27.11.2013 Beograd

Sindikati traže ostavku Radulovića

Sindikati traže ostavku Radulovića AP/Beta
Industrijski sindikati Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost zatražili su danas smenjivanje ministra privrede Saše Radulovića zbog loših mera koje je predložio za preduzeća u restrukturiranju i zbog izmena Zakona o radu.

Predsednik Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva "Nezavisnost", Milorad Panović kazao je na konferenciji za novinare da se Radulović "ruga" reprezentativnim sindikatima u Srbiji koji su tražili razgovor s njim o problemima preduzeća u restukturiranju.

"Pozvao je sve druge osim nas koji smo tražili sastanak. To je neozbiljno, neodgovorno i ruganje reprezentativnim sindikatima u Srbiji", kazao je on.

Panović je kazao da se, po najavama Ministarstva. očekuje da bez posla ostane 30.000 radnika u 153 preduzeća u restukturiranju.

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, Dragan Zarubica kazao je da će obe reprezentativne sindikalne organizacije danas početi da prikupljaju potpise za smenjivanje Radulovića.

On je kazao da će prikupljanje potpisa trajati do 5. decembra kada će se u Domu sindikata biti skup predstavnika sindikalnih organizacija i poslovodstava industrijskih preduzeća u restukturiranju. Pozvani su Radulović, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

"Očekujemo da ćemo prikupiti više od 100.000 potpisa koje ćemo, ukoliko ne budemo zadovoljni rezultatima sastanka 5. decembra, posle protestne šetnje proslediti Vladi Srbije", kazao je Zarubica. 

Sindikalci su najavili da će, ukoliko Radulović ne bude smenjen, potom blokirati saobraćajnica i protestovati pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu do ispunjenja zatheva.

Industrijski sindikati smatraju da ministar privrede predlaže izmene zakona o radu, o stečaju i o privatizaciji koji su protiv interesa privrede Srbije i zaposlenih u preduzećima u restukturiranju, i da samanjuje prava radnika.

Zarubica je naglasio da se Radulović umesto da rešava probleme "igra sa ličnim kartama" preduzeća i najavio da će radnici ministru poslati kopije svojih 100.000 ličnih karata.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 27.11.2013, 19:58h drnde (3)

  Prvo da neko odgovori na pitanje na koju foru je onaj Ljubisav Orbovic predsednik samostalnog sindikata. Ko ga je postavio? Ja bih 99 % rekao da je on Dinkicev uljez vec godinama. Cim Orbovic i Dinkic nekog kritikuju taj je SIGURNO NAJISPRAVNIJI u celoj vladi.

Pročitajte i...
 • Evro danas 123,40 dinara Evro danas 123,40 dinara

  Dinar je danas zadržao približnu vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 123,4010 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Ako bude potrebe intervenisaćemo iz robnih rezervi Ako bude potrebe intervenisaćemo iz robnih rezervi

  Rast cena svinjskog mesa u Srbiji izazvan je, kako manjkom tovljenika na domaćem tržistu, tako i skokom cena na evropskom tržistu, a u narednom periodu pratiće se situacija i razmatrati opcija intervencije iz robnih rezervi ukoliko bude neophodno, izjavio je danas ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

 • Počela isplata otpremnina radnicima Fijata u Kragujevcu Počela isplata otpremnina radnicima Fijata u Kragujevcu

  Radnicima koji su se izjasnili za odlazak iz fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu danas je počela isplata otpremina i drugih naknada.

 • Kontrolno telo: Odgovor MMF-a na dužničku krizu je bio neujednačen Kontrolno telo: Odgovor MMF-a na dužničku krizu je bio neujednačen

  Međunarodni Monetarni Fond (MMF) nije bio pripremljen za dužničku krizu u Evropi i sporo se založio za otpisivanje dugova koje bi omogućilo Grčkoj da lakše otplaćuje kredite, saopštilo je danas kontrolno telo koje nadzire rad MMF.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Android NM