27.03.2013 Beograd

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme
Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je danas da su za dobijanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbiji neophodne ozbiljne mere budžetske štednje.

"To su krupne reformske mere koje se u Srbiji dugi niz godina ne sprovode. Sa ozbiljnim merama štednje Srbija je stala već oko 2005. godine i MMF će zahtevati da vidi gde će Srbija štedeti", rekao je Altiparmakov novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbiji su reforme apsolutno neophodne, jer ako ih ne bude, "kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni".

"Bez reformi i štednje nemoguće je smanjiti budžetski deficit, bez smanjenja budžetskog deficita nemoguće je zaustaviti eksploziju javnog duga narednih godina i u tom slučaju kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni", rekao je Altiparmakov.

Srbiji su, kako je naveo, potrebne velike nepopularne reforme - nastavak penzijske reforme, uspostalvljanje održivog sistema fiskalne dencentralizacije, smanjenje broja zaposlenih u zdravstvu, školstvu i državnoj upravi.

"To se neke teme na koje mi prvi sami sebi, kao društvo, moramo da damo odgovor, a onda ako smo spremni da damo sami sebi odgovor i otpočnemo te reforme, aranžman sa MMF ne bi trebalo da predstavlja izazov", rekao je član Fiskalnog saveta.

On je dodao da je dodatna korist od reformi to što će MMF dati svoj pečat, pa će te reforme biti prepoznate izvan Srbije.

"To će jako mnogo značiti, jer ćemo moći da se zadužujemo kod stranih investitora", rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov u pauzi skupa o tome kako poboljšati rad Poreske uprave.

Misija MMF-a doći će 8. maja u Beograd kako bi pocela razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima u Srbiji i eventualno o novom aranžmanu.

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Matković: Menadžment ugovor je prava stvar za Železaru Matković: Menadžment ugovor je prava stvar za Železaru

  Menadžment ugovor kakav Vlada Srbije planira za Železaru Smederevo je prava stvar, izjavio je nekadašnji direktor te kompanije Duško Matković izrazivši spremnost da savetima i sugestijama pomogne u odlučivanju o srpskoj čeličani.

 • Mihajlović: Jačamo bilateralnu saradnju sa V. Britanijom Mihajlović: Jačamo bilateralnu saradnju sa V. Britanijom

  Srbija i Velika Britanija jačaju političku i ekonomsku saradnju, a naročito velike mogućnosti za to postoje u oblasti infrastrukture i strateških regionalnih projekata, poručili su danas predstavnici Srbije i Velike Britanije na Trećoj konferenciji o odnosima dve zemlje pod nazivom "Stvaranje strategijskih partnerstava" u Beogradu.

 • Antić: Neće biti promene tarifnog sistema Antić: Neće biti promene tarifnog sistema

  Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da promena u tarifnom sistemu i ukidanja jeftinije tarife neće biti, ali nije precizirao da li će doći do poskupljenja struje.

 • PKS: Dobra vest što Svarovski seli proizvodnju u Srbiju PKS: Dobra vest što Svarovski seli proizvodnju u Srbiju

  Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je jako dobra vest najava austrijskog koncerna "Svarovski" (Swarovski) da zatvari svoje proizvodne pogone u Kini i Češkoj i proizvodnju koncentriše na Austriju i Srbiju.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Android NM