27.03.2013 Beograd

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme
Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je danas da su za dobijanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbiji neophodne ozbiljne mere budžetske štednje.

"To su krupne reformske mere koje se u Srbiji dugi niz godina ne sprovode. Sa ozbiljnim merama štednje Srbija je stala već oko 2005. godine i MMF će zahtevati da vidi gde će Srbija štedeti", rekao je Altiparmakov novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbiji su reforme apsolutno neophodne, jer ako ih ne bude, "kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni".

"Bez reformi i štednje nemoguće je smanjiti budžetski deficit, bez smanjenja budžetskog deficita nemoguće je zaustaviti eksploziju javnog duga narednih godina i u tom slučaju kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni", rekao je Altiparmakov.

Srbiji su, kako je naveo, potrebne velike nepopularne reforme - nastavak penzijske reforme, uspostalvljanje održivog sistema fiskalne dencentralizacije, smanjenje broja zaposlenih u zdravstvu, školstvu i državnoj upravi.

"To se neke teme na koje mi prvi sami sebi, kao društvo, moramo da damo odgovor, a onda ako smo spremni da damo sami sebi odgovor i otpočnemo te reforme, aranžman sa MMF ne bi trebalo da predstavlja izazov", rekao je član Fiskalnog saveta.

On je dodao da je dodatna korist od reformi to što će MMF dati svoj pečat, pa će te reforme biti prepoznate izvan Srbije.

"To će jako mnogo značiti, jer ćemo moći da se zadužujemo kod stranih investitora", rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov u pauzi skupa o tome kako poboljšati rad Poreske uprave.

Misija MMF-a doći će 8. maja u Beograd kako bi pocela razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima u Srbiji i eventualno o novom aranžmanu.

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kopaonik obara rekorde i tokom leta Kopaonik obara rekorde i tokom leta

  Da Kopaonik nije samo zimska turistička destinacija svedoči podatak da je tokom vikenda, 19. i 20 jula, ostvareno više od 2.000 vožnji na sadržajima koje nude "Skijališta Srbije" na ovoj planini.

 • Gašić: Ugovor sa Jumkom vredan 200 miliona dinara Gašić: Ugovor sa Jumkom vredan 200 miliona dinara

  Ministarstvo odbrane i Holding kompanija pamučni kombinat "Jumko" a.d. iz Vranja potpisaće do kraja nedelje ugovor u vrednosti od 200 miliona dinara za izradu uniformi za pripadnike Vojske Srbije, izjavio je danas ministar odbrane Bratislav Gašić.

 • Poreznici pozvali građane u pomoć Poreznici pozvali građane u pomoć

  Poreska uprava pozvala je danas građane da pomognu u borbi protiv sive ekonomije i uvođenju fiskalne discipline, ukazujući da će od toga celo društvo da ima korist.

 • Istorijski minimum kursa dinara Istorijski minimum kursa dinara

  Dinar će sutra nastaviti dvodnevni pad kursa prema evru, jer će oslabiti 0,2 odsto ili 18 para, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 116,4267 dinara za jedan evro, što je istorijski najniža vrednost dinara prema evru, objavila je Narodna banka Srbije.

 • U martu preko 56.000 radnika nije primilo platu U martu preko 56.000 radnika nije primilo platu

  Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u martu mesecu je u preduzećima u Srbiji, od ukupnog broja zaposlenih, njih 56.207 nije primilo platu, dok je 40.284 imalo platu veću od 150.000 dinara.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
ddddd