27.03.2013 Beograd

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme
Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je danas da su za dobijanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbiji neophodne ozbiljne mere budžetske štednje.

"To su krupne reformske mere koje se u Srbiji dugi niz godina ne sprovode. Sa ozbiljnim merama štednje Srbija je stala već oko 2005. godine i MMF će zahtevati da vidi gde će Srbija štedeti", rekao je Altiparmakov novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbiji su reforme apsolutno neophodne, jer ako ih ne bude, "kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni".

"Bez reformi i štednje nemoguće je smanjiti budžetski deficit, bez smanjenja budžetskog deficita nemoguće je zaustaviti eksploziju javnog duga narednih godina i u tom slučaju kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni", rekao je Altiparmakov.

Srbiji su, kako je naveo, potrebne velike nepopularne reforme - nastavak penzijske reforme, uspostalvljanje održivog sistema fiskalne dencentralizacije, smanjenje broja zaposlenih u zdravstvu, školstvu i državnoj upravi.

"To se neke teme na koje mi prvi sami sebi, kao društvo, moramo da damo odgovor, a onda ako smo spremni da damo sami sebi odgovor i otpočnemo te reforme, aranžman sa MMF ne bi trebalo da predstavlja izazov", rekao je član Fiskalnog saveta.

On je dodao da je dodatna korist od reformi to što će MMF dati svoj pečat, pa će te reforme biti prepoznate izvan Srbije.

"To će jako mnogo značiti, jer ćemo moći da se zadužujemo kod stranih investitora", rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov u pauzi skupa o tome kako poboljšati rad Poreske uprave.

Misija MMF-a doći će 8. maja u Beograd kako bi pocela razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima u Srbiji i eventualno o novom aranžmanu.

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mali: Izdata lokacijska dozvola za Ikeu Mali: Izdata lokacijska dozvola za Ikeu

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je izdata lokacijska dozvola za izgradnju robne kuće Ikea u Beogradu.

 • Dnevnik: Cerarova vlada namerava da uspori privatizaciju Dnevnik: Cerarova vlada namerava da uspori privatizaciju

  Novom strategijom privatizacije državne imovine, slovenačka vlada usporiće prodaju svog vlasničkog portfelja u ključnim preduzećima, piše danas ljubljanski list "Dnevnik".

 • Zeliger: Nemci nastavljaju da ulažu u Srbiju Zeliger: Nemci nastavljaju da ulažu u Srbiju

  Devedeset odsto anketiranih predstavnika nemačke privrede izjavilo je da bi ponovo uložilo u Srbiju, kaže Ronald Zeliger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja i prvi čovek Hemofarma uz podsećanje da je, na primer, trgovinska razmena između dveju država uvećana za više od šest odsto.

 • EU: Nedovoljan napredak u pregovorima s Grčkom EU: Nedovoljan napredak u pregovorima s Grčkom

  Prezadužena Grčka nije ostvarila dovoljno značajan napredak u ključnim pregovorima sa evropskim partnerima da bi odblokirala preko potrebnu tranšu kredita međunarodne pomoći, izjavio je danas komesar EU za evrozonu, Valdis Dombrovskis.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM