska i konzervativna procena", rekla je ona.

Georgijeva je pozdravila što su SAD pred odobravanjem zakona kojim se omogućuje pomoć od više od 2.000 milijardi dolara domaćinstvima i preduzećima u zemlji.

Rekla je da je važno da se amortizuje ekonomski šok za Ameriku, najveću privredu sveta, koja je kao brojne zemlje primorana da prekine aktivnost malih trgovaca, da izoluje stanovništvo i ukine ogromnu većinu međunarodnih vazdušnih veza.

"To je jako važno za američki narod, a takođe je važno za ostatak sveta obzirom na značaj SAD-a", dodala je ona.

Takođe je pohvalila činjenicu da je ogroman paket pomoći dobro ciljan, zato što će ojačati zdravstveni sistem i pomoći radnicima i njihovim porodicama da budu zaštićeni od naglog gubitka prihoda, da bi mogli da odgovore na svakodnevne potrebe. On takođe štiti firme, posebno mala i srednja preduzeća koja su najosetljivija ali koja obezbeđuju polovinu radnih mesta u SAD.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side