14.06.2011 Beograd

Vlada i NBS bez dogovora, banke protiv povećanja

Vlada i NBS bez dogovora, banke protiv povećanja
Predstavnici Vlade Srbije i Narodne banke Srbije (NBS) nisu se dogovorili o prihvatljivom modelu stambenog kreditiranja.Predstavnici komercijalnih banaka smatraju da je povećanje učešća loš potez.

Razgovori Vlade i NBS nastavičće se naredne sedmice.  Sastanku u ponedeljak, na kome se razgovaralo o propisu centralne banke koji predvidja povećanje učešća za stambene kredite sa 10 na 20 odsto, prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i guverner NBS Dejan Šoškić.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. Veroljub Dugalić u utorak je ocenio da će mera centralne banke imati više negativnih nego pozitivnih efekata.

Dugalić je podsetio da NBS brine o stabilnosti cena, inflaciji i o stabilnosti bankarskog sektora pa je zato povećala učešće za  stambene kredite, da bi opao broj kredita vezanih za evro.Vlada Srbije, kako je dodao Dugalić, razmišlja o rastu, o jačanju gradjevinarstva i zaposlenosti.

Kamatna stopa za stambene kredite vezane za evro je, prema njegovim rečima, od pet do sedam odsto godišnje, a ukoliko bi ti zajmovi bili vezani za dinar, kamatna stopa bi bila i do 20 odsto. "Ko će da odobrava kredite u dinarima na 30 godina kada imate dvocifrenu inflaciju? Zato banke pribegavaju nekom obliku obezbedjenja", rekao je Dugalić.

Centralna banka odlučila je prošle sedmice da, zbog očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema, od 1. jula klijenti banaka koji uzimaju stambene kredite sa hipotekom, moraju da imaju učešće od 20 odsto, a ne kao do sada 10 procenata vrednosti nekretnine.

Guverner Šoskić je na sastanku u ponedeljak, kako prenosi Beta, obrazlagao zašto misli da bi nova mera NBS bila dobra, dok su predstavnici Vlade Srbije naveli da bi ona negativno uticala na gradjane Srbije.

Sledeće sedmice će na sastanaku o prihvatljivom modelu stambenog kreditiranja, osim predstavnika Vlade Srbije i NBS, biti i predstavnici poslovnih banka, saznaje Beta.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je ranije da bi najavljena mera povećanja učešća za stambene kridite trebalo da bude ponovo razmatrana i da se modelira u sladu sa efektima koje bi ostvarila po gradjevinski sektor. On je kazao da poštuje odluku NBS da se jačanjem dinara i smanjenjem inflacije pospeše ambijent za poslovanje u Srbiji, ali da bi trebalo da se uvaže i argumenti privrednika koji se bave gradjevinarstvom, koje je teško pogodjeno ekonomskom krizom.

Guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je u ponedeljak da NBS smatra da povećanje učešća gradjana za stambene kredite neće negativno uticati na tu vrstu kreditiranja i stambenu izgradju u Srbiji. Na direktno pitanje novinara da li će NBS promeniti svoju odluku, guverner je samo rekao da će o razlozima nove odluke, koja bi trebalo da se primenjuje od 1. jula, obavestiti premijera.

Odluka o većem depozitu za stambene kredite, kao i o obaveznom učešću od 30 odsto za kredite indeksirane u evrima, prema rečima guvernera, trebalo bi da doprinese da se gradjani više zadužuju u dinarima, odnosno da se banke i njihovi klijenti manje izlažu valutnom riziku.

izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side