31.05.2012 Moskva

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu
Generalni direktor Železnica Rusije Vladimir Jakunjin kaže da je ruska strana uradila sve što je potrebno za realizaciju kredita za modernizaciju srpske železničke infrastrukture.

Ruska strana već je poslala sve potpisane dokumente i sada je red na Skupštinu Srbije da ratifikuje ugovore, posle čega smo spremni da ih sa srpskim kolegama i realizujemo, kazao je Jakunjin.

On je istakao da je to prioritet za Srbiju i Rusiju i da su to nedavno već potvrdili u bilateralnom razgovoru predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.

U predizbornom vremenu obično staju svi projekti, ali kada je u pitanju modernizacija železničke infrastrukture Srbije to nije bio slučaj, kazao je Jakunjin.

On je naglasio da pitanje kamatne stope za otplatu ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica nije u okviru njegove nadležnosti i da će se rešavati na bilateralnom nivou vlada dve države.

Prilikom susreta Putina i Nikolića pre nedelju dana u Moskvi, ruski predsednik rekao je da je Rusija spremna da odobri Srbiji kredit u vrednosti 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i zatražio od Nikolića da doprinese brzom okončanju procedure.

Konačna realizacija kredita, kako je istakao Putin, zavisi od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za sve planirane projekte.

Tokom pregovora između srpskih i ruskih železnica dogovoreno je da kredit bude iskorišten za izgradnju 15 kilometara drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva kao i njena elektrifikacija, zatim izgradnja 68 kilometara pruge od Valjeva do Loznice, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd - Bar, kao i rekonstrukcija 111 kilometara pruge na evropskom Koridoru 10.

Sporazum o kreditu potpisan je ranije ove godine u Moskvi i čeka se njegova ratifikacija, dok će rokovi izvođenja radova i uslovi saradnje izvođača radova iz Srbije i Rusije biti regulisani posebnim ugovorima.

Rusija je ranije odobrila Srbiji 210 miliona dolara kredita za realizaciju projekata i nove vozove.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Predlog budžeta u Skupštini do 10. decembra Vučić: Predlog budžeta u Skupštini do 10. decembra

  Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se predlog budžeta za 2015. naći pred poslanicima u Skupštini Srbije do 10. decembra, a da će njime biti predviđene značajne uštede, ali ne i smanjenje socijalnih davanja niti nova smanjenja u zdravstvu i prosveti.

 • Ruski ministar: Južni tok više nije potreban Ruski ministar: Južni tok više nije potreban

  Rusija će graditi gasovod Južni tok samo ukoliko Evropi bude potrebno smanjenje rizika koje nosi tranzit gasa kroz Ukrajinu, izjavio je danas ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Ulokajev, prenosi ekonomski dnevnik Vedomosti onlajn.

 • Srbija ne prodaje zlato, a ima 17,44 tone Srbija ne prodaje zlato, a ima 17,44 tone

  Prema podacima Narodne banke Srbija ima 17,44 tone zlata i o prodaji tog blaga niko ne razmišlja, piše "Politika".

 • Er Srbija planira liniju Split-Njujork preko Beograda Er Srbija planira liniju Split-Njujork preko Beograda

  Er Srbija, čiji je strateški partner Etihad ervejz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, razmatra mogućnost da se u drugoj polovini 2015. uvede linija Split - Njujork, ali preko Beograda, piše Slobodna Dalmacija.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM