25.09.2019 Frankfurt

Stečajni postupak za filijale turoperatera 'Tomasa Kuka' u Nemačkoj i Poljskoj

Stečajni postupak za filijale turoperatera 'Tomasa Kuka' u Nemačkoj i Poljskoj Foto: Beta / AP
Nemačka filijala britanskog turoperatera "Tomasa Kuka" koji je proglasio stečaj, saopštila je da je pokrenula je stečajni postupak u okviru kojeg i postupak odvajanja od matične firme.

Stečajni postupak pokrenula je i poljska filijala propalog britanskog turoperatera, a austrijska filijala je najavila da će se danas izjasniti o svom stanju.

Nemački ogranak je međutim naveo da je stečajni postupak pokrenut s namerom da se firma izdvoji iz matične kompanije i nastavi da radi samostalno pošto smatra da joj je poslovanje zdravo i da ima za to mogućnosti.

"Razgovori sa investitorima i našim partnerima u zemljama gde radimo, pokazali su da nemački ogranak ima mogućnost da ima budućnost", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nemački turoperater mora prvo da krene u stečajni postupak da bi se odvojio od kompleksnih finansijskih veza s britanskom matičnom kućom koja je u ponedeljak proglasila bankrot.

Nemačka filijala zapošljava oko 2.000 ljudi i prema njenom sindikatu Verdi izrazila je žaljenje zbog teškog udarca za firmu "Tomas Kuk", iako je ogranak u Nemačkoj dobro vođen.

Cilj stečajnog postupka je da se nastave nezavisno aktivnosti nemačke agencije, koja je dugo bila pogođena i slabim poslovanjem "Tomasa Kuka" u Velikoj Britaniji i Bregzitom, navodi se u sapštenju.

"Tomas Kuk GmbH", što je pravno nemačka firma sa sedištem u Frankfurtu koja obuhvata i popularnu marku "Nekerman Rajzen", tako je izabrala sličnu pravnu proceduru koju je juče objavila i francuska filijala.

"Tomas Kuk Nemačka" ne uključuje "Kondor", nemačku avio-kompaniju grupe "Tomas Kuk", koja će nastaviti da leti zahvaljujući hitnom zajmu nemačke vlade od 380 miliona evra. "Kondor" takođe želi da prekine veze s matičnom britanskom firmom.

Poljska filijala "Tomasa Kuka" - "Nekerman Poljska", takođe je danas objavila stečaj i zatražila od poljskih vlasti da preuzmu troškove vraćanja u zemlju oko 3.600 poljskih turista koje je bankrot britanske firme zatekao na aranžmanima u inostranstvu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • RSE: Srbija nema uvid kako se troši ruski kredit za železnicu RSE: Srbija nema uvid kako se troši ruski kredit za železnicu

  Srbija kao korisnik dva kredita Rusije za modernizaciju železnice ima vrlo malo ili gotovo nikakav uvid u to koga ruska ovlašćena kompanija, RŽD Internešnal angažuje kao podizvođače na poslovima rekonstrukcije železnice u Srbiji.

 • Evro danas 117,48 dinara Evro danas 117,48 dinara

  Dinar je danas neznatno oslabio prema evru i zvanični srednji kurs je 117,4849 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Strani investitori: Srbija sprovela 41 odsto preporuka Strani investitori: Srbija sprovela 41 odsto preporuka

  Srbija je nastavila "stabilan i umeren napredak" u reformama i do sada sprovela 41 odsto preporuka stranih investitora za unapređenje ;uslova poslovanja, rekla je danas predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova.

 • Ministar Popović: Srbija kao evropski Šenžen Ministar Popović: Srbija kao evropski Šenžen

  Srbija zahvaljujući svojim inženjerima može da postane evropski Šenžen koji je jedan od "najinovativniji gradova" Kine, rekao je danas na tamošnjem Sajmu visoke tehnologije ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side