28.09.2017 Priština

Učesnici sajma poljoprivrede u Prištini nadaju se novim poslovima

Učesnici sajma poljoprivrede u Prištini nadaju se novim poslovima Foto: pixabay
Predstavnici 34 firme iz Srbije koji učestvuju na Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Prištini ocenjuju da je za njih važno da sklapaju poslove i svoj proizvode plasiraju na Kosovu.

Direktor kompanije Floriva iz Ivanjice Zoran Radovanović, čija se firma bavi prodajom sadnica jagodastog voća na Sajmu učestvuje drugi put.

"Ovo je druga godina da učestvujem na Sajmu u Prištini. Prošle je godine bila veća poseta, ali je ove kvalitetnija. Za nas koji ovde izlažemo najvažnije je da sklapamo poslove", kazao je Radovanović.

Štand Privredne komore Srbije koja je organizovala predstavljanje srpskih proizvođača, nalazi se u središtu sajamske hale, a na njemu izlaže i kompanija za prodaju povrća Superior.

Predstavnik Superiora za Kosovo Abaz Ukić rekao je da su proizvodi te kompanije na kosovskom tržištu prisutni više od 10 godina, a da na kosovskom tržištu najviše prodaju papriku i to "Slonovo uvo", "Amanda" i posebno "Somborka".

"Mi smo veoma poznati po sadnom materijalu za povrće. Naši se proizvodi izvoze i u zemlje Evropske unije, kao što je slučaj sa paradajzom 'Maraton F1' i vrstama paradajza 'Medeno srce' i drugim", rekao je Ukić i dodao da sada ima mnogo zainteresovanih za aroniju.

Sajam je otvoren juče i na njemu učestvuje ukupno 104 kompanija, od kojih 34 iz Srbije i više od 30 kompanija i nevladinih organizacija čije su vlasnice žene. Na otvaranju je ocenjeno da ovogodišnje učešće srpskih firmi na Kosovu predstavlja pravi pomak u saradnji dveju privrednih komora.

"Ovaj sajam, koliko je bitan sa ekonomskog aspekta, još je bitniji što se tiče integracija, multietičnosti, imidža Balkana. Prvi put se priča na svim jezicima i prisutne su sve zemlje iz regiona. Ovo je još jedan dokaz da biznis ne poznaje granice, a budućnost je upravo u ekonomskoj saradnji", rekao je na otvaranju predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da predstavnici kompanija iz Srbije treći put učestvuju na tom sajmu i ocenio da je Sajam prilika da i mala i srednja preduzeća nađu svoje mesto na kosovskom tržištu.

"Ono što je najznačajnije jeste da smo mi kao PKS tu da se pozabavimo barijerama, i onim što proizvođačima otežava poslovanje, da radimo na otklanjanu tih problema, da lobiramo, kako u Prištini tako i u Beogradu, da što lakše posluju preduzeća iz obe ekonomije i da na taj način pomognemo", rekao je Marko Čadež.

Privredne komore Srbije i Kosova od 2013. godine održavaju redovne sastanke pod pokroviteljstvom Evrokomore, a PKS se prvi put na Poljoprivrednom sajmu Kosova predstavila 2015. godine sa oko 20 proizvođača.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side