24.10.2018 Berlin

Vlada Nemačke bi da proizvođači unaprede prodate dizel-automobile, a sud priprema zabranu dizela

Vlada Nemačke bi da proizvođači unaprede prodate dizel-automobile, a sud priprema zabranu dizela Foto: Beta, AP
Vlada Nemačke vrši pritisak na domaće proizvođače automobila da unaprede dizel-motore koji prekomerno zagađuju vazduh, a imaju sistem koji to skriva na testovima.

Vlada time politički pokušava da umiri vozače gnevne zbog mogućnosti da im bude zabranjeno korišćenje tih vozila u većim gradovima.

Kabinet kancelarke Angele Merkel je danas odobrio niz mera za unapređenje motora vozila opremljenih sistemom za varanje na testovima izduvnih gasova. Ukoliko ta vozila ne budu u skladu s propisima, biće zabranjena u Hamburgu, Berlinu, Štutgartu i Frankfurtu.

"Nije prihvatljivo da (radi rešavanja tog problema) auto-industrija plaća mnogo novca u Americi, a da se ovde buni zbog nekoliko stotina evra", rekla je Merkel na jednom predizbornom skupu u Hesenu u utorak, pozivajući proizvođače da promene svoj "cicijaški odnos" i da unaprede automobile koje su prodavali potrošačima s lažnim tvrdnjama da malo zagađuju.

Te njene neuobičajeno oštre reči o moćnoj nemačkoj automobilskoj industriji, stigle su dan pošto je sud u obližnjem Majncu razmatrao da li je pravno osnovana zabrana automobila s motorima na dizel kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u tom gradu.

Dizel vozila su značajan izvor azotnih oksida koji mogu biti štetni za ljudsko zdravlje.

Novonajavljene mere će se odnositi na 15 nemačkih gradova u kojima je znatno premašena granica Evropske unije od 40 mikrograma azot-oksida po kubnom metru vazduha. Još 50 gradova u Nemačkoj je na ivici tog praga EU.

Predviđa se da će stranka Angele Merkel i njeni koalicioni saveznici, Socijaldemokrate, u nedelju na izborima u Hesenu izgubiti mnogo glasova, dok, po anketama, naglo skače podrška ekološkoj "Zelenoj partiji".

Ferdinand Dudenhefer, jedan od najpoznatijih analitičara auto industrije u Nemačkoj, ocenio je da su nove mere Vlade "providan predizborni manevar".

On je za dnevni list "Rajniše post" rekao da je Merkel još od 2010. godine znala za problem prekomernog zagađenja azot-oksidima iz izduvnih gasova dizel-motora, ali nije ništa uradila.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Blic: Menjačnice iz Zemuna kupuju Jubmes banku Blic: Menjačnice iz Zemuna kupuju Jubmes banku

  Kompanija "Аltapay Group" iz Zemuna ispunila je uslove za kupovinu Jubmes banke i važi za njenog najizvesnijeg kupca, objavljeno je danas na sajtu "Blica".

 • Nikolić obišao dve fabrike u Kini i razgovarao o saradnji sa Srbijom Nikolić obišao dve fabrike u Kini i razgovarao o saradnji sa Srbijom

  Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić obišao je kinesku kompaniju Sunlon Group, koja je kineski lider u oblasti proizvodnje, prerade, prodaje poljoprivrednih proizvoda i stočarstvu, kao i Sinopharm International, najveću kinesku zdravstvenu kompaniju koja je prva u Кini a šesta u svetu po proizvodnji i distribuciji lekova i medicinske opreme.

 • Potpisani sporazumi sa Kinom o izgradnji više infrastrukturnih projekata u Srbiji Potpisani sporazumi sa Kinom o izgradnji više infrastrukturnih projekata u Srbiji

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas u Pekingu više sporazuma o saradnji između Srbije i Кine za realizaciju projekata u drumskom i železničkom saobraćaju.

 • Evro danas 118,03 dinara Evro danas 118,03 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,0364 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side