31.05.2012 Moskva

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu
Generalni direktor Železnica Rusije Vladimir Jakunjin kaže da je ruska strana uradila sve što je potrebno za realizaciju kredita za modernizaciju srpske železničke infrastrukture.

Ruska strana već je poslala sve potpisane dokumente i sada je red na Skupštinu Srbije da ratifikuje ugovore, posle čega smo spremni da ih sa srpskim kolegama i realizujemo, kazao je Jakunjin.

On je istakao da je to prioritet za Srbiju i Rusiju i da su to nedavno već potvrdili u bilateralnom razgovoru predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.

U predizbornom vremenu obično staju svi projekti, ali kada je u pitanju modernizacija železničke infrastrukture Srbije to nije bio slučaj, kazao je Jakunjin.

On je naglasio da pitanje kamatne stope za otplatu ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica nije u okviru njegove nadležnosti i da će se rešavati na bilateralnom nivou vlada dve države.

Prilikom susreta Putina i Nikolića pre nedelju dana u Moskvi, ruski predsednik rekao je da je Rusija spremna da odobri Srbiji kredit u vrednosti 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i zatražio od Nikolića da doprinese brzom okončanju procedure.

Konačna realizacija kredita, kako je istakao Putin, zavisi od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za sve planirane projekte.

Tokom pregovora između srpskih i ruskih železnica dogovoreno je da kredit bude iskorišten za izgradnju 15 kilometara drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva kao i njena elektrifikacija, zatim izgradnja 68 kilometara pruge od Valjeva do Loznice, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd - Bar, kao i rekonstrukcija 111 kilometara pruge na evropskom Koridoru 10.

Sporazum o kreditu potpisan je ranije ove godine u Moskvi i čeka se njegova ratifikacija, dok će rokovi izvođenja radova i uslovi saradnje izvođača radova iz Srbije i Rusije biti regulisani posebnim ugovorima.

Rusija je ranije odobrila Srbiji 210 miliona dolara kredita za realizaciju projekata i nove vozove.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Rok za uplatu prve rate poreza na imovinu 17. februar Rok za uplatu prve rate poreza na imovinu 17. februar

  Rok za uplatu poreza na imovinu za prvi kvartal 2016. godine pomeren je zbog Dana državnosti na 17. februar.

 • Evro danas 122,436 dinara Evro danas 122,436 dinara

  Dinar je danas ojačao prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs je 122,4360 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Austrijski privrednici s optimizmom posmatraju Srbiju Austrijski privrednici s optimizmom posmatraju Srbiju

  Austrijski privrednici s optimizom gledaju na budućnost privrede i razvoj tržišta Srbije, rečeno je na skupu Austrijski poslovni krug u Beogradu, uz opasku da sve više investitora dolazi u Srbiju.

 • Evro sutra 122,3263 dinara Evro sutra 122,3263 dinara

  Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji ;kurs ;biće 122,3263 dinara za jedan evro, nakon intervencije Narodne banke Srbije (NBS) na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM