31.05.2012 Moskva

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu
Generalni direktor Železnica Rusije Vladimir Jakunjin kaže da je ruska strana uradila sve što je potrebno za realizaciju kredita za modernizaciju srpske železničke infrastrukture.

Ruska strana već je poslala sve potpisane dokumente i sada je red na Skupštinu Srbije da ratifikuje ugovore, posle čega smo spremni da ih sa srpskim kolegama i realizujemo, kazao je Jakunjin.

On je istakao da je to prioritet za Srbiju i Rusiju i da su to nedavno već potvrdili u bilateralnom razgovoru predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.

U predizbornom vremenu obično staju svi projekti, ali kada je u pitanju modernizacija železničke infrastrukture Srbije to nije bio slučaj, kazao je Jakunjin.

On je naglasio da pitanje kamatne stope za otplatu ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica nije u okviru njegove nadležnosti i da će se rešavati na bilateralnom nivou vlada dve države.

Prilikom susreta Putina i Nikolića pre nedelju dana u Moskvi, ruski predsednik rekao je da je Rusija spremna da odobri Srbiji kredit u vrednosti 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i zatražio od Nikolića da doprinese brzom okončanju procedure.

Konačna realizacija kredita, kako je istakao Putin, zavisi od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za sve planirane projekte.

Tokom pregovora između srpskih i ruskih železnica dogovoreno je da kredit bude iskorišten za izgradnju 15 kilometara drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva kao i njena elektrifikacija, zatim izgradnja 68 kilometara pruge od Valjeva do Loznice, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd - Bar, kao i rekonstrukcija 111 kilometara pruge na evropskom Koridoru 10.

Sporazum o kreditu potpisan je ranije ove godine u Moskvi i čeka se njegova ratifikacija, dok će rokovi izvođenja radova i uslovi saradnje izvođača radova iz Srbije i Rusije biti regulisani posebnim ugovorima.

Rusija je ranije odobrila Srbiji 210 miliona dolara kredita za realizaciju projekata i nove vozove.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bonitetska kuća Mudis: Izgledi Velike Britanije negativni Bonitetska kuća Mudis: Izgledi Velike Britanije negativni

  Američka bonitetska kuća Mudis (Moody's) promenila je danas izglede za kreditni rejting Velike Britanije iz "stabilnih" u "negativne", zbog, kako je navela, očekivanja da će se produžiti period neizvesnosti u pogledu budućnosti te zemlje.

 • ECB: Što pre obaviti pregovore o izlasku Britanije ECB: Što pre obaviti pregovore o izlasku Britanije

  Pregovori sa Britanijom o izlasku iz Evropske unije moraju se obaviti brzo kako bi se ograničila neizvesnost, izjavio je danas član Upravnog saveta Evropske centralne banke Fransoa Vilroj de Galo, dodajući da je londonski finansijski centar Siti u opasnosti da izgubi svoj "EU pasoš".

 • Kinezi ovih dana preuzimaju Železaru, ali bez Kamaraša Kinezi ovih dana preuzimaju Železaru, ali bez Kamaraša

  Ni tri dana nije prošlo od kad je prvi čovek "HPK-inženjeringa" Peter Kamaraš izjavio da mu pozicija u smederevskoj Železari nije ugrožena dolaskom Kineza i da oni računaju na njega, a stigla je objava o njegovoj smeni, i to neposredno pred preuzimanje čeličane od strane kineskog Hestila.

 • Kamaraš više ne upravlja Železarom Kamaraš više ne upravlja Železarom

  Rukovodstvo Železare Smederevo odlučilo je danas da raskine ugovor o vođenju te kompanije sa firmom Petera Kamaraša "HPK inženjering" i "HPK Menadžment doo", jer, kako su naveli, ta firma nije ispunjavala obaveze dogovorene po ugovoru.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM