27.03.2013 Beograd

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme

Srbiji neophodne velike nepopularne reforme
Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je danas da su za dobijanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbiji neophodne ozbiljne mere budžetske štednje.

"To su krupne reformske mere koje se u Srbiji dugi niz godina ne sprovode. Sa ozbiljnim merama štednje Srbija je stala već oko 2005. godine i MMF će zahtevati da vidi gde će Srbija štedeti", rekao je Altiparmakov novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbiji su reforme apsolutno neophodne, jer ako ih ne bude, "kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni".

"Bez reformi i štednje nemoguće je smanjiti budžetski deficit, bez smanjenja budžetskog deficita nemoguće je zaustaviti eksploziju javnog duga narednih godina i u tom slučaju kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni", rekao je Altiparmakov.

Srbiji su, kako je naveo, potrebne velike nepopularne reforme - nastavak penzijske reforme, uspostalvljanje održivog sistema fiskalne dencentralizacije, smanjenje broja zaposlenih u zdravstvu, školstvu i državnoj upravi.

"To se neke teme na koje mi prvi sami sebi, kao društvo, moramo da damo odgovor, a onda ako smo spremni da damo sami sebi odgovor i otpočnemo te reforme, aranžman sa MMF ne bi trebalo da predstavlja izazov", rekao je član Fiskalnog saveta.

On je dodao da je dodatna korist od reformi to što će MMF dati svoj pečat, pa će te reforme biti prepoznate izvan Srbije.

"To će jako mnogo značiti, jer ćemo moći da se zadužujemo kod stranih investitora", rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov u pauzi skupa o tome kako poboljšati rad Poreske uprave.

Misija MMF-a doći će 8. maja u Beograd kako bi pocela razgovore o tekućim ekonomskim kretanjima u Srbiji i eventualno o novom aranžmanu.

autor: RF izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Najveći gubitak Amazona za 11 godina Najveći gubitak Amazona za 11 godina

  Najveći internet prodavac na svetu Amazon.com povećao je čisti gubitak u trećem tromesečju ove godine zbog krupnih investicija i razvoja novih projekata, iako su prihodi povećani 20 odsto.

 • Vujović: Nemci zainteresovani da ulažu u EPS Vujović: Nemci zainteresovani da ulažu u EPS

  Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da su Nemci zainteresovani da ulažu u EPS i dodao da bi to javno preduzeće trebalo da bude bolje organizovano.

 • Evro u ponedeljak 119,4864 dinara Evro u ponedeljak 119,4864 dinara

  Dinar će u ponedeljak, 27. oktobra, ostati skoro nepromenjen prema evru i zvanični srednji kurs biće 119,4864 dinara za evro.

 • Za zaposlene u Železari najvažnije pokretanje proizvodnje Za zaposlene u Železari najvažnije pokretanje proizvodnje

  Predsednik Saveza samostalnog sindikata metalaca "Železare Smederevo" Siniša Predić potvrdio je danas da je američka kompanija Esmark jedan od najzainteresovanijih potencijalnih partnera za kupovinu te fabrike, ukazavši da je za zaposlene najvažnije da se pokrene proizvodnja i uposle ljudi.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM