31.05.2012 Moskva

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu
Generalni direktor Železnica Rusije Vladimir Jakunjin kaže da je ruska strana uradila sve što je potrebno za realizaciju kredita za modernizaciju srpske železničke infrastrukture.

Ruska strana već je poslala sve potpisane dokumente i sada je red na Skupštinu Srbije da ratifikuje ugovore, posle čega smo spremni da ih sa srpskim kolegama i realizujemo, kazao je Jakunjin.

On je istakao da je to prioritet za Srbiju i Rusiju i da su to nedavno već potvrdili u bilateralnom razgovoru predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.

U predizbornom vremenu obično staju svi projekti, ali kada je u pitanju modernizacija železničke infrastrukture Srbije to nije bio slučaj, kazao je Jakunjin.

On je naglasio da pitanje kamatne stope za otplatu ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica nije u okviru njegove nadležnosti i da će se rešavati na bilateralnom nivou vlada dve države.

Prilikom susreta Putina i Nikolića pre nedelju dana u Moskvi, ruski predsednik rekao je da je Rusija spremna da odobri Srbiji kredit u vrednosti 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i zatražio od Nikolića da doprinese brzom okončanju procedure.

Konačna realizacija kredita, kako je istakao Putin, zavisi od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za sve planirane projekte.

Tokom pregovora između srpskih i ruskih železnica dogovoreno je da kredit bude iskorišten za izgradnju 15 kilometara drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva kao i njena elektrifikacija, zatim izgradnja 68 kilometara pruge od Valjeva do Loznice, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd - Bar, kao i rekonstrukcija 111 kilometara pruge na evropskom Koridoru 10.

Sporazum o kreditu potpisan je ranije ove godine u Moskvi i čeka se njegova ratifikacija, dok će rokovi izvođenja radova i uslovi saradnje izvođača radova iz Srbije i Rusije biti regulisani posebnim ugovorima.

Rusija je ranije odobrila Srbiji 210 miliona dolara kredita za realizaciju projekata i nove vozove.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: U Kini napravljen veliki i dobar posao Vučić: U Kini napravljen veliki i dobar posao

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da se u Srbiju vraća sa izvanrednim utiscima, da je uveren da je veliki i dobar posao napravljen i da su domaćini pokazali da poštuju i cene Srbiju, njenu samostalnost i nezavisnost.

 • Pištaljka: Vlada Srbije Železari otpisala dug od 44 miliona dolara Pištaljka: Vlada Srbije Železari otpisala dug od 44 miliona dolara

  Antikorupcijski sajt Pištaljka danas je objavio da je Vlada Srbije otpisala krajem prošle godine Železari Smederevo dug od 44 miliona dolara, što pokazuje finansijska dokumentacija Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI).

 • MMF: Fiskalne i strukturne mere vlade doneće privredni rast MMF: Fiskalne i strukturne mere vlade doneće privredni rast

  Fiskalne i strukturne mere Vlade Srbije, predložene u aranžmanu koji je početkom godine zaključen sa MMF, idu u smeru podrške dugoročnom privrednom rastu, ukazao je danas ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Ernesto Kriveli.

 • Li: Za prugu oko 4,4 miliona evra, podrška za HBIS u Železari Li: Za prugu oko 4,4 miliona evra, podrška za HBIS u Železari

  Izgradnja pruge Beograd-Budimpešta i autoputeva, razvoj industrijskih parkova i dolazak kineske kompanije HBIS u smederevsku Železaru tri su najvažnije stvari za odnose Srbije i Kine, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa premijerom Kine Li Kećiangom i zatražio njegovu podršku.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
PRilika
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending