20.06.2012 Beograd

Smenjen stečajni upravnik Beka

Smenjen stečajni upravnik Beka
Stečajni upravnik Beka, za koga bivš radnici i akcionari tvrde da je oštetio i njih i državu, smenjen je, saopšteno je danas.

Udruženje akcionara Beka u stečaju saopštilo je da je predsednica Stečajnog veća Gordana Aranđelović smenila stečajnog upravnika  te kompanije Željka Pešuta.

Akcionari su naveli da sumnjaju da se zbog lošeg vođenja stačajnog postupka nanosi šteta državi Srbiji, koja je vlasnik 40 odsto akcija Beka, i akcionarima koji  imaju preostalih 60 odsto akcija.

Otvoreno pismo akcionari Beka su uputili predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsednicima Ustavnog suda, Apelacionog suda i Privrednog suda, kao i predstavnicima Evropske unije u Beogradu.

Udruženje radnika i akcionara tekstilnog preduzeća Beko 13. juna je zatražilo od države da zakaže završno deobno ročište, kako bi se utvrdilo postupanje sa imovinom te beogradske kompanije.

Sudska opunomoćenica 1.872 akcionara "Beka" Vesna Tatalović je tada kazala da se devet i po godina od pokretanja stečaja Beka postavlja pravno pitanje postojanja stečajnog upravnika, odbora poverilaca, kao i samog stečaja u firmi koja je 2009. godine poveriocima isplatila svu glavnicu i pripadajuću kamatu.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika i akcionara Beka Zlatko Kunštek kazao je da su se po Zakonu o stečaju stekli uslovi za završetak stečaja tog preduzeća i dodao da je sadašnji najveći problem po stečajnu masu tužba firme Properti divelopment.

Ta firma je u vlasništvu grčke Lambde, koja je avgusta 2007. kupila glavnu zgradu "Beka" kod Kalemegdana za 55,8 miliona evra, a koja sada potražuje 61 milion evra za naknadu štete zbog nepoštovanja ugovora.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Potpisan memorandum sa nemačkim Tenisom Potpisan memorandum sa nemačkim Tenisom

  Vlada Srbija i nemačka kompanija "Tenis", koja je najveći proizvođač mesa u Evropi potpisale su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju u prisustvu premijera Aleksandra Vučića.

 • Zeri: Milionski ugovori Trepče na severu Kosova Zeri: Milionski ugovori Trepče na severu Kosova

  Kombinat "Trepča" na severu Kosova, kojim upravljaju Srbi, sklopio je godišnje ugovore, vredne 24 miliona evra, sa engleskom i poljskim kompanijama o prodaji olovnog koncetrata i cinka iz rudnika "Belo brdo" i "Crnac" u Leposaviću, piše dnevnik "Zeri".

 • Martinović: Podsticaji za zapošljavanje ove godine pet puta veći Martinović: Podsticaji za zapošljavanje ove godine pet puta veći

  Država je za podsticanje zapošljavanja izdvojila 2,8 milijardi dinara, što je pet puta više nego prethodne godine, a pored toga izdvojila je i 500.000 dinara za zapošljavanje invalida, izjavio je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović.

 • Grčkoj avans tri milijarde evra za Turski tok Grčkoj avans tri milijarde evra za Turski tok

  Grčka može da dobije do tri milijarde evra kao ruski avans u slučaju da zaključi sporazum o izgradnji tranzitnog gasovoda preko svoje teritorije za isporuku ruskog gasa u okviru projkta Turski tok, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras u intervjuu Star TV, a prenosi Interfaks.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Android NM