Stručnjaci predviđaju brz oporavak nemačke ekonomije po okončanju krize
30.03.2020 Beograd

Stručnjaci predviđaju brz oporavak nemačke ekonomije po okončanju krize

Stručnjaci predviđaju brz oporavak nemačke ekonomije po okončanju krize Foto: AP
Vodeći nemački ekonomisti procenili su da će ta najveća evropska ekonomija zabeležiti oštar pad u prvoj polovini godine, ali da bi relativno brzo trebalo da usledi skok i oporavak od poremećaja izazvanih pandemijom novog koronavirusa.

Nemački savet ekonomskih stručnjaka predviđa pad nemačke ekonomije od 2,8 odsto u 2020. godini, ali i skok od 3,7 odsto sledeće godine, iako se u danas objavljenom izveštaju konstatuje visok stepen neizvesnosti u vezi s dužinom restriktivnih mera zbog pandemije.

Član Saveta Folker Viland sa frankfurtskog Gete univerziteta rekao je da će pad biti "dublji, ali ne i duži" od recesije koja je usledila posle Svetske ekonomske krize pre više od 10 godina, uz oštar pad u prvih šest meseci koji će biti praćen oporavkom.

"Ovo nije kao rat u kojem se uništava kapitalna imovina, što znači da bi mnoge kompanije brzo mogle da nastave aktivnosti", rekao je Viland.

U izveštaju su navedeni i alternativni, više pesimistične mogućnosti, a jedan od tih scenarija predviđa pad nemačke ekonomije od 5,4 odsto u ovoj godini.

Drugi scenario koji polazi od pretpostavke da će restriktivne mere ostati na snazi i posle leta, predviđa sporiji oporavak, s padom od 4,5 odsto ove godine, i rastom od svega 1,0 odsto 2021.

Izveštaj Saveta u suprotnosti je s više pesimističnom procenom minhenskog Ifo instituta koji predviđa da će pad proizvodnje ove godine biti između 7,2 i 11,2 odsto.

Nemačka ekonomija je 2009. imala pad od 5,7 odsto kao posledicu Svetske ekonomske krize i Velike recesije, ali je imala naredne godine zabeležila skok.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side