26.01.2013 Beograd

U Beogradu skuplje nego u Berlinu

U Beogradu skuplje nego u Berlinu
Sezonska sniženja garderobe se bliže kraju, a potrošači ni ove godine nisu videli velike razlike između rasprodaja i regularnih cena. Dok je u srpskim buticima sniženje najčešće 30 odsto, u Evropi se sada garderoba nudi po cenama nižim barem za 70 odsto.

 

Kod nas se teško mogu naći prave rasprodaje po ugledu na one evropske, gde se majice mogu pazariti za pet do najviše 15 evra, farmerke i suknje za 10 do 20, a sakoi i haljine do 30 evra. Zadnjeg dana sniženja u evropskim prestonicama spuštaju cene na tri, četiri evra za jedan artikal.

Kada se uporede cene iz autleta, razlika je još veća, pogotovo za kvalitetnu garderobu. U zemlji su markirane "krpice" i do pet puta skuplje nego u razvijenim zemljama Zapadne Evrope.

"Farmerke poznate svetske marke su oko Nove godine bile oko 19.000 dinara", kaže Beograđanka Ivana R.

"Pre nedelju dana su snižene simbolično, koštaju 16.000 dinara. Otišla sam u naš autlet u Inđiji i videla ih za 9.000 dinara, što mi je opet bilo preskupo. Isti par mi je drugarica pronašla u jednom autletu blizu Berlina. Kupila ih je za 30 evra", kaže ona.

Trgovci cene ne spuštaju ni kada robu ne mogu da prodaju. Sačekaju, pa je ponovo ponude na popustu sledeće sezone.

"Konkurencija je slaba kod nas, pa prodavci mogu da manipulišu sa lažnim rasprodajama", kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

"Da postoje veliki lanci prodavnica, oni bi spustili cene, kupci bi otišli kod njih, pa bi ostali trgovci to morali da prate. Ovako, neki konstantno drže na vratima obaveštenje 'rasprodaja', a garderobu ne snize ni za pet odsto. To ni zakonski nije dozvoljeno, jer se obmanjuju potrošači", ocenjuje Bogosavljević.

Izlozi radnji izlepljeni su ovih dana reklamama o sniženju do 70 odsto, ali samo za probrane modele, koji su zaostali na vešalicama. Konfekcijskih brojeva koje nosi većina potrošača, odavno nema.

Na "velikom" sniženju pantalone su najčešće od 1.000 do 3.990 dinara, koliko su i košulje. Farmerke su posle sniženja uglavnom 1.490 do 4.490, a za jakne valja izdvojiti najčešće od 2.900 do 6.500 dinara. Najjeftinije haljine su 3.500 dinara, a džemperi mogu da se kupe i za 999.

Obuća

Za ženske čizme na sniženju sada valja izdvojiti od 1.990 pa do 7.500 dinara, mada ima i modela koji posle pojeftinjenja iznose 18.000 dinara. U "Ofisu" ženske čizme sada koštaju od 3.890 do 8.590 dinara. "Đak" čizme nudi po ceni od 2.000 do 12.600 dinara.

"Promet je slab, pa smo primorani da robu prodajemo jeftinije, samo da se oslobodimo zaliha", žale se u jednom beogradskom butiku koji prodaje obuću.

autor: VS izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić i Rama za razgovore i ekonomsku saradnju Vučić i Rama za razgovore i ekonomsku saradnju

  Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama ocenili su da dve zemlje treba da nastave razgovore i saradnju jer je to jedini put ka ekonomskom razvoju regiona, i ukazali da neslaganje oko statusa Kosova ne treba da bude prepreka na tom putu.

 • Realni rast BDP Srbije jedan odsto u drugom kvartalu 2015. Realni rast BDP Srbije jedan odsto u drugom kvartalu 2015.

  Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu 2015. iznosio je jedan odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

 • Dajmler spreman na saradnju o aferi o korupciji u Grčkoj Dajmler spreman na saradnju o aferi o korupciji u Grčkoj

  Nemački proizvođač automobila Dajmler saopštio je danas u Atini da je spreman na saradnju s grčkim vlastima u istrazi o navodnoj aferi korupcije tokom sklapanja jednog vojnog ugovora."U potpunosti sarađujemo s sudom i vlastima. Do sada niko nas nije kontaktirao posle otvaranje istrage u aprilu", navodi se u saopštenju.

 • Obradović: EPS otišao najdalje u reformama Obradović: EPS otišao najdalje u reformama

  Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović rekao je za RTS da je poruka MMF-a jasna i da su ta institucija i Vlada dale punu podršku EPS-u.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Carnex brending