17.01.2013 Beograd

SVM protiv sporazuma sa Emiratima

SVM protiv sporazuma sa Emiratima
Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Arpad Fremond izjavio je da SVM najverovatnije neće podržati sporazum između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata ukoliko bi srpsko-arapsko preduzeće imalo pravo prvenstva dugoročnog zakupa poljoprivrednog zemljišta bez licitacije

On je za “Mađar so” ocenio je da je u predugovoru Vlade Srbije sa arapskom kompanijom „Al Dahra“ u oblasti poljoprivrede, najproblematičnije to što će Ministarstvo poljoprivrede Srbije srpsko-arapskom preduzeću staviti na raspolaganje tri hiljade hektara oranica u državnom vlasništvu, bez organizovanja bilo kakve licitacije.

Fremond podseća da bi ugovor o zakupu važio 30 godina a cena zakupa bila bi 250 evra po hektaru i izrazio bojazan da postoji i opasnost da će tri hiljade hektara “na kraju iznositi više”.

“Prema sadašnjim važećim zakonima do takvog posla ne bi moglo da dođe, budući da se državno zemljište u zakup može izdavati putem licitacije. U prvom krugu licitacije ponude mogu da daju poljoprivredni proizvođači koji žive u datoj katastarskoj opštini”, podseća Fremond.

Prema njegovim rečima, i iznos zakupa je takođe problematičan, budući da su nedavno na licitaciji u Srbobranu i Bečeju seljaci u zakup mogli da dobiju državno zemljište po ceni od oko 700 evra po hektaru.

“I naši bi paori voleli da po tako povlašćenoj ceni dođu do zakupa zemljišta na više godina”, rekao je Fremond za „Mađar so“.

Prema rečima poslanika SVM-a, iako zakonski propisi ne dozvoljavaju izdavanje državnog zemljišta u zakup bez licitacije, ukoliko republički parlament bude prihvatio takav međudržavni sporazum prema kojem bi srpsko-arapsko preduzeće imalo pravo prvenstva u tom smislu, onda više neće moći da se govori o nezakonitosti.

“Isto to je urađeno i u slučaju Naftne industrije Srbije (NIS) i za tadašnji odgovarajući srpsko-ruski sporazum SVM nije glasao, pa tako verovatno neće podržati ni srpsko-arapski sporazum”, predočio je poslanik SVM-a.

On je precizirao da se SVM ne protivi stranom investiranju i stvaranju radnih mesta, kao što se ne protive ni tome da preduzeće u većinskom arapskom vlasništvu ulaže u sistem navodnjavanja u Srbiji, ocenjujući da je to za pohvalu,. Problematično je, dodao je, da neko bez licitacije dođe do državnog zemljišta.

“Bilo bi dobro i da se organizacije poljoprivrednika udruže i definišu zajednički stav, budući da je, dok se radi još o predugovoru, moguće menjati uslove”, zaključio je Fremond.

autor: AM izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mreža protiv siromaštva: Uredba ugrožava socijalna prava Mreža protiv siromaštva: Uredba ugrožava socijalna prava

  Novi propisi o socijalnoj pomoći mogli bi dovesti do porasta siromaštva stanovništva u Srbiji, ocenila je danas Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija (EMPS Srbija).

 • U Srbiji se mesečno u proseku štedi 4.200 dinara U Srbiji se mesečno u proseku štedi 4.200 dinara

  Prosečan iznos štednje koji se u Srbiji izdvaja mesečno iznosi 4.200 dinara što je 15 dinara više nego što su štediše izdvajale prošle godine, pokazalo je istraživanje koje je tokom septembra realizvoala Erste grupa.

 • Nastavljen rast cena nafte nakon vikenda Nastavljen rast cena nafte nakon vikenda

  Terminske cene nafte su danas porasle, podstaknute prošlonedeljnim oštrim rastom deonica na Volstritu, ali analitičari napominju da na cene i dalje utiče slaba tražnja na prezasićenom tržištu.

 • Evro sutra 119,588 dinara Evro sutra 119,588 dinara

  Dinar će sutra vredeti skoro isto kao danas i zvanični srednji kurs biće 119,588 dinara za evro, što je najslabija vrednost dinara od početka ove godine.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM