20.06.2012 Beograd

Smenjen stečajni upravnik Beka

Smenjen stečajni upravnik Beka
Stečajni upravnik Beka, za koga bivš radnici i akcionari tvrde da je oštetio i njih i državu, smenjen je, saopšteno je danas.

Udruženje akcionara Beka u stečaju saopštilo je da je predsednica Stečajnog veća Gordana Aranđelović smenila stečajnog upravnika  te kompanije Željka Pešuta.

Akcionari su naveli da sumnjaju da se zbog lošeg vođenja stačajnog postupka nanosi šteta državi Srbiji, koja je vlasnik 40 odsto akcija Beka, i akcionarima koji  imaju preostalih 60 odsto akcija.

Otvoreno pismo akcionari Beka su uputili predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsednicima Ustavnog suda, Apelacionog suda i Privrednog suda, kao i predstavnicima Evropske unije u Beogradu.

Udruženje radnika i akcionara tekstilnog preduzeća Beko 13. juna je zatražilo od države da zakaže završno deobno ročište, kako bi se utvrdilo postupanje sa imovinom te beogradske kompanije.

Sudska opunomoćenica 1.872 akcionara "Beka" Vesna Tatalović je tada kazala da se devet i po godina od pokretanja stečaja Beka postavlja pravno pitanje postojanja stečajnog upravnika, odbora poverilaca, kao i samog stečaja u firmi koja je 2009. godine poveriocima isplatila svu glavnicu i pripadajuću kamatu.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika i akcionara Beka Zlatko Kunštek kazao je da su se po Zakonu o stečaju stekli uslovi za završetak stečaja tog preduzeća i dodao da je sadašnji najveći problem po stečajnu masu tužba firme Properti divelopment.

Ta firma je u vlasništvu grčke Lambde, koja je avgusta 2007. kupila glavnu zgradu "Beka" kod Kalemegdana za 55,8 miliona evra, a koja sada potražuje 61 milion evra za naknadu štete zbog nepoštovanja ugovora.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zlatna medalja za Zlatiborac specijalnu selekciju 1885 Zlatna medalja za Zlatiborac specijalnu selekciju 1885

  Nemačko poljoprivredno društvo (Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft), jedna od najvažnijih međunarodnih institucija za ocenjivanje kvaliteta prehrambenih proizvoda, dodelila je Zlatiborac suvom svinjskom butu, proizvodu iz Specijalne selekcije 1885, zlatnu medalju za kvalitet na testiranju "Ham and Sausage Quality Competition 2015".

 • Grčkoj ističe vreme za dogovor s kreditorima Grčkoj ističe vreme za dogovor s kreditorima

  Grčkoj ističe vreme za postizanje sporazuma o reformama s kreditorima, bez kojeg neće biti novih fondova za Atinu, upozorio je šef Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) Klaus Regling.

 • Gasprom nije obavestio Bugarsku o napuštanju "Južnog toka" Gasprom nije obavestio Bugarsku o napuštanju "Južnog toka"

  Bugarska ministarka energetike Temenouška Petkova izjavila je danas da Gasprom nije zvanično obavestio Bugarsku u napuštanju projekta "Južni tok", dodajući da je prerano govoriti o "Turskom toku."

 • Oglašena prodaja Mostogradnje, Rafinerije nafte, Magnohroma, Nevene Oglašena prodaja Mostogradnje, Rafinerije nafte, Magnohroma, Nevene

  Agencija za privatizaciju objavila je danas prodaju kapitala beogradskih preduzeća "Dragan Marković", Mostogradnja i Rafinerija nafte, zatim Dolova iz Dolova, Zgopa iz Novog Sada, Agrobačke iz Bača, Zastava metala iz Resavice, Graničara iz Gakova, Puteva iz Sremske Mitrovice.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM