27.03.2013 Beograd

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme
Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je danas da su za dobijanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbiji neophodne ozbiljne mere budžetske štednje.

"To su krupne reformske mere koje se u Srbiji dugi niz godina ne sprovode. Sa ozbiljnim merama štednje Srbija je stala već oko 2005. godine i MMF će zahtevati da vidi gde će Srbija štedeti", rekao je Altiparmakov novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbiji su reforme apsolutno neophodne, jer ako ih ne bude, "kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni".

"Bez reformi i štednje nemoguće je smanjiti budžetski deficit, bez smanjenja budžetskog deficita nemoguće je zaustaviti eksploziju javnog duga narednih godina i u tom slučaju kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni", rekao je Altiparmakov.

Srbiji su, kako je naveo, potrebne velike nepopularne reforme - nastavak penzijske reforme, uspostalvljanje održivog sistema fiskalne dencentralizacije, smanjenje broja zaposlenih u zdravstvu, školstvu i državnoj upravi.

"To se neke teme na koje mi prvi sami sebi, kao društvo, moramo da damo odgovor, a onda ako smo spremni da damo sami sebi odgovor i otpočnemo te reforme, aranžman sa MMF ne bi trebalo da predstavlja izazov", rekao je član Fiskalnog saveta.

On je dodao da je dodatna korist od reformi to što će MMF dati svoj pečat, pa će te reforme biti prepoznate izvan Srbije.

"To će jako mnogo značiti, jer ćemo moći da se zadužujemo kod stranih investitora", rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov u pauzi skupa o tome kako poboljšati rad Poreske uprave.

Misija MMF-a doći će 8. maja u Beograd kako bi pocela razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima u Srbiji i eventualno o novom aranžmanu.

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mreža protiv siromaštva: Uredba ugrožava socijalna prava Mreža protiv siromaštva: Uredba ugrožava socijalna prava

  Novi propisi o socijalnoj pomoći mogli bi dovesti do porasta siromaštva stanovništva u Srbiji, ocenila je danas Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija (EMPS Srbija).

 • U Srbiji se mesečno u proseku štedi 4.200 dinara U Srbiji se mesečno u proseku štedi 4.200 dinara

  Prosečan iznos štednje koji se u Srbiji izdvaja mesečno iznosi 4.200 dinara što je 15 dinara više nego što su štediše izdvajale prošle godine, pokazalo je istraživanje koje je tokom septembra realizvoala Erste grupa.

 • Socijalnu pomoć prima 267.289 građana Socijalnu pomoć prima 267.289 građana

  U Srbiji se mesečno isplaćuje 1,1, milijarda dinara na ime socijalne pomoći koju prima 267.289 građana od kojih je više od polovine njih radno sposobno, podaci su Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 • Pejpal obustavio prijem novca iz tehničkih razloga Pejpal obustavio prijem novca iz tehničkih razloga

  Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je od kompanije Pejpal (Paypal) dobila zvaničnu potvrdu da je primanje novca tim sistemom za plaćanje preko intereneta u Srbiji odloženo zbog tehničkog problema.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Android NM