18.11.2019 Beograd

Šib: Kroz nemačko-srpsku saradnju otvoreno 60.000 radnih mesta

Šib: Kroz nemačko-srpsku saradnju otvoreno 60.000 radnih mesta Foto: Beta, Executive group
U Srbiji je od 2.000 godine otvoreno 60.000 radnih mesta kroz programe nemačko-srpske razvojne saradnje, rekao je danas ambasador Nemačke Tomas Šib.

Šib je na Nacionalnoj konferenciji programa za zapošljavanje "Dijalog za mlade" kazao da "znatan broj državljana Srbije napušta zemlju i da to predstavlja veliki problem".

"Ne treba sprečavati mlade da idu u druge zemlje da stiču iskustva, ali u najboljem slučaju oni trebali da se vrate ovde i da njihova zemlja profitira od njihovih novih znanja i iskustava", rekao je Šib.

On je ocenio i da su programi zapošljavanja "zabeležili velike uspehe i da je veliki broj mladih profitirao od njih", te da treba pridobiti mala i velika preduzeća da nude mladima mesta za obuku i prilike za zapošljavanje.

"U prvom planu je da se pruži podrška za karijere i perspektive mladih iz marginalizovanih grupa, mladima sa invaliditetom, pripadnicima manjinskih grupa. Reč je o mladima koji nisu završili školu i nemaju odgovarajuće kvalifikacije, pa su teško zapošljivi", istakao je ambasador.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Bojana Stanić kazala je da se "Srbija može pohvaliti najnižom stopom nezaposlenosti koja je u trećem kvartalu 2019. godine iznosila 10,3 odsto".

"Kada su u pitanju mladi stopa nezaposlenosti je 2015. godine iznosila 34,5 odsto, a 2018. je to bilo 24,5 odsto, čemu je ovaj projekat za zapošljavanje mladih i doprineo" ocenila je Stanić.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Darko Stanić rekao je da je cilj saradnje sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju i Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju ostanak mladih u Srbiji.

"Da bi mladi ostali u zemlji moramo da ih obučimo za tržište rada. Formalno obrazovanje nije dovoljno, potrebne su praktične veštine", naveo je Stanić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra

  Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast vodi katastrofalnu ekonomsku politiku zaduživanja građana i države i da planira novo zaduženje od 207 miliona evra, pošto je prethodnih godinu dana zadužila građane i državu za 1,2 milijarde evra i podigla ukupan dug na 24,5 milijardi.

 • Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara

  Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača, piše "Nova ekonomija".

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5581 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Mihajlović sa britanskom ambasadorkom o izgradnji Moravskog koridora i vazdušnom saobraćaju Mihajlović sa britanskom ambasadorkom o izgradnji Moravskog koridora i vazdušnom saobraćaju

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Srbije Zorana Mihajlović i ambasadorka Velike Britanije u Beogradu Šan Meklaud saglasile su se danas da je potrebno da se u najskorijem roku potpiše i sporazum o vazdušnom saobraćaju između dve države, s obzirom na to da su se za to stekli uslovi nakon Bregzita.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side