31.05.2012 Moskva

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu
Generalni direktor Železnica Rusije Vladimir Jakunjin kaže da je ruska strana uradila sve što je potrebno za realizaciju kredita za modernizaciju srpske železničke infrastrukture.

Ruska strana već je poslala sve potpisane dokumente i sada je red na Skupštinu Srbije da ratifikuje ugovore, posle čega smo spremni da ih sa srpskim kolegama i realizujemo, kazao je Jakunjin.

On je istakao da je to prioritet za Srbiju i Rusiju i da su to nedavno već potvrdili u bilateralnom razgovoru predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.

U predizbornom vremenu obično staju svi projekti, ali kada je u pitanju modernizacija železničke infrastrukture Srbije to nije bio slučaj, kazao je Jakunjin.

On je naglasio da pitanje kamatne stope za otplatu ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica nije u okviru njegove nadležnosti i da će se rešavati na bilateralnom nivou vlada dve države.

Prilikom susreta Putina i Nikolića pre nedelju dana u Moskvi, ruski predsednik rekao je da je Rusija spremna da odobri Srbiji kredit u vrednosti 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i zatražio od Nikolića da doprinese brzom okončanju procedure.

Konačna realizacija kredita, kako je istakao Putin, zavisi od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za sve planirane projekte.

Tokom pregovora između srpskih i ruskih železnica dogovoreno je da kredit bude iskorišten za izgradnju 15 kilometara drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva kao i njena elektrifikacija, zatim izgradnja 68 kilometara pruge od Valjeva do Loznice, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd - Bar, kao i rekonstrukcija 111 kilometara pruge na evropskom Koridoru 10.

Sporazum o kreditu potpisan je ranije ove godine u Moskvi i čeka se njegova ratifikacija, dok će rokovi izvođenja radova i uslovi saradnje izvođača radova iz Srbije i Rusije biti regulisani posebnim ugovorima.

Rusija je ranije odobrila Srbiji 210 miliona dolara kredita za realizaciju projekata i nove vozove.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Udovički za Novi magazin: Svesna sam problema, ali uspeh je moguć Udovički za Novi magazin: Svesna sam problema, ali uspeh je moguć

  Nakon tri meseca i dalje sam uverena da ova vlada može da uradi promene koje mora da uradi. Postoji duboka svest da se one moraju desiti, a uverena sam ili još uverenija pre nego što sam u Vladu ušla da je ono što radim od izuzetne važnosti, kaže u intervjuu za Novi magazin ministarka državne uprave i lokalne samoprave i potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički.

 • Evro danas 116,61 dinara Evro danas 116,61 dinara

  Dinar će danas oslabiti prema evru za 0,1 odsto i srednji kurs iznosiće 116,6150 dinara za jedan evro.

 • Cena hleba od brašna "T-500" ne sme preći 46 dinara Cena hleba od brašna "T-500" ne sme preći 46 dinara

 • Keš i potrošački krediti za bržu realizaciju planova Keš i potrošački krediti za bržu realizaciju planova

  Kako bi omogućila građanima da lakše, brže i po povoljnijim uslovima realizuju svoje letnje planove, Alpha Bank Srbija je tokom promotivnog perioda, koji će trajati do 26. septembra, pripremila posebnu pogodnost u vidu puštanja keš i potrošačkih kredita bez naknade, uz atraktivne kamatne stope i osiguranje od nezgode ili gubitka posla.

 • Mijatović: Zašto 1,5 miliona tona mineralne vode otiče u reku Mijatović: Zašto 1,5 miliona tona mineralne vode otiče u reku

  Poslanica Srpske napredne stranke Jelena Mijatović upitala je nekoliko resornih ministarstava kako je moguće da se došlo u situaciju da fabrika mineralne vode Milan Toplica iz okoline Prokuplja više ne radi nakon nekoliko spornih privatizacija i da danas, kako je rekla, preko 1,5 miliona tona mineralne vode dnevno otiče u reku.

 • Petrović: Dugovi Srbijagasa "pojeli" jedan Telekom Petrović: Dugovi Srbijagasa "pojeli" jedan Telekom

  Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da Srbijagas duguje 1,2 milijarde evra, što znači da to javno preduzeće za četiri do pet godina "pojede" jedan Telekom, ukazujući da je EPS u tom smislu "Srbijagas u nastajanju".

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM