16.10.2018 | 08:53h ► 10:53h Beograd

Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni

Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni
Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su danas da najavljene izmene Zakona o radu, koje će kako se navodi, omogućiti poslodavcima da proveravaju razloge zbog kojih zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ako uoče zloupotrebe, predstavljaju "neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i kada su bolesni".

Navodeći da i važeći Zakon o radu uređuje tu materiju, Sloga je ocenila da je "sasvim nejasno" šta se tim izmenama želi postići, "osim da se radnici drže u nekoj vrsti konstantnog straha od gubitka posla i da se ne bune kada su bolesni".

"Smatramo da se u izmenama zakona najavljenim za 2019. godinu kriju još gore stvari po pitanju radnih prava i da će srpski radnik uskoro raditi po modelu azijskog kapitalizma i njihovih uslova rada koji su daleko lošiji od standarda koji se primenjuje u Evropi", stoji u saopštenju.

Izražavajući sumnju da će izmene zakona biti usvojene na "oktroisani način, bez kvalitetne javne rasprave", Sloga je zatražila da stručna javnost učestvuje u izradi predloga izmena Zakona o radu.

 

Šabić: Nadležni da pruže više informacija o najavljenim izmenama

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo rada, treba da pruži javnosti "mnogo više" informacija o najavljenim izmenama Zakona o radu jer kako je rekao, u nedostatku dovoljno valjanih informacija ta vest može izazvati dosta nejasnoća i uznemirenja.

"Vest da je predlagač izmena zakona Privredna komora Srbije (PKS), iako ju je prenelo više medija, je izvesno lapsus. Članom 107. Ustava utvrđen je krug subjekata koji imaju pravo da predlažu zakon, a PKS ne spada u krug tih subjekata, dakle, ne može biti predlagač zakona. Privredna komora je eventualno inicijator, a predlagač može biti Vlada Srbije za koju takve predloge priprema nadležno Ministarstvo za rad", rekao je poverenik a saopšteno iz njegovog kabineta.

Navodeći da i prema važećem Zakonu o radu poslodavac može da otkaže ugovor o radu ako zaposleni zloupotrebi pravo na odsustvo zbog privremene sprečenosti za rad, poverenik je ocenio da "nema realnog uporišta ni za to da se kao 'krupna promena' najavljuje pravo poslodavca da da otkaz zaposlenom koji zloupotrebljava propise o bolovanju".

"Nije sporno da poslodavac ima pravo da štiti svoje legitimne interese i da se u sklopu toga suprotstavlja zloupotrebi propisa o bolovanju, odnosno da raskida radni odnos sa zaposlenima koji to čine. Ako bi, kao što to spekulišu neki mediji, izmene trebalo da podrazumevaju stvaranje mogućnosti za nekakav direktan uvid poslodavaca u lične zdravstvene podatke zaposlenih, to bi bilo u potpunoj, direktnoj suprotnosti sa više zakona poput zakona o zaštiti podataka ličnosti, o pravima pacijenata i o zdravstvenom osiguranju", naveo je poverenik.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.10.2018, 12:11h Pa, ruku na srce - tati i mami kažite hvala...

    "Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni..." ... - Pretpostavljam da ste mladi, pa neću vama da prebacim ništa. A za ovo što pričate - zahvalite vašim tatama i mamama: njima je više odgovarala "čista, srpsko-ruska pravoslavska Velika Srbija" (zasnovana na tradicijama srednjeg veka i prve polovine XIX veka) i njen genijalni Vođa (koga su nasledili i drugi...), nego Titovo "komunističko socijalističko samoupravljanje"... Imate sada šta su vam tate i mame izborile: gazde (i domaće srBske domaćine, i strane "investitore", koji investiraju VAŠ novac) - da vam rade šta im volja!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side