23.08.2013 Beograd

Sve više građana u nedozvoljenom minusu

Sve više građana u nedozvoljenom minusu
Zbog besparice, u pojedinim bankama i dalje raste dug građana po pozajmicama na tekućim računima, a iznos nedozvoljenog minusa u bankama za samo mesec dana porastao je za 432,5 miliona dinara, što je oko 3,8 miliona evra.

"Najsvežiji“ podaci Kreditnog biroa pokazuju da je tokom jula meseca 17.970 građana otvorilo nove tekuće račune u bankama, dok je, istovremeno, broj računa „u crvenom“ porastao za 25.275.

Korisnici tekućih računa u bankama, a trenutno ih ima više od 4,55 miliona, imaju odobren dozvoljeni minus, "težak“ 46,59 milijardi dinara. S obzirom na to da u opštoj besparici pozajmice sve teže vraćamo, ne čudi podatak da je za samo mesec dana povećano i kašnjenje u namirivanju ovog duga, pa je sada u nedozvoljenom minusu 290.395 tekućih računa, zbog duga od 4,24 milijarde dinara.

Iako prevladava mišljenje da gotovo svi vlasnici tekućih računa uveliko koriste i dozvoljene minuse, podaci iz banaka govore da su građani i te kako obazrivi kod ove vrste pozajmica.

"Oko 30 odsto klijenata koji imaju otvoren tekući račun kod Komercijalne banke redovno koriste i pozajmicu " kaže, za „Novosti“, Ljiljana Milošević, zamenik direktora sektora poslova sa stanovništvom Komercijalne banke.

"Naši klijenti su u najvećem broju slučajeva uredni u korišćenju pozajmice po tekućem računu". 

One predstavljaju jedan od najatraktivnijih proizvoda banke, s obzirom na jednostavnu proceduru odobravanja, kao i komforne uslove korišćenja. Kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje iznosi 31,75 odsto na godišnjem nivou, ali se taj procenat obračunava i plaća samo na iznos iskorišćenih sredstava.

Klijenti ove banke, koji imaju otvoren tekući račun, mogu da podnesu zahtev za dobijanje dozvoljenog minusa već nakon uplate prve zarade i mogu da je, prema rečima naše sagovornice, ukinu kada god požele.

Slična situacija je i u Kredi agrikol banci.

"Od svih klijenata koji imaju otvorene tekuće račune u Kredi agrikol banci, jedna trećina se odlučila za korišćenje prekoračenja po tom osnovu, što znači da preostale dve trećine klijenata nema dozvoljeni minus i da se odlučuju da na drugačiji način upravljaju svojim finansijama" pojašnjava, za „Novosti“, Raško Tomašević, direktor marketinga i komunikacija ove banke.

On ističe da u poslednje tri godine nema tendencije porasta kašnjenja po osnovu dozvoljenog minusa. 

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side