12.02.2018 Vašington

Tramp predstavio infrastrukturne planove od 1.500 milijardi dolara

Tramp predstavio infrastrukturne planove od 1.500 milijardi dolara Foto: Beta / AP
Američki predsednik Donald Tramp predstavio je danas planove za obnovu infrastrukture kojim bi u narednoj deceniji 1.500 milijardi dolara bilo uloženo u puteva, autoputeva i aerodroma.

Tramp se u Beloj kući sastao s s grupom guvernera, gradonačelenika i lokalnih zvaničnika kako bi pridobio podršku za svoje planove za obnovu infrastrukture.

Plan, koji je objavila Bela kuća na 55 strana, u mnogome se oslanja na vlasti saveznih država, kao i lokalnih vlasti u finansiranju obnove infrastrukture, preneo je AP.

Tramp je prethodno danas najavio "veliku nedelju" za svoje infrastrukturne planove kojim bi ispunio jedno od predizbornih obećanja.

"Ovo je velika nedelja za Infrastrukturu. Pošto smo glupo potrošili 7.000 milijardi dolara na Bliskom istoku, vreme je da počnemu da investiramo u NAŠU Zemlju", napisao je Tramp na Tviteru.

Plan administracije je fokusiran na korišćenje 200 milijardi dolara federalnih sredstava uz novac od lokalni i državnih poreza za popravljanje infrastrukture u SAD.

Tramp je više puta rekao da "ruinirani" putevi sprečavaju američku privredu da ispuni svoje potencijale.

Polovina novca tebalo bi da ode na podsticaje za saobraćaj, vodu, kontrolu poplava, čišćenje nekih od najzagađenijih lokacija u SAD i druge projekte.

Države i lokalne vlade bi podsticaje od federalne vlade mogli koristiti za do 20 odsto troškova.

Oko 50 milijardi dolara bi trebalo da ode na ruralne projekte koji obuhvataju saobraćaj, širokopojasni internet, vodu, otpad, energiju, upravljanje poplavama i luke. Ovaj deo, navodi AP, trebalo bi da odgovori na kritike pojedinih republikanskih senatora da će javno-privatno partnerstvo malo pomoći ruralnim državama koje najviše podržavaju Republikansku partiju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,01 dinar Evro danas 118,01 dinar

  Dinar danas ima rekordno visoku vrednost u ovoj godini u odnosu na evro jer je zvanični srednji kurs 118,0128 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Brnabić: Srateški partner RTB-a do kraja godine Brnabić: Srateški partner RTB-a do kraja godine

  Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas kazala da će Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ove godine dobiti strateškog partnera.

 • Južnoafrička Republika prvi put na Sajmu turizma Južnoafrička Republika prvi put na Sajmu turizma

  Dosadilo vam je da letujete na istim destinacijama, napamet znate sva okolna letovališta i ne postoji plaža u okolini gde se niste osunčali? Od putovanja želite više? Žudite za avanturom kakva se ne nudi u standardnim turističkim ponudama, sanjate o neosvojenim prostranstvima i dalekim kontinentima? Rado biste iz hladne u sumorne zime migrirali u tople krajeve? Ako ste na bar jedno pitanje odgovorili potvrdno, pravo je vreme da posetite Halu 2A na Beogradskom sajmu gde se održava 40. Međunarodni sajma turizma gde će se ove godine po prvi put predstaviti Južnoafrička pokrajna North West.

 • Brnabić: RTB Bor je stao na noge Brnabić: RTB Bor je stao na noge

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izavila je danas u Boru da je RTB Bor "stao na noge", da ispunjava sve svoje obaveze i da u potpunosti primenjuje Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR).

Preporuke prijatelja
FEST 2018
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw