31.05.2012 Moskva

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu
Generalni direktor Železnica Rusije Vladimir Jakunjin kaže da je ruska strana uradila sve što je potrebno za realizaciju kredita za modernizaciju srpske železničke infrastrukture.

Ruska strana već je poslala sve potpisane dokumente i sada je red na Skupštinu Srbije da ratifikuje ugovore, posle čega smo spremni da ih sa srpskim kolegama i realizujemo, kazao je Jakunjin.

On je istakao da je to prioritet za Srbiju i Rusiju i da su to nedavno već potvrdili u bilateralnom razgovoru predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.

U predizbornom vremenu obično staju svi projekti, ali kada je u pitanju modernizacija železničke infrastrukture Srbije to nije bio slučaj, kazao je Jakunjin.

On je naglasio da pitanje kamatne stope za otplatu ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica nije u okviru njegove nadležnosti i da će se rešavati na bilateralnom nivou vlada dve države.

Prilikom susreta Putina i Nikolića pre nedelju dana u Moskvi, ruski predsednik rekao je da je Rusija spremna da odobri Srbiji kredit u vrednosti 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i zatražio od Nikolića da doprinese brzom okončanju procedure.

Konačna realizacija kredita, kako je istakao Putin, zavisi od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za sve planirane projekte.

Tokom pregovora između srpskih i ruskih železnica dogovoreno je da kredit bude iskorišten za izgradnju 15 kilometara drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva kao i njena elektrifikacija, zatim izgradnja 68 kilometara pruge od Valjeva do Loznice, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd - Bar, kao i rekonstrukcija 111 kilometara pruge na evropskom Koridoru 10.

Sporazum o kreditu potpisan je ranije ove godine u Moskvi i čeka se njegova ratifikacija, dok će rokovi izvođenja radova i uslovi saradnje izvođača radova iz Srbije i Rusije biti regulisani posebnim ugovorima.

Rusija je ranije odobrila Srbiji 210 miliona dolara kredita za realizaciju projekata i nove vozove.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dobro unovčena monopolska pozicija Pošte Srbije Dobro unovčena monopolska pozicija Pošte Srbije

  Pošta Srbije nedavno je podigla cene tiskovine i za 90 odsto, na taj način drastično otežavši posao svim izdavačima koji svoje novine, časopise ili knjige prodaju putem pretplate. U vreme kada štampana reč polako odumire, a Pošta se suočava sa sve manjim prometom u osnovnoj delatnosti, dostavi pisama i drugih štampanih stvari, „rešenje“ je poslovodstvo našlo u drastičnom povećanju cena usluga, za one koji ih još uvek koriste.

 • Lažirani podaci o trgovini strujom u Srbiji Lažirani podaci o trgovini strujom u Srbiji

  Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije apelovao je danas na Vladu i nadležne državne organe da preispitaju velika neslaganja u podacima državnih institucija i javnih preduzeća u količini električne energije kojom se trguje, njenoj ceni, kao i izmirivanju poreskih obaveza licenciranih trgovaca strujom.

 • Dinar stagnira šesti dan - kurs 115,5 Dinar stagnira šesti dan - kurs 115,5

  Dinar će i danas biti u stagnaciji prema evru, šesti dan za redom, i zvanični srednji kurs će biti 115,5144 dinara za evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

 • Nenad Blagojević iz Leskovca - "Blic preduzetnik 2013." Nenad Blagojević iz Leskovca - "Blic preduzetnik 2013."

  Priznanje "Blic preduzetnik 2013" pripalo je vlasniku kompanije "Blend" iz Leskovca, Nenadu Blagojeviću.

 • Agrokor obezbedio finansiranje kupovine Merkatora Agrokor obezbedio finansiranje kupovine Merkatora

  Hrvatski koncern Agrokor je obezbedio finansiranje preuzimanja slovenačkog trgovinskog lanca Merkator, objavio je ljubljanski poslovni dnevnik Finance, a slovenačka agencija STA navodi da se završetak transakvcije očekuje do 30. juna.

 • Ministarstvo pogrešilo, med "Aza" ipak ispravan Ministarstvo pogrešilo, med "Aza" ipak ispravan

  Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da se livadski med proizvođača "Aza" iz Ledinaca vraća na tržište i u promet na malo, jer je superanaliza pokazala da je bezbedan i ispunjava uslove propisanog kvaliteta.

 • Komisija za nadzor JP smenjuje loše direktore Komisija za nadzor JP smenjuje loše direktore

  Novo vladino telo, koje će nadzirati rad javnih preduzeća činiće tri do pet profesionalaca, po uzoru na Fiskalni savet, izjavio je koodinator Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke Milenko Dželetović, dodajući da će to telo imati ovlašćenja da premijeru predlaže smenu direktora javnih preduzeća koji nisu dobro radili.

 • Evro danas 115,5 dinara Evro danas 115,5 dinara

  Dinar je i danas zadržao približno istu vrednost prema evru kao i u sredu, i srednji kurs je 115,5125 dinara za evro.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
NM ANdroid 2