26.02.2018 Beograd

Vrednost lizing ugovora u toku prošle godine 430 miliona evra

Vrednost lizing ugovora u toku prošle godine 430 miliona evra Foto: pixabay
Vrednost novozaključenih lizing ugovora u Srbiji u 2017. godini iznosila je 430 miliona evra, što je za 92 miliona evra ili za 27 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je danas Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

Istaknuto je da je to rekordna vrednost koju je lizing industrija Srbije zabeležila u poslednjih pet godina.

Najveća vrednost novozaključenih lizing ugovora ostvarena je u sektoru putničkih vozila i iznosi 184 miliona evra, što je 54 miliona evra više nego 2016. godine.

Vrednost novih ugovora u sektoru komercijalnih, teretnih i putničkih vozila povećana je za 31 milion evra, na 165 miliona evra, a u sektoru mašina i opreme četiri miliona evra, na 72 miliona evra.

U sektoru nekretnina ugovoren je lizing od devet miliona evra, što je za tri miliona više nego 2016. godine.

Godišnji izveštaj ALCS pokazao je da su među najčešćim korisnicima lizinga u 2017. godini bile kompanije koje se bave delatnošću saobraćaja i informisanja, trgovine, kao i prerađivačka industrija.

Firme koje se bave saobraćajem i informisanjem su, putem lizinga, u privredu Srbije investirale 118 miliona evra, kompanije čija je delatnost trgovina na veliko i malo 58 miliona, a one koje posluju u oblasti rudarstva i prerađivačke industrije 49 miliona evra.

Predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije Boris Stević je kazao da je prošle godine smanjen procenat nenaplativih potraživanja po osnovu lizing ugovora usled jačanja privrede i ekonomske stabilnosti privrednika.

On je procenio da lizing industrija ima potencijal da u narednim godinama podrži investicije u privredu Srbije čak i do jedne milijarde evra godišnje.

Dalji rast lizinga i još veće investicije u privredu putem lizinga, kako procenjuju u ALCS, u velikoj meri će zavisiti od koraka Narodne banke Srbije (NBS) koja treba da inicira izmenu Zakona o finansijskom lizingu.

To udruženje je predložilo smanjenje kapitalnog cenzusa za kompanije koje bi želele da se bave lizingom nepokretnosti, koji trenutno iznosi pet miliona evra.

autor: MIM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bajatović: Gasovod kroz Srbiju će biti stavljen u funkciju 1. januara 2020. godine Bajatović: Gasovod kroz Srbiju će biti stavljen u funkciju 1. januara 2020. godine

  Generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović izjavio je danas da bi izgradnja gasovoda kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom trebalo da počne u martu, a da je završetak radova predviđen 15. decembra ove godine.

 • Novosti: Jug Srbije leži na srebru i zlatu Novosti: Jug Srbije leži na srebru i zlatu

  Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis" pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, piše u današnjem izdanju "Večernje novosti".

 • Evro sutra iznosi 118,40 dinara Evro sutra iznosi 118,40 dinara

  Dinar će u utorak neznatno promeniti vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 118,4071 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • MMF smanjio predviđeni svetski rast MMF smanjio predviđeni svetski rast

  Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je predviđeni svetski rast za ovu godinu, navodeći trgovinske tenzije i povećanje referentnih kamata u SAD.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side