27.03.2013 Beograd

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme
Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je danas da su za dobijanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbiji neophodne ozbiljne mere budžetske štednje.

"To su krupne reformske mere koje se u Srbiji dugi niz godina ne sprovode. Sa ozbiljnim merama štednje Srbija je stala već oko 2005. godine i MMF će zahtevati da vidi gde će Srbija štedeti", rekao je Altiparmakov novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbiji su reforme apsolutno neophodne, jer ako ih ne bude, "kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni".

"Bez reformi i štednje nemoguće je smanjiti budžetski deficit, bez smanjenja budžetskog deficita nemoguće je zaustaviti eksploziju javnog duga narednih godina i u tom slučaju kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni", rekao je Altiparmakov.

Srbiji su, kako je naveo, potrebne velike nepopularne reforme - nastavak penzijske reforme, uspostalvljanje održivog sistema fiskalne dencentralizacije, smanjenje broja zaposlenih u zdravstvu, školstvu i državnoj upravi.

"To se neke teme na koje mi prvi sami sebi, kao društvo, moramo da damo odgovor, a onda ako smo spremni da damo sami sebi odgovor i otpočnemo te reforme, aranžman sa MMF ne bi trebalo da predstavlja izazov", rekao je član Fiskalnog saveta.

On je dodao da je dodatna korist od reformi to što će MMF dati svoj pečat, pa će te reforme biti prepoznate izvan Srbije.

"To će jako mnogo značiti, jer ćemo moći da se zadužujemo kod stranih investitora", rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov u pauzi skupa o tome kako poboljšati rad Poreske uprave.

Misija MMF-a doći će 8. maja u Beograd kako bi pocela razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima u Srbiji i eventualno o novom aranžmanu.

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pištaljka: Vlada Srbije Železari otpisala dug od 44 miliona dolara Pištaljka: Vlada Srbije Železari otpisala dug od 44 miliona dolara

  Antikorupcijski sajt Pištaljka danas je objavio da je Vlada Srbije otpisala krajem prošle godine Železari Smederevo dug od 44 miliona dolara, što pokazuje finansijska dokumentacija Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI).

 • Realni pad BDP Srbije u 2014. iznosio 1,8 odsto Realni pad BDP Srbije u 2014. iznosio 1,8 odsto

  Realni pad bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP) u 2014. godini bio je 1,8 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

 • Udruženja poljoprivrednika: Protest politički instruisan Udruženja poljoprivrednika: Protest politički instruisan

  Predstavnici pet udruženja i asocijacija poljoprivrednika ocenili su danas da su predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu bolje od postojećeg propisa, jer će sprečiti veliki broj zloupotreba i sankcionisati uzurpatore državnog zemljišta, te naveli da je protest dela poljoprivrednika politički instruisan i da predstavlja laž i odmanu javnosti.

 • Mihajlović: Elektronske građevinske dozvole od 2016. godine Mihajlović: Elektronske građevinske dozvole od 2016. godine

  Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će od 1. januara početi elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i pozvala gradove i opštine da se na vreme pripreme, pošto neće biti pomeranja roka.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending