20.06.2012 Beograd

Smenjen stečajni upravnik Beka

Smenjen stečajni upravnik Beka
Stečajni upravnik Beka, za koga bivš radnici i akcionari tvrde da je oštetio i njih i državu, smenjen je, saopšteno je danas.

Udruženje akcionara Beka u stečaju saopštilo je da je predsednica Stečajnog veća Gordana Aranđelović smenila stečajnog upravnika  te kompanije Željka Pešuta.

Akcionari su naveli da sumnjaju da se zbog lošeg vođenja stačajnog postupka nanosi šteta državi Srbiji, koja je vlasnik 40 odsto akcija Beka, i akcionarima koji  imaju preostalih 60 odsto akcija.

Otvoreno pismo akcionari Beka su uputili predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsednicima Ustavnog suda, Apelacionog suda i Privrednog suda, kao i predstavnicima Evropske unije u Beogradu.

Udruženje radnika i akcionara tekstilnog preduzeća Beko 13. juna je zatražilo od države da zakaže završno deobno ročište, kako bi se utvrdilo postupanje sa imovinom te beogradske kompanije.

Sudska opunomoćenica 1.872 akcionara "Beka" Vesna Tatalović je tada kazala da se devet i po godina od pokretanja stečaja Beka postavlja pravno pitanje postojanja stečajnog upravnika, odbora poverilaca, kao i samog stečaja u firmi koja je 2009. godine poveriocima isplatila svu glavnicu i pripadajuću kamatu.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika i akcionara Beka Zlatko Kunštek kazao je da su se po Zakonu o stečaju stekli uslovi za završetak stečaja tog preduzeća i dodao da je sadašnji najveći problem po stečajnu masu tužba firme Properti divelopment.

Ta firma je u vlasništvu grčke Lambde, koja je avgusta 2007. kupila glavnu zgradu "Beka" kod Kalemegdana za 55,8 miliona evra, a koja sada potražuje 61 milion evra za naknadu štete zbog nepoštovanja ugovora.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 123,19 dinara Evro danas 123,19 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru kao juče, a zvanični srednji kurs je 123,1828 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije

 • Antić: Gubici struje u EPS-u 13,5 odsto Antić: Gubici struje u EPS-u 13,5 odsto

  Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da ukupni gubici električne energije Elektroprivrede Srbije (EPS) iznose oko 13,5 odsto, s tim što Vojvodina i Beograd imaju najmanje gubitke, dok se Niš nalazi na dnu tabele.

 • Država mora da vrati oko 100 miliona evra dugova Petrohemije Država mora da vrati oko 100 miliona evra dugova Petrohemije

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da država mora da preuzme dugove pančevačke Petrohemije od oko 100 miliona evra, kako bi mogla da nađe strateškog partnera.

 • Evro danas 123,18 dinara Evro danas 123,18 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru kao juče, a zvanični srednji kurs je 123,1833 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Sajam knjiga 2016
Biznis plus
Upgrade in Belgrade
Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side
Android NM