27.03.2013 Beograd

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme
Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je danas da su za dobijanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbiji neophodne ozbiljne mere budžetske štednje.

"To su krupne reformske mere koje se u Srbiji dugi niz godina ne sprovode. Sa ozbiljnim merama štednje Srbija je stala već oko 2005. godine i MMF će zahtevati da vidi gde će Srbija štedeti", rekao je Altiparmakov novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbiji su reforme apsolutno neophodne, jer ako ih ne bude, "kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni".

"Bez reformi i štednje nemoguće je smanjiti budžetski deficit, bez smanjenja budžetskog deficita nemoguće je zaustaviti eksploziju javnog duga narednih godina i u tom slučaju kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni", rekao je Altiparmakov.

Srbiji su, kako je naveo, potrebne velike nepopularne reforme - nastavak penzijske reforme, uspostalvljanje održivog sistema fiskalne dencentralizacije, smanjenje broja zaposlenih u zdravstvu, školstvu i državnoj upravi.

"To se neke teme na koje mi prvi sami sebi, kao društvo, moramo da damo odgovor, a onda ako smo spremni da damo sami sebi odgovor i otpočnemo te reforme, aranžman sa MMF ne bi trebalo da predstavlja izazov", rekao je član Fiskalnog saveta.

On je dodao da je dodatna korist od reformi to što će MMF dati svoj pečat, pa će te reforme biti prepoznate izvan Srbije.

"To će jako mnogo značiti, jer ćemo moći da se zadužujemo kod stranih investitora", rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov u pauzi skupa o tome kako poboljšati rad Poreske uprave.

Misija MMF-a doći će 8. maja u Beograd kako bi pocela razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima u Srbiji i eventualno o novom aranžmanu.

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Predlog budžeta u Skupštini do 10. decembra Vučić: Predlog budžeta u Skupštini do 10. decembra

  Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se predlog budžeta za 2015. naći pred poslanicima u Skupštini Srbije do 10. decembra, a da će njime biti predviđene značajne uštede, ali ne i smanjenje socijalnih davanja niti nova smanjenja u zdravstvu i prosveti.

 • Ruski ministar: Južni tok više nije potreban Ruski ministar: Južni tok više nije potreban

  Rusija će graditi gasovod Južni tok samo ukoliko Evropi bude potrebno smanjenje rizika koje nosi tranzit gasa kroz Ukrajinu, izjavio je danas ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Ulokajev, prenosi ekonomski dnevnik Vedomosti onlajn.

 • Srbija ne prodaje zlato, a ima 17,44 tone Srbija ne prodaje zlato, a ima 17,44 tone

  Prema podacima Narodne banke Srbija ima 17,44 tone zlata i o prodaji tog blaga niko ne razmišlja, piše "Politika".

 • Er Srbija planira liniju Split-Njujork preko Beograda Er Srbija planira liniju Split-Njujork preko Beograda

  Er Srbija, čiji je strateški partner Etihad ervejz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, razmatra mogućnost da se u drugoj polovini 2015. uvede linija Split - Njujork, ali preko Beograda, piše Slobodna Dalmacija.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM