27.11.2013 Beograd

Sindikati traže ostavku Radulovića

Sindikati traže ostavku Radulovića AP/Beta
Industrijski sindikati Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost zatražili su danas smenjivanje ministra privrede Saše Radulovića zbog loših mera koje je predložio za preduzeća u restrukturiranju i zbog izmena Zakona o radu.

Predsednik Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva "Nezavisnost", Milorad Panović kazao je na konferenciji za novinare da se Radulović "ruga" reprezentativnim sindikatima u Srbiji koji su tražili razgovor s njim o problemima preduzeća u restukturiranju.

"Pozvao je sve druge osim nas koji smo tražili sastanak. To je neozbiljno, neodgovorno i ruganje reprezentativnim sindikatima u Srbiji", kazao je on.

Panović je kazao da se, po najavama Ministarstva. očekuje da bez posla ostane 30.000 radnika u 153 preduzeća u restukturiranju.

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, Dragan Zarubica kazao je da će obe reprezentativne sindikalne organizacije danas početi da prikupljaju potpise za smenjivanje Radulovića.

On je kazao da će prikupljanje potpisa trajati do 5. decembra kada će se u Domu sindikata biti skup predstavnika sindikalnih organizacija i poslovodstava industrijskih preduzeća u restukturiranju. Pozvani su Radulović, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

"Očekujemo da ćemo prikupiti više od 100.000 potpisa koje ćemo, ukoliko ne budemo zadovoljni rezultatima sastanka 5. decembra, posle protestne šetnje proslediti Vladi Srbije", kazao je Zarubica. 

Sindikalci su najavili da će, ukoliko Radulović ne bude smenjen, potom blokirati saobraćajnica i protestovati pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu do ispunjenja zatheva.

Industrijski sindikati smatraju da ministar privrede predlaže izmene zakona o radu, o stečaju i o privatizaciji koji su protiv interesa privrede Srbije i zaposlenih u preduzećima u restukturiranju, i da samanjuje prava radnika.

Zarubica je naglasio da se Radulović umesto da rešava probleme "igra sa ličnim kartama" preduzeća i najavio da će radnici ministru poslati kopije svojih 100.000 ličnih karata.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 27.11.2013, 19:58h drnde (3)

  Prvo da neko odgovori na pitanje na koju foru je onaj Ljubisav Orbovic predsednik samostalnog sindikata. Ko ga je postavio? Ja bih 99 % rekao da je on Dinkicev uljez vec godinama. Cim Orbovic i Dinkic nekog kritikuju taj je SIGURNO NAJISPRAVNIJI u celoj vladi.

Pročitajte i...
 • Dinar će u ponedeljak ojačati prema evru Dinar će u ponedeljak ojačati prema evru

  Dinar će u ponedeljak ojačati prema evru za 0,9 odsto i zvanični srednji kurs će biti 121,2852 dinara za evro.

 • Incident na kanadsko-američkoj granici Incident na kanadsko-američkoj granici

  Američki policajci su rano jutros pucali i ranili jednog građanina Kanade koji je mahao oružjem dok je prelazio most koji deli te dve zemlje, saopštile su danas američke vlasti.

 • Do 2020. u sektoru MSP 950.000 zaposlenih Do 2020. u sektoru MSP 950.000 zaposlenih

  Plan Vlade Srbije je da do 2020. godine broj malih i srednjih preduzeća (MSP) bude povećan sa sadašnjih 315.000 na 350.000, broj zaposlenih sa 768.000 na oko 950.000 i da ostvaruju više od tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije.

 • Rusija ograničava izvoz žitarica Rusija ograničava izvoz žitarica

  Ruska vlada predstavila je danas plan kojim će ograničiti izvoz žitarica, u nastojanju da smanji cene na domaćem tržištu koje je trenutno udrzmano kolapsom rublje i da osigura sopstvenu bezbednost hrane.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM