30.04.2017 Vašington

Tramp spreman da se povuće iz NAFTA sporazuma ako ne bude izmenjen

Tramp spreman da se povuće iz NAFTA sporazuma ako ne bude izmenjen Foto: Beta, AP
Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da će okončati sporazumu o slobodnoj trgovini sa Meksikom i Kanadom (NAFTA), ;ukoliko ne bude mogućnosti da se pregovorima dogovore promene u tom dugogodišnjem sporazumu.

Tramp je to izjavio danas u emisiji Si-Bi-Esa (CBS) "Face the Nation", a izjava je u skladu je sa onim što je američki predsednik već ranije poručio vođama dve zemlje severnoameričkog kontinena.

Prema Trampovim rečima, on im je rekao da sada neće povući SAD iz Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), ali da bi mogao to da uradi ako zaključi da sporazum i posle novih pregovora nije "fer dil za sve".

Tramp je juče potpisao izvršni ukaz kojim kojim je naložio Ministarstvu trgovine i američkom trgovinskom predstavniku da sprovedu procene američkih trgovinskih sporazuma. Cilj je da se utvrdi da li Amerika ima fer tretman od strane svojih trgovinskih partnera i Svetske trgovinske organizacije, koja ima 164 zemlje članice.

Tramp je pre tri dana rekao da su ga predsednik Meksika i premijer Kanade pozvali da pregovaraju o sporazumu NAFTA umesto da ga raskinu, što je on i prihvatio.

Tramp je tada dodao da će, ako ne bude postignut "fer dogovor za sve", okončati sporazum NAFTA.

Tokom predsedničke kampanje Tramp je učestalo kritikovao sporazum, ocenjujući da je loš za SAD, i najavljivao da će ga poništiti ako bude izabran.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke

    Šest izjava o zainteresovanosti dostavljeno je blagovremeno i sadrži svu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom za kupovinu akcija u vlasništvu Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

  • Evro sutra 117,93 din Evro sutra 117,93 din

    Dinar će u četvrtak imati gotovo istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 117,9392 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Centralna banka je danas na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side