27.03.2013 Beograd

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme
Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je danas da su za dobijanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbiji neophodne ozbiljne mere budžetske štednje.

"To su krupne reformske mere koje se u Srbiji dugi niz godina ne sprovode. Sa ozbiljnim merama štednje Srbija je stala već oko 2005. godine i MMF će zahtevati da vidi gde će Srbija štedeti", rekao je Altiparmakov novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbiji su reforme apsolutno neophodne, jer ako ih ne bude, "kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni".

"Bez reformi i štednje nemoguće je smanjiti budžetski deficit, bez smanjenja budžetskog deficita nemoguće je zaustaviti eksploziju javnog duga narednih godina i u tom slučaju kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni", rekao je Altiparmakov.

Srbiji su, kako je naveo, potrebne velike nepopularne reforme - nastavak penzijske reforme, uspostalvljanje održivog sistema fiskalne dencentralizacije, smanjenje broja zaposlenih u zdravstvu, školstvu i državnoj upravi.

"To se neke teme na koje mi prvi sami sebi, kao društvo, moramo da damo odgovor, a onda ako smo spremni da damo sami sebi odgovor i otpočnemo te reforme, aranžman sa MMF ne bi trebalo da predstavlja izazov", rekao je član Fiskalnog saveta.

On je dodao da je dodatna korist od reformi to što će MMF dati svoj pečat, pa će te reforme biti prepoznate izvan Srbije.

"To će jako mnogo značiti, jer ćemo moći da se zadužujemo kod stranih investitora", rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov u pauzi skupa o tome kako poboljšati rad Poreske uprave.

Misija MMF-a doći će 8. maja u Beograd kako bi pocela razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima u Srbiji i eventualno o novom aranžmanu.

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić i Rama za razgovore i ekonomsku saradnju Vučić i Rama za razgovore i ekonomsku saradnju

  Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama ocenili su da dve zemlje treba da nastave razgovore i saradnju jer je to jedini put ka ekonomskom razvoju regiona, i ukazali da neslaganje oko statusa Kosova ne treba da bude prepreka na tom putu.

 • Realni rast BDP Srbije jedan odsto u drugom kvartalu 2015. Realni rast BDP Srbije jedan odsto u drugom kvartalu 2015.

  Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu 2015. iznosio je jedan odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

 • Dajmler spreman na saradnju o aferi o korupciji u Grčkoj Dajmler spreman na saradnju o aferi o korupciji u Grčkoj

  Nemački proizvođač automobila Dajmler saopštio je danas u Atini da je spreman na saradnju s grčkim vlastima u istrazi o navodnoj aferi korupcije tokom sklapanja jednog vojnog ugovora."U potpunosti sarađujemo s sudom i vlastima. Do sada niko nas nije kontaktirao posle otvaranje istrage u aprilu", navodi se u saopštenju.

 • MMF pozitivno ocenio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom MMF pozitivno ocenio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom

  Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je pozitivno ocenila rezultate druge revizije stend baj aranžmana sa Srbijom i najavila da će se o mogućnosti povećanja plata u javnom sektoru i penzija razgovarati u novembru, tokom sledeće posete misije.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending