20.06.2012 Beograd

Smenjen stečajni upravnik Beka

Smenjen stečajni upravnik Beka
Stečajni upravnik Beka, za koga bivš radnici i akcionari tvrde da je oštetio i njih i državu, smenjen je, saopšteno je danas.

Udruženje akcionara Beka u stečaju saopštilo je da je predsednica Stečajnog veća Gordana Aranđelović smenila stečajnog upravnika  te kompanije Željka Pešuta.

Akcionari su naveli da sumnjaju da se zbog lošeg vođenja stačajnog postupka nanosi šteta državi Srbiji, koja je vlasnik 40 odsto akcija Beka, i akcionarima koji  imaju preostalih 60 odsto akcija.

Otvoreno pismo akcionari Beka su uputili predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsednicima Ustavnog suda, Apelacionog suda i Privrednog suda, kao i predstavnicima Evropske unije u Beogradu.

Udruženje radnika i akcionara tekstilnog preduzeća Beko 13. juna je zatražilo od države da zakaže završno deobno ročište, kako bi se utvrdilo postupanje sa imovinom te beogradske kompanije.

Sudska opunomoćenica 1.872 akcionara "Beka" Vesna Tatalović je tada kazala da se devet i po godina od pokretanja stečaja Beka postavlja pravno pitanje postojanja stečajnog upravnika, odbora poverilaca, kao i samog stečaja u firmi koja je 2009. godine poveriocima isplatila svu glavnicu i pripadajuću kamatu.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika i akcionara Beka Zlatko Kunštek kazao je da su se po Zakonu o stečaju stekli uslovi za završetak stečaja tog preduzeća i dodao da je sadašnji najveći problem po stečajnu masu tužba firme Properti divelopment.

Ta firma je u vlasništvu grčke Lambde, koja je avgusta 2007. kupila glavnu zgradu "Beka" kod Kalemegdana za 55,8 miliona evra, a koja sada potražuje 61 milion evra za naknadu štete zbog nepoštovanja ugovora.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ponuda AIK Banke u nedelji štednje - Fleksibilnost štednog uloga Ponuda AIK Banke u nedelji štednje - Fleksibilnost štednog uloga

  Povodom predstojeće nedelje štednje, AIK Banka je svoju ponudu obogatila novim tipom oročene štednje, pod nazivom „25+5“. Specijalna pogodnost ovog tipa štednje ogleda se u tome da klijenti svoj ulog mogu podići kada god im zatreba, i pre isteka perioda od 25+5 meseci, a da pri tome dobiju kamatu za izdržani period oročenja.

 • Javni poziv za privatizaciju Železare Javni poziv za privatizaciju Železare

  Javni poziv investitorima da u roku od 30 dana pošalju pisma o zainteresovanosti za učešće u privatizaciji Železare Smederevo biće objavljen u petak na sajtu Agencije za privatizaciju.

 • Fiskalni savet odbacio kritiku Jorgovanke Tabaković Fiskalni savet odbacio kritiku Jorgovanke Tabaković

  Fisklani savet ocenio je danas da je guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković potpuno neosnovano javno kritikovala navodne izjave Saveta o prirodi i veličini gubitka.

 • NIS najuspešnija kompanija u 2013. NIS najuspešnija kompanija u 2013.

  Najuspešnije preduzeće kao ekonomska celina u Srbiji 2013. godine bila je Naftna industrija Srbije (NIS) s neto profitom od 48,3 milijarde dinara, rečeno je danas na predstavljanju publikacije o najvećim i najuspešnijim kompanijama u Srbiji u prošloj godini "TOP-300".

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Android NM