29.05.2019 Niš

U Nišu posao traži 24.360 ljudi, najviše sa srednjim stručnim obrazovanjem

U Nišu posao traži 24.360 ljudi, najviše sa srednjim stručnim obrazovanjem Foto: Novi magazin/SA
Posao u Nišu traži 24.360 ljudi, a najveći broj nezaposlenih je sa četvrtim stepenom stručne spreme 12.124 i sa trećim stepenom, 8.561.


Prema podacima niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje bez posla je i 8.107 osoba sa završenom osnovnom školom, ali i 4.646 sa fakultetskom diplomom i 26 doktora nauka.

Portparol niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Vladan Krstić rekao je za Betu da je među nezaposlenim visokoškolcima najviše diplomiranih ekonomista, pravnika i lekara, a među nezaposlenim srednjoškolcima najviše je gimnazijalaca, ekonomskih tehničara i trgovaca.

"Do zaposlenja najlakše dolaze osobe elektro i mašinske struke, kako sa srednjom školom tako i sa fakultetom. Deficitarna zanimanja su profesori nemačkog jezika, farmaceuti, IT stručnjaci, kao i neka zanatska zanimanja, kao što su vodoinstalateri i električari", rekao je Krstić.

Prema podacima niške filijale NSZ, broj nezaposlenih lica u Nišu smanjen je u odnosu na isti period prošle godine za 13,8 odsto, na području Nišavskog okruga broj nezaposlenih smanjen je za 11,1 odsto.

Na području Nišavskog okruga bez posla je u aprilu bilo 37.112 osoba.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Svetska banka odobrila kredit Srbiji Svetska banka odobrila kredit Srbiji

    Svetska banka je danas saopštila da je Srbiji odobren kredit od 48 miliona dolara koji će podstaći privredni razvoj zasnovan na znanju i inovacijama.

  • Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu

    Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da su povećanjem kreditnog rejtinga potvrđeni dobri rezultati Srbije i dodao da će se na taj način zemlja još bolje pozicionirati na svetskom finansijskom tržištu i tako brže stići do investicionog rejtinga.

  • Kina pozdravila preliminarni dogovor sa SAD Kina pozdravila preliminarni dogovor sa SAD

    Kina je danas pozitivno ocenila prvi korak u sklapanju trgovinskog sporazuma kojim je umanjen intenzitet trgovinskog rata sa SAD.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side