20.06.2012 Beograd

Smenjen stečajni upravnik Beka

Smenjen stečajni upravnik Beka
Stečajni upravnik Beka, za koga bivš radnici i akcionari tvrde da je oštetio i njih i državu, smenjen je, saopšteno je danas.

Udruženje akcionara Beka u stečaju saopštilo je da je predsednica Stečajnog veća Gordana Aranđelović smenila stečajnog upravnika  te kompanije Željka Pešuta.

Akcionari su naveli da sumnjaju da se zbog lošeg vođenja stačajnog postupka nanosi šteta državi Srbiji, koja je vlasnik 40 odsto akcija Beka, i akcionarima koji  imaju preostalih 60 odsto akcija.

Otvoreno pismo akcionari Beka su uputili predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsednicima Ustavnog suda, Apelacionog suda i Privrednog suda, kao i predstavnicima Evropske unije u Beogradu.

Udruženje radnika i akcionara tekstilnog preduzeća Beko 13. juna je zatražilo od države da zakaže završno deobno ročište, kako bi se utvrdilo postupanje sa imovinom te beogradske kompanije.

Sudska opunomoćenica 1.872 akcionara "Beka" Vesna Tatalović je tada kazala da se devet i po godina od pokretanja stečaja Beka postavlja pravno pitanje postojanja stečajnog upravnika, odbora poverilaca, kao i samog stečaja u firmi koja je 2009. godine poveriocima isplatila svu glavnicu i pripadajuću kamatu.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika i akcionara Beka Zlatko Kunštek kazao je da su se po Zakonu o stečaju stekli uslovi za završetak stečaja tog preduzeća i dodao da je sadašnji najveći problem po stečajnu masu tužba firme Properti divelopment.

Ta firma je u vlasništvu grčke Lambde, koja je avgusta 2007. kupila glavnu zgradu "Beka" kod Kalemegdana za 55,8 miliona evra, a koja sada potražuje 61 milion evra za naknadu štete zbog nepoštovanja ugovora.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikolić u Kini sa čelnicima dve kineske kompanije Nikolić u Kini sa čelnicima dve kineske kompanije

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Kini sa predsedavajućim kompanije SINOMACH (China National Machinery Industry) Ženom Hongbinom i predsednikom kompanije CMEC Džangom Čunom, sa kojom je potpisan memorandum o izgradnji pogona za proizvodnju mesa u Kragujevcu.

 • Da li će i koliko MMF korigovati prognozu rasta Srbije? Da li će i koliko MMF korigovati prognozu rasta Srbije?

  Misija MMF-a naredne sedmice završava razgovore sa Vladom Srbije o drugoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti, a prema najavama državnih zvaničnika, ona će biti završena pozitivnom ocenom.

 • Vučić sutra sa misijom MMF Vučić sutra sa misijom MMF

  Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda, saopštila je Služba za saradnju s medijima Vlade Srbije.

 • Realni rast BDP Srbije jedan odsto u drugom kvartalu 2015. Realni rast BDP Srbije jedan odsto u drugom kvartalu 2015.

  Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu 2015. iznosio je jedan odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Carnex brending