11.09.2018 Beograd

Sindikat USS Sloga: Povećanje minimalca već pojela inflacija

Sindikat USS Sloga: Povećanje minimalca već pojela inflacija Foto: Novi magazin/SA
Odluku o povećanju minimalne cene rada za 8,6 odsto za 2019. godinu, da ona po satu iznosi 155 dinara, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su sramnom i ponižavajućom jer je, kako su naveli, taj rast unapred "pojela" realna inflacija, a ne zvanična statistika kojom "vlast barata".

Vlada Srbije i Unija poslodavaca odlučili su juče da minimalnu cenu rada za sledeću godinu povećaju za 8,6 odsto i da se cena sata sa sadašnjih 143 dinara podigne na 155 dinara, a sindikati su tražili povećanje od deset odsto.

To što se, kako "Sloga" navodi, "navodno" sa ovom odlukom nisu saglasili predstavnici reprezentativnih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS "Nezavisnost" - ne umanjuje njihovu punu odgovornost i krivicu.

"Učešćem u radu Socijalno - ekonomskog saveta Srbije sindikati daju pun legitimitet ovakvim ponižavajućim odlukama prema onima čije bi interese trebalo da brane i čiju članarinu ubiraju, a to su radnici", naveo je sindikat "Sloga".

Dodaje se da "ipak, najveću odgovornost snosi aktuelna vlast i kompletna Vlada Srbije na čelu sa nekompetentnom premijerkom i još nekompetentnijim ministrom finansija Sinišom Malim koji svoje odluke ne donose samostalno već isključivo po diktatu iz predsedništva Srbije na Andrićevom vencu".

Ističe se da "vlast posle niza štetnih mera, od neustavnog umanjenja penzija, ukidanja raznih socijalnih davanja, pa do platnih razreda za zaposlene u javnoj upravi i držanja niske minimalne cene rada, nema rešenja za jačanje ekonomije na realnoj osnovi, osim da se zadužuje".

Posledica takve politike je, kako se navodi, štednja "na plećima građana i privlačenje stranih investitora uz subvencije i garanciju da će im se kao poslodavcima obezbediti jeftina radna snaga".

"Niska cena rada podstaći će još veći egzodus obrazovanih i kvalifikovanih ljudi u inostranstvo, tamo gde se njihov rad više ceni", navodi se u saopštenju "Sloge".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Honda zatvara fabriku u Britaniji 2021. Honda zatvara fabriku u Britaniji 2021.

  Japanski proizvođač automobila Honda saopštio je danas da će 2021. godine zatvoriti svoju fabriku u Svindonu u Velikoj Britaniji, što predstavlja pretnju za oko 3.600 zaposlenih.

 • Evro danas 118,04 dinara Evro danas 118,04 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,0471 dinara za jedan evro, što je najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Novosti: Koka-Kola zainteresovana i za Knaz Miloš Novosti: Koka-Kola zainteresovana i za Knaz Miloš

  Direktor "Mojih brendova" Andrej Jovanović izjavio je da je kompanija Koka-Kola zainteresovana i za kupovinu "Knjaz Miloša", prenose današnje Večernje novosti.

 • Oglašena prodaja leskovačke Nevene u stečaju Oglašena prodaja leskovačke Nevene u stečaju

  Stečajni upravnik leskovačke hemijske industrije "Nevana" oglasio je danas prodaju te fabrike kao pravnog lica po početnoj ceni od oko 108,16 miliona dinara.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side