14.05.2019 Beograd

Udruženje efektiva o problemima u konverziji kredita u švajcarcima

Udruženje efektiva o problemima u konverziji kredita u švajcarcima
Udruženje Efektiva, koje okuplja zadužene u švacarskim francima upozorilo je javnost danas na pokušaje nekih banaka da u ugovorima o konverziji eliminišu neka druga potraživanja od njih.

U članu četiri ugovora koji je ponudila banka Inteza piše "... zaključenjem ovog Ugovora o konverziji, ugovorne strane saglasno konstatuju da nemaju međusobnih potraživanja, osim onih predviđenih ugovorom o konverziji", navodi se u saopštenju.

Sporna odredba, smatra Efektiva, upućuje na mogućnost da korisnik kredita prihvati činjenicu da prema banci nema ni onih potraživanja koja se ne tiču Zakona o konverziji, a koja mogu biti potraživanje po osnovu troškova obrade kredita ili premije za osiguranje kod Nacionalne korporacije.

Zakonom o konverzji ĆF kredita izričito su definisani uslovi konverzije, pa elementi Ugovora o konverziji ne mogu biti odredbe ugovora koji se ne tiču valutne klauzule (primena višeg tipa kursa, troškovi obrade kredita, premije osiguranja kod NKOSK, administriranja kredita), ističe Efektiva.

Iako svesni činjenice da sporna odredba ne može imati pravnu punovažnost, upozoravamo na sumnju da banke pokušavaju da ubede korisnike kredita da su na ovaj način postigli dogovor i poravnanje po svim spornim pitanjima iz kojih mogu proisteći potraživanja, kao i da pokušaju da ubede korisnike koji su već u sudskim sporovima, da iste povuku, ističe se u saopštenju.

Verujemo da će banke ovu odredbu svakako koristiti na Sudu, a već imamo informacije iz samih sudova, da neke banke planiraju da ponudu za zaključenje Ugovora o konverziji, prikažu kao poravnjanje u svim sporovima koje dužnici vode protiv njih, te u ovom trenutku traže i prekide sporova koji se NE TIČU valutne klauzule, kao predmeta ovog Zakona, konstatuje Efektiva.

"Tražimo od NBS da hitno reaguje i upozori banke na posledice kršenja odredbi Zakona o konverziji ĆF kredita, kako bi one te odredbe isključile iz Ugovora o konverziji. U protivnom, bićemo prinuđeni da pozovemo korisnike kredita na nova okupljanja i proteste, kao i da o svemu obavestimo predsednika Republike Srbije, gospodina Vučića, kao inicijatora za donošenje ovog Zakona", zaključuje Efektiva u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: Majur dobija brzu saobraćajnicu i novu sportsku salu Mihajlović: Majur dobija brzu saobraćajnicu i novu sportsku salu

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da za nekoliko meseci počinje izgradnja brze saobraćajnice Šabac-Loznica, saopštio je njen kabinet.

 • Evro danas 117,95 dinara Evro danas 117,95 dinara

  Dinar je danas ostao gotovo nepromenjene vrednosti prema evru i zvanični srednji kurs je 117,9511 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prosečene zarade u Srbiju u martu 54.271 dinar Prosečene zarade u Srbiju u martu 54.271 dinar

  Prosečna neto zarada u Srbiji za mart iznosila je 54.271 dinar, a bruto zarada (zajedno sa porezima i doprinosima) 74.755 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

 • Evro u ponedeljak 117,9481 dinara Evro u ponedeljak 117,9481 dinara

  Dinar će u ponedeljak, 27. maja, ostati gotovo nepromenjene vrednosti prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,9481 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side