31.05.2012 Moskva

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu

Spreman ruski kredit za srpsku železnicu
Generalni direktor Železnica Rusije Vladimir Jakunjin kaže da je ruska strana uradila sve što je potrebno za realizaciju kredita za modernizaciju srpske železničke infrastrukture.

Ruska strana već je poslala sve potpisane dokumente i sada je red na Skupštinu Srbije da ratifikuje ugovore, posle čega smo spremni da ih sa srpskim kolegama i realizujemo, kazao je Jakunjin.

On je istakao da je to prioritet za Srbiju i Rusiju i da su to nedavno već potvrdili u bilateralnom razgovoru predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.

U predizbornom vremenu obično staju svi projekti, ali kada je u pitanju modernizacija železničke infrastrukture Srbije to nije bio slučaj, kazao je Jakunjin.

On je naglasio da pitanje kamatne stope za otplatu ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica nije u okviru njegove nadležnosti i da će se rešavati na bilateralnom nivou vlada dve države.

Prilikom susreta Putina i Nikolića pre nedelju dana u Moskvi, ruski predsednik rekao je da je Rusija spremna da odobri Srbiji kredit u vrednosti 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i zatražio od Nikolića da doprinese brzom okončanju procedure.

Konačna realizacija kredita, kako je istakao Putin, zavisi od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za sve planirane projekte.

Tokom pregovora između srpskih i ruskih železnica dogovoreno je da kredit bude iskorišten za izgradnju 15 kilometara drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva kao i njena elektrifikacija, zatim izgradnja 68 kilometara pruge od Valjeva do Loznice, rekonstrukcija 200 kilometara pruge Beograd - Bar, kao i rekonstrukcija 111 kilometara pruge na evropskom Koridoru 10.

Sporazum o kreditu potpisan je ranije ove godine u Moskvi i čeka se njegova ratifikacija, dok će rokovi izvođenja radova i uslovi saradnje izvođača radova iz Srbije i Rusije biti regulisani posebnim ugovorima.

Rusija je ranije odobrila Srbiji 210 miliona dolara kredita za realizaciju projekata i nove vozove.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ruši se autobuska stanica "Lasta" Ruši se autobuska stanica "Lasta"

  Autobuska stanica "Lasta", u drugoj polovini godine, biće preseljena iz centra grada na Novi Beograd. Obaveštenje o hitnoj selidbi rukovodstvu firme saopštili su prošle sedmice čelni ljudi u gradu. U "Lasti", međutim, strahuju od odluke koja bi mogla da proizvede ozbiljne posledice i po ovo preduzeće, ali i po putnike i saobraćaj u srpskoj prestonici.

 • Gligorov: Program Sirize moguće usaglasiti sa EU Gligorov: Program Sirize moguće usaglasiti sa EU

  Progam nove grčke vlade, koju vodi levičarska partija Siriza, moguće je usaglasiti sa ekonomskom politikom Evropske unije (EU), uveren je ekspert Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju (WIIW), Vladimir Gligorov.

 • Srbija klizi prema hipotekarnoj krizi Srbija klizi prema hipotekarnoj krizi

  Banke će se naći u velikom problemu ukoliko uskoro ne budu našle sistemsko rešenje za građane koji koriste stambene kredite u švajcarskim francima, jer će sve teže moći da naplate odobrene zajmove.

 • Portparol Sirize: Nerealno da Grčka vrati sav dug Portparol Sirize: Nerealno da Grčka vrati sav dug

  Nerealno je očekivati da Grčka u potpunosti otplati svoje dugove, izjavio je glavni portparol za ekonomiju grčke ultralevičarske stranke Siriza, koja je proteklog vikenda pobedila na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM