Vlada Grčke ukinula i poslednja ograničenja raspolaganja novcem
26.08.2019 Atina

Vlada Grčke ukinula i poslednja ograničenja raspolaganja novcem

Vlada Grčke ukinula i poslednja ograničenja raspolaganja novcem Foto: Beta / AP
Vlada premijera Kirijakosa Micotakisa objavila je danas ukidanje od 1. septembra svih preostalih ograničenja raspolaganja novcem uloženim u banke - "kontrole kapitala", uvedene u Grčkoj pre četiri godine, po dogovoru prethodne levičarske vlade i kreditora Grčke - EU i MMF-a.

"Četiri godine od uvođenja, kontrola kapitala prestaje," rekao je Micotakis u Skupštini Grčke.

Ministar finansija Hristos Stajkuras rekao je da će se odluka sprovesti "od 1. septembra" po usvajanju izmene propisa o tome.

"U saradnji s Bankom Grčke, ostvarujemo naše predizborno obećanje ranije nego što je bilo planirano: ukloniti kontrolu kapitala", rekao je premijer.

Micotakis, koji je na vlast došao na izborima 7. jula okončavši levičarsku vlast Aleksisa Ciprasa (2015-2019), rekao je da je prethodna vlada vodila "katastrofalnu politiku".

Tokom svog prvog mandata na čelu vlade (januar 2015. - avgust 2015.), Aleksis Cipras, tadašnji lider radikalne levice u Evropi, bezuspešno je pokušavao da ublaži nametnutu politiku štednje. 

Kontrola kapitala je uvedena 28. juna 2015. radi sprečavanja panike u finansijskom sektoru i među klijentima banaka pošto je levičarska vlada probila rok plaćanja MMF-u.

Pod pritiskom grčkih kreditora, Aleksis Cipras je tada smenio svog kontroverznog ministra finansija Janisa Varufakisa. 

Njegov naslednik na mestu ministra, Euklid Cakalotos obavezao se na novi paket mera štednje u zamenu za treći zajam finansijske pomoći svojoj zemlji.

Po okončavaju programa finansijske pomoći Grčke, u avgustu 2018. godine, i zadovoljstva kreditora oporavkom njene privrede, tada vladajuća levica je objavila da je potpuno ukidanje "kontrole kapitala" bilo "pitanje vremena", ali se to dogodilo tek sada, godinu dana kasnije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side