17.01.2013 Beograd

SVM protiv sporazuma sa Emiratima

SVM protiv sporazuma sa Emiratima
Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Arpad Fremond izjavio je da SVM najverovatnije neće podržati sporazum između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata ukoliko bi srpsko-arapsko preduzeće imalo pravo prvenstva dugoročnog zakupa poljoprivrednog zemljišta bez licitacije

On je za “Mađar so” ocenio je da je u predugovoru Vlade Srbije sa arapskom kompanijom „Al Dahra“ u oblasti poljoprivrede, najproblematičnije to što će Ministarstvo poljoprivrede Srbije srpsko-arapskom preduzeću staviti na raspolaganje tri hiljade hektara oranica u državnom vlasništvu, bez organizovanja bilo kakve licitacije.

Fremond podseća da bi ugovor o zakupu važio 30 godina a cena zakupa bila bi 250 evra po hektaru i izrazio bojazan da postoji i opasnost da će tri hiljade hektara “na kraju iznositi više”.

“Prema sadašnjim važećim zakonima do takvog posla ne bi moglo da dođe, budući da se državno zemljište u zakup može izdavati putem licitacije. U prvom krugu licitacije ponude mogu da daju poljoprivredni proizvođači koji žive u datoj katastarskoj opštini”, podseća Fremond.

Prema njegovim rečima, i iznos zakupa je takođe problematičan, budući da su nedavno na licitaciji u Srbobranu i Bečeju seljaci u zakup mogli da dobiju državno zemljište po ceni od oko 700 evra po hektaru.

“I naši bi paori voleli da po tako povlašćenoj ceni dođu do zakupa zemljišta na više godina”, rekao je Fremond za „Mađar so“.

Prema rečima poslanika SVM-a, iako zakonski propisi ne dozvoljavaju izdavanje državnog zemljišta u zakup bez licitacije, ukoliko republički parlament bude prihvatio takav međudržavni sporazum prema kojem bi srpsko-arapsko preduzeće imalo pravo prvenstva u tom smislu, onda više neće moći da se govori o nezakonitosti.

“Isto to je urađeno i u slučaju Naftne industrije Srbije (NIS) i za tadašnji odgovarajući srpsko-ruski sporazum SVM nije glasao, pa tako verovatno neće podržati ni srpsko-arapski sporazum”, predočio je poslanik SVM-a.

On je precizirao da se SVM ne protivi stranom investiranju i stvaranju radnih mesta, kao što se ne protive ni tome da preduzeće u većinskom arapskom vlasništvu ulaže u sistem navodnjavanja u Srbiji, ocenjujući da je to za pohvalu,. Problematično je, dodao je, da neko bez licitacije dođe do državnog zemljišta.

“Bilo bi dobro i da se organizacije poljoprivrednika udruže i definišu zajednički stav, budući da je, dok se radi još o predugovoru, moguće menjati uslove”, zaključio je Fremond.

autor: AM izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dnevnik: NIS za sada neće investirati u novosadsku rafineriju Dnevnik: NIS za sada neće investirati u novosadsku rafineriju

  Iako je još pre tri godine bilo najavljeno da će u Rafineriji nafte u Novom Sadu početi radovi na modernizaciji postrojenja kako bi se tu proizvodila bazna ulja, po svemu sudeći, na to će se još čekati, piše današnji novosadski Dnevnik.

 • Iz Crne Gore vraćen zaraženi krompir u Srbiju Iz Crne Gore vraćen zaraženi krompir u Srbiju

  Crnogorska Fitosanitarna inspekcija saopštila je danas da je u Srbiju vratila 12 tona merkantilnog krompira, zbog prisustva štetnog organizma u krompiru.Pre nekoliko dana, iz istih razloga, u Srbiju je vraćeno više od 20 tona krompira.

 • Inspekcija otkrila 145 nelegalnih firmi Inspekcija otkrila 145 nelegalnih firmi

  Inspektorat za rad otkrio je 145 nelegalnih firmi u Srbiji sa 428 neprijavljenih radnika od 30. jula, kada je dobio mogućnost da kotroliše i neregistrovane firme, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 • Majkrosoft kupio VoloMetriks, koja analizira produktivnost zaposlenih Majkrosoft kupio VoloMetriks, koja analizira produktivnost zaposlenih

  Američka firma Majkrosoft (Microsoft) objavila je da je kupila kompaniju VoloMetriks (VoloMetrix) iz Sijetla koja analizira elektronsku poštu, radne rasporede i druge profesionalne podatke zaposlenih, u cilju povećanja efikasnosti ljudi na radnom mestu.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Carnex brending