30.12.2011 Beograd

U Segedin u šoping

U Segedin u šoping
Odlazak u Segedin u šoping ponovo je popularan, posebno veliko interesovanje, ali i gužve, bili su u vreme božićnih i novogodišnjih rasprodaja.

 

Izlete u šoping organizuju putničke agencije iz Beograda, cena je oko 1.700 dinara, kreće se rano ujutro u subotu, obilaze tržni centar Arkad i Ikea, a nazad se kreće uveče. 

Mnogi građani, posebno oni sa severa Vojvodine, odlaze u svom aranžmanu, ne žaleći pri tome da sate provedu čekajući na granici i tražećimesto z aparkiranje. Razlogu su odlični popusti koji su se mogli dobiti. 

Pored toga, kurs forinte ide „naruku" Srbima. Letos je za 10 evra moglo da se dobije 2.600 forinti, a ovih dana na pojedinim mestima i 3.000 forinti.

Bar je polovina kupaca ovih nedelja, tvrde prodavci u Segedinu, iz Srbije, uglavnom sa severa Bačke, ali ima i onih koji su izračunali da im se isplati krenuti i iz drugih udaljenijih gradova da bi učestvovali u ovoj kupovnoj groznici. 

Zato i ne čudi što se tokom ovih „akcija" u mađarskim tržnim centrima uglavnom govori srpski.

Prošle godine smo TV, koji je kod nas koštao oko 2.000 evra, u Segedinu kupili za 900 evra. Sniženja u Mađarskoj oko Uskrsa i Božića to zaista i jesu, a ne kao kod nas kad je pojeftinjenje samo na reklami, ali se nude samo modeli koji se još nisu rasprodali ili roba lošijeg kvaliteta. U tržnom centru „Arkad" u Segedinu, primera radi, mogu da se „nabace" firmirane stvari i cipele koje su koštale sto evra za svega 17 evra. Problem su samo nesnosne gužve. Nekoliko puta smo odustali jer nismo imali gde da parkiramo, kaže za Press Katica Bajić iz Subotice.

Uz velike tržne centre „Koru", „Arkad", „Metro", „Tesko", kupcima se nudi ogroman izbor u bezbroj butika sa najraznovrsnijom robom i po povoljnoj ceni.

Bio sam za vikend u Segedinu u „Kori". Poneli smo oko 300 evra, kupili usisivač za 40 evra, DVD plejer za 15 evra, mnogo novogodišnjih poklona za porodicu, cipele i još nešto garderobe. Sve smo pazarili na jednom mestu, pa smo još na granici dobili nazad PDV, koji se odbija uz prikazan račun od najmanje 160 evra. Oduševilo me je što je baš sve onako kako smo videli na sajtu i na reklami. Ima zaista sniženja do 50 odsto, ali moraš da platiš punu cenu, na kasi ti vrate tu polovinu koju si obavezan da potrošiš u njihovoj radnji, ali se opet isplati jer je izbor ogroman, a nama mnogo toga nedostaje, kaže Dragan Kovačević, poljoprivrednik iz Subotice.

U Mađarskoj su, kažu kupci, cene i mimo rasprodaja inače niže nego kod nas, pa još kad se dobije PDV (AFA) nazad i kupuje u vreme sniženja, šoping mora da bude uspešan.

U tržne centre u Mađarskoj ide se i po „bogatu prazničnu trpezu". Najviše se kupuju suvomesnati proizvodi, sveže meso i sirevi. Ne čudi, jer za kilogram šunke u Mađarskoj treba izdvojiti svega 300 dinara, što je u Srbiji trostruko skuplje.

autor: ZM izvor: Press/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Fiskalni savet: Još nije vreme za odustajanje od reformi Fiskalni savet: Još nije vreme za odustajanje od reformi

  Fiskalni savet ocenio je danas da je neophodno da Srbija nastavi sa merama štednje i da početni uspeh u fiskalnoj konsolidaciji ne treba da bude povod za prerano odustajanje od najvažnijih mera za smanjenje deficita.

 • Sertić: Srbija je atraktivna investiciona destinacija Sertić: Srbija je atraktivna investiciona destinacija

  Ministar privrede Željko Sertić istakao je da je za nešto više od godinu dana rada ove vlade usvojen čitav set zakona koji Srbiju čine atraktivnom investicionom destinacijom.

 • Azerbejdžanci žele da grade obilaznicu oko Beograda Azerbejdžanci žele da grade obilaznicu oko Beograda

  Koridor 11, od Ljiga do Preljine biće završen pre roka, najkasnije u avgustu 2016. godine, a Azerbejdžanci koji grade taj put zainteresovani su da se uključe u izgradnju obilaznice oko Beograda kod Bubanj potoka, najavila je danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

 • Ubrzavaju se pregovori o paketu pomoći Grčkoj Ubrzavaju se pregovori o paketu pomoći Grčkoj

  Vodeći pregovarači iz Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeli su danas intezivnu rundu pregovora s Grčkom kako bi se utanačili detalji trećeg paketa pomoći toj zemlji od oko 85 milijardi evra.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Carnex brending