31.05.2012 Moskva

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu
Generalni direktor Železnica Rusije Vladimir Jakunjin kaže da je ruska strana uradila sve što je potrebno za realizaciju kredita za modernizaciju srpske železničke infrastrukture.

Ruska strana već je poslala sve potpisane dokumente i sada je red na Skupštinu Srbije da ratifikuje ugovore, posle čega smo spremni da ih sa srpskim kolegama i realizujemo, kazao je Jakunjin.

On je istakao da je to prioritet za Srbiju i Rusiju i da su to nedavno već potvrdili u bilateralnom razgovoru predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.

U predizbornom vremenu obično staju svi projekti, ali kada je u pitanju modernizacija železničke infrastrukture Srbije to nije bio slučaj, kazao je Jakunjin.

On je naglasio da pitanje kamatne stope za otplatu ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica nije u okviru njegove nadležnosti i da će se rešavati na bilateralnom nivou vlada dve države.

Prilikom susreta Putina i Nikolića pre nedelju dana u Moskvi, ruski predsednik rekao je da je Rusija spremna da odobri Srbiji kredit u vrednosti 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i zatražio od Nikolića da doprinese brzom okončanju procedure.

Konačna realizacija kredita, kako je istakao Putin, zavisi od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za sve planirane projekte.

Tokom pregovora između srpskih i ruskih železnica dogovoreno je da kredit bude iskorišten za izgradnju 15 kilometara drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva kao i njena elektrifikacija, zatim izgradnja 68 kilometara pruge od Valjeva do Loznice, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd - Bar, kao i rekonstrukcija 111 kilometara pruge na evropskom Koridoru 10.

Sporazum o kreditu potpisan je ranije ove godine u Moskvi i čeka se njegova ratifikacija, dok će rokovi izvođenja radova i uslovi saradnje izvođača radova iz Srbije i Rusije biti regulisani posebnim ugovorima.

Rusija je ranije odobrila Srbiji 210 miliona dolara kredita za realizaciju projekata i nove vozove.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Svečano probijen tunel Šarani kod Takova (FOTO) Svečano probijen tunel Šarani kod Takova (FOTO)

  Tunel Šarani, jedan od najdužih tunela na Koridoru 11, svečano i uz šampanjac, probijen je danas u blizini Takova, a direktor preduzeća Koridori Srbija Dmitar Ðurović najavio je da će deonica auto - puta od Ljiga do Preljine biti izgrađena do 25. avgusta naredne godine.

 • Ljajić: Sve spremno za dolazak "Lidla" Ljajić: Sve spremno za dolazak "Lidla"

  Sve je spremno da nemački trgovinski lanac "Lidl" konačno počne da radi u Srbiji, što će povoljno uticati na cene, ali i na kvalitet prodaje u našim trgovinama, ocenio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

 • Od početka godine šest radnika smrtno stradalo na radu Od početka godine šest radnika smrtno stradalo na radu

  U prva tri meseca ove godine šest radnika je smrtno stradalo na radnim mestima, što se najčešće događa u oblasti građevinarstva, saobraćaja i industrije.

 • Mali: Strategija razvoja priobalja po uzoru na Lisabon Mali: Strategija razvoja priobalja po uzoru na Lisabon

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je tokom drugog dana posete Lisabonu prisustvovao prezentaciji portugalskog projekta "Lisbon Waterfront Rehabilitation Plan", pandanu "Beogradu na vodi", poručivši da će strategija razvoja priobalja srpske prestonice biti urađena po uzoru na taj portuglaski grad.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Android NM