24.08.2018 Beograd

Siniša Mali: Sledeće nedelje razgovori o povećanju minimalne cene rada

Siniša Mali: Sledeće nedelje razgovori o povećanju minimalne cene rada Foto:Z.Raš
Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas da će sledeće nedelje početi razgovori sa sindikatima o povećanju minimalne cene rada.

"Biće to teški razgovori, ali verujem da ćemo naći zajedničko rešenje koje će biti zadovoljavajuće i za nas i za sindikate. Veoma je važno da svi građani osete boljitak", rekao je Mali za TV Prva i dodao da će razgovorima prisustvovati i ministar rada Zran Đorđević.

Mali je podsetio da povećanje minimalne cene rada počinje da se primenjuje od 1. januara 2019. godine.

On je rekao i da makorekonomski podaci pokazuju da Srbija ide ubrzano ka sve većem rastu ekonomije, na šta ukazuje i podatak da je BDP u prvih šest meseci ove godine 4,5 odsto, što nas svrstava među prve tri zemlje u Evropi po pitanju rasta privrede u ovoj godini. 

"Imamo 1,4 milijarde evra investicija što je 15,6 odsto više nego prošle godine koja je bila rekordna. Kada pogledate nove investicije, one znače i nova radna mesta. Rast privrede znači više doprinosa, više poreza u budžet, imate suficit u budžetu, to je taj krug koji smo zavrteli i koji znači da imamo novca i mogućnost da povećamo i plate i penzije i izrazimo zahvalnost najpre najstarijim sugrađanima koji su podneli najteži deo reformi", rekao je Mali.

Govoreći o reformama koje se sprovode u okviru Ministarstva finansija, ministar se osvrnuo i na rad Poreske uprave koja će značajno raditi na daljem povećanju poreskih prihoda i sprečavanju utaje poreza, naročito u oblastima ugostiteljstva i estradne delatnosti.

Mali je govorio i o izgradnji nacionalnog stadiona, ; za koji je istakao da je više od sporta, kao i da je to projekat koji će biti zamajac građevinskoj industriji, novom zapošljavanju i od koga će korist imati privreda i građani.

"Građevinska industrija je u prvih šest meseci ove godine ostvarila rast od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu, a ona je pokretač razvoja cele ekonomije. Kada napravite stadion, taj deo grada se potpuno menja, tu će biti još ulaganja u zabavne parkove, akva parkove, poslovne i stambene komplekse, vi time dajete šansu građevinskoj industriji da se razvija još više", rekao je Mali.

Dodao je i da očekuje da će do kraja naredne godine biti završeno projektovanje, a da će nakon toga krenuti izgradnja stadiona.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 24.08.2018, 12:00h igor

    zasto ministar,kada prica o investicijama, nekoliko puta navodi'bice dobro za razvoj beograda',a kada prica o povecanju poreza(minimalne cene rada)govori uopsteno za celu srbiju

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side