27.11.2013 Beograd

Sindikati traže ostavku Radulovića

Sindikati traže ostavku Radulovića AP/Beta
Industrijski sindikati Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost zatražili su danas smenjivanje ministra privrede Saše Radulovića zbog loših mera koje je predložio za preduzeća u restrukturiranju i zbog izmena Zakona o radu.

Predsednik Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva "Nezavisnost", Milorad Panović kazao je na konferenciji za novinare da se Radulović "ruga" reprezentativnim sindikatima u Srbiji koji su tražili razgovor s njim o problemima preduzeća u restukturiranju.

"Pozvao je sve druge osim nas koji smo tražili sastanak. To je neozbiljno, neodgovorno i ruganje reprezentativnim sindikatima u Srbiji", kazao je on.

Panović je kazao da se, po najavama Ministarstva. očekuje da bez posla ostane 30.000 radnika u 153 preduzeća u restukturiranju.

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, Dragan Zarubica kazao je da će obe reprezentativne sindikalne organizacije danas početi da prikupljaju potpise za smenjivanje Radulovića.

On je kazao da će prikupljanje potpisa trajati do 5. decembra kada će se u Domu sindikata biti skup predstavnika sindikalnih organizacija i poslovodstava industrijskih preduzeća u restukturiranju. Pozvani su Radulović, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

"Očekujemo da ćemo prikupiti više od 100.000 potpisa koje ćemo, ukoliko ne budemo zadovoljni rezultatima sastanka 5. decembra, posle protestne šetnje proslediti Vladi Srbije", kazao je Zarubica. 

Sindikalci su najavili da će, ukoliko Radulović ne bude smenjen, potom blokirati saobraćajnica i protestovati pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu do ispunjenja zatheva.

Industrijski sindikati smatraju da ministar privrede predlaže izmene zakona o radu, o stečaju i o privatizaciji koji su protiv interesa privrede Srbije i zaposlenih u preduzećima u restukturiranju, i da samanjuje prava radnika.

Zarubica je naglasio da se Radulović umesto da rešava probleme "igra sa ličnim kartama" preduzeća i najavio da će radnici ministru poslati kopije svojih 100.000 ličnih karata.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 27.11.2013, 19:58h drnde (3)

  Prvo da neko odgovori na pitanje na koju foru je onaj Ljubisav Orbovic predsednik samostalnog sindikata. Ko ga je postavio? Ja bih 99 % rekao da je on Dinkicev uljez vec godinama. Cim Orbovic i Dinkic nekog kritikuju taj je SIGURNO NAJISPRAVNIJI u celoj vladi.

Pročitajte i...
 • Evro danas 121,24 dinara Evro danas 121,24 dinara

  Dinar je danas prema evru oslabio za 0,1 za odsto i zvanični srednji kurs je 121,2458 dinara za jedan evro.

 • Danas se razmatraju ponude za Telekom Danas se razmatraju ponude za Telekom

  Ponude za kupovinu većinskog udela u Telekomu Srbije biće razmotrene danas, najavio je ministar privrede Željko Sertić, izrazivši zadovoljstvo što je ima šest ozbiljnih ponuda.

 • Budošan: NIS ne može više biti povlašćen Budošan: NIS ne može više biti povlašćen

  Pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku Dragan Budošan izjavio je danas da je vreme da se na Naftnu industriju Srbije (NIS) počne primenjivati aktuelno i važeće zakonodavstvo Srbije u pogledu visine rudne rente, zbog neizvesnosti u vezi sa izgradnjom Turskog toka.

 • Finalni ugovor za Železaru u aprilu iduće godine Finalni ugovor za Železaru u aprilu iduće godine

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić večeras je izjavio da očekuje da okvirni ugovor sa kineskom kompanijom HBIS o preuzimanju Železare Smederevo bude potpisan u decembru, a finalni ugovor u aprilu iduće godine.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Carnex brending