27.03.2013 Beograd

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme
Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je danas da su za dobijanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbiji neophodne ozbiljne mere budžetske štednje.

"To su krupne reformske mere koje se u Srbiji dugi niz godina ne sprovode. Sa ozbiljnim merama štednje Srbija je stala već oko 2005. godine i MMF će zahtevati da vidi gde će Srbija štedeti", rekao je Altiparmakov novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbiji su reforme apsolutno neophodne, jer ako ih ne bude, "kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni".

"Bez reformi i štednje nemoguće je smanjiti budžetski deficit, bez smanjenja budžetskog deficita nemoguće je zaustaviti eksploziju javnog duga narednih godina i u tom slučaju kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni", rekao je Altiparmakov.

Srbiji su, kako je naveo, potrebne velike nepopularne reforme - nastavak penzijske reforme, uspostalvljanje održivog sistema fiskalne dencentralizacije, smanjenje broja zaposlenih u zdravstvu, školstvu i državnoj upravi.

"To se neke teme na koje mi prvi sami sebi, kao društvo, moramo da damo odgovor, a onda ako smo spremni da damo sami sebi odgovor i otpočnemo te reforme, aranžman sa MMF ne bi trebalo da predstavlja izazov", rekao je član Fiskalnog saveta.

On je dodao da je dodatna korist od reformi to što će MMF dati svoj pečat, pa će te reforme biti prepoznate izvan Srbije.

"To će jako mnogo značiti, jer ćemo moći da se zadužujemo kod stranih investitora", rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov u pauzi skupa o tome kako poboljšati rad Poreske uprave.

Misija MMF-a doći će 8. maja u Beograd kako bi pocela razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima u Srbiji i eventualno o novom aranžmanu.

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Stranci, među kojima i Srbi, kupuju nekretnine u Grčkoj Stranci, među kojima i Srbi, kupuju nekretnine u Grčkoj

  Strani državljani, među kojima i Srbi, su na vest o mogućem bankrotu Grčke, počeli aktivno da kupuju nekretnine u toj zemlji.

 • Rezultati referenduma u Grčkoj kratkoročno obaraju evro Rezultati referenduma u Grčkoj kratkoročno obaraju evro

  Senior ekspert u FX Lideru Nikola Bulajić izjavio je danas da treba očekivati da će u ponedeljak, 6. jula, nakon što budu objavljeni rezultati referenduma u Grčkoj, tržiste reagovati trenutnim povlačenjem kapitala iz evrozone i može se desiti pad kursa evra u odnosu dolar, ali će to biti kratkoročni efekat.

 • Madžar: Ishod referenduma - lošija varijanta za Grčku Madžar: Ishod referenduma - lošija varijanta za Grčku

  Rezultati referenduma, koji ukazuju da je većina Grka odbacila predlog međunarodnih poverilaca, donekle će popraviti pregovaračku poziciju grčke vlade, izjavio je večeras ekonomista Ljubomir Madžar, ali i ocenio da je taj ishod lošija varijanta za Grčku.

 • Jovanović: Rezultat dezavuisanje nemačke ideologije štednje Jovanović: Rezultat dezavuisanje nemačke ideologije štednje

  Rezultat grčkog referenduma je na izvestan način dezavuisanje vladajuće nemačke ideologije štednje i budžetske discipline u Evropi, a od načina na koji Nemačka odluči da odgovori na ovaj izazov, zavisi dalja sudbina Grčke i evrozone, ocenio je večeras programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Nikola Jovanović.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending