20.06.2012 Beograd

Smenjen stečajni upravnik Beka

Smenjen stečajni upravnik Beka
Stečajni upravnik Beka, za koga bivš radnici i akcionari tvrde da je oštetio i njih i državu, smenjen je, saopšteno je danas.

Udruženje akcionara Beka u stečaju saopštilo je da je predsednica Stečajnog veća Gordana Aranđelović smenila stečajnog upravnika  te kompanije Željka Pešuta.

Akcionari su naveli da sumnjaju da se zbog lošeg vođenja stačajnog postupka nanosi šteta državi Srbiji, koja je vlasnik 40 odsto akcija Beka, i akcionarima koji  imaju preostalih 60 odsto akcija.

Otvoreno pismo akcionari Beka su uputili predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsednicima Ustavnog suda, Apelacionog suda i Privrednog suda, kao i predstavnicima Evropske unije u Beogradu.

Udruženje radnika i akcionara tekstilnog preduzeća Beko 13. juna je zatražilo od države da zakaže završno deobno ročište, kako bi se utvrdilo postupanje sa imovinom te beogradske kompanije.

Sudska opunomoćenica 1.872 akcionara "Beka" Vesna Tatalović je tada kazala da se devet i po godina od pokretanja stečaja Beka postavlja pravno pitanje postojanja stečajnog upravnika, odbora poverilaca, kao i samog stečaja u firmi koja je 2009. godine poveriocima isplatila svu glavnicu i pripadajuću kamatu.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika i akcionara Beka Zlatko Kunštek kazao je da su se po Zakonu o stečaju stekli uslovi za završetak stečaja tog preduzeća i dodao da je sadašnji najveći problem po stečajnu masu tužba firme Properti divelopment.

Ta firma je u vlasništvu grčke Lambde, koja je avgusta 2007. kupila glavnu zgradu "Beka" kod Kalemegdana za 55,8 miliona evra, a koja sada potražuje 61 milion evra za naknadu štete zbog nepoštovanja ugovora.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 123,31 dinara Evro danas 123,31 dinara

  Dinar je danas ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro i zvanični srednji kurs je 123,3115 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Yuta: Prodaja turističkih aranžmana opala sedam odsto Yuta: Prodaja turističkih aranžmana opala sedam odsto

  Prodaja turističkih aranžmana u Srbiji početkom letnje sezone smanjena je za oko sedam odsto, izjavio je danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Yuta) Aleksandar Seničić.

 • Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj ispod šest odsto Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj ispod šest odsto

  Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj opala je u junu na ispod šest odsto, odražavajući jačanje privredne aktivnosti.

 • Evrozona izlazi iz deflacije Evrozona izlazi iz deflacije

  Potrošačke cene u evrozoni su, računate na godišnjem nivou, počele da rastu u junu, za 0,1 odsto, posle pada od 0,1 odsto u maju, prva je procena koju je danas objavila statistička služba EU, Eurostat.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM