20.06.2012 Beograd

Smenjen stečajni upravnik Beka

Smenjen stečajni upravnik Beka
Stečajni upravnik Beka, za koga bivš radnici i akcionari tvrde da je oštetio i njih i državu, smenjen je, saopšteno je danas.

Udruženje akcionara Beka u stečaju saopštilo je da je predsednica Stečajnog veća Gordana Aranđelović smenila stečajnog upravnika  te kompanije Željka Pešuta.

Akcionari su naveli da sumnjaju da se zbog lošeg vođenja stačajnog postupka nanosi šteta državi Srbiji, koja je vlasnik 40 odsto akcija Beka, i akcionarima koji  imaju preostalih 60 odsto akcija.

Otvoreno pismo akcionari Beka su uputili predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsednicima Ustavnog suda, Apelacionog suda i Privrednog suda, kao i predstavnicima Evropske unije u Beogradu.

Udruženje radnika i akcionara tekstilnog preduzeća Beko 13. juna je zatražilo od države da zakaže završno deobno ročište, kako bi se utvrdilo postupanje sa imovinom te beogradske kompanije.

Sudska opunomoćenica 1.872 akcionara "Beka" Vesna Tatalović je tada kazala da se devet i po godina od pokretanja stečaja Beka postavlja pravno pitanje postojanja stečajnog upravnika, odbora poverilaca, kao i samog stečaja u firmi koja je 2009. godine poveriocima isplatila svu glavnicu i pripadajuću kamatu.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika i akcionara Beka Zlatko Kunštek kazao je da su se po Zakonu o stečaju stekli uslovi za završetak stečaja tog preduzeća i dodao da je sadašnji najveći problem po stečajnu masu tužba firme Properti divelopment.

Ta firma je u vlasništvu grčke Lambde, koja je avgusta 2007. kupila glavnu zgradu "Beka" kod Kalemegdana za 55,8 miliona evra, a koja sada potražuje 61 milion evra za naknadu štete zbog nepoštovanja ugovora.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skraćeno radno vreme doživljava "bum" u Belgiji Skraćeno radno vreme doživljava "bum" u Belgiji

  Počev od 2004. godine do danas, broj zaposlenih po ugovoru o skraćenom radnom vremenu u Belgiji je porastao 35 odsto, dok je broj onih koji su se zaposlili s punim radnim vremenom veći svega 3,0 odsto, pokazuje studija belgijskog nezavisnog sindikata (SNI).

 • Poslovni forum o podršci razvoju domaće proizvodnje Poslovni forum o podršci razvoju domaće proizvodnje

  Poslovni forum na kome će se predstaviti institucionalni instrumenti finansijske i nefinansijske podrške kojima Vlada Srbije podržava razvoj domaće proizvodnje u pravcu povećavanja zapošljavanja i izvoza biće danas održan u Privrednoj komori Srbije.

 • Sloga: Od veće cene rada nema ni za litar mleka dnevno Sloga: Od veće cene rada nema ni za litar mleka dnevno

  Minimalna cena rada, koja je danas uvećana za 5,2 odsto, za javnost je statistika, a za poslodavce još jedan poklon Vlade Srbije, ocena je Udruženih sindikata Srbije 'Sloga'.

 • Svetska banka danas o unapređenju srpske privrede Svetska banka danas o unapređenju srpske privrede

  Svetska banka predstaviće danas u Beogradu novi izveštaj pod nazivom "Kako do stabilnije srpske privrede: unapređenje konkurentnosti, jačanje privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta".

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Android NM