26.02.2018 Beograd

Vrednost lizing ugovora u toku prošle godine 430 miliona evra

Vrednost lizing ugovora u toku prošle godine 430 miliona evra Foto: pixabay
Vrednost novozaključenih lizing ugovora u Srbiji u 2017. godini iznosila je 430 miliona evra, što je za 92 miliona evra ili za 27 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je danas Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

Istaknuto je da je to rekordna vrednost koju je lizing industrija Srbije zabeležila u poslednjih pet godina.

Najveća vrednost novozaključenih lizing ugovora ostvarena je u sektoru putničkih vozila i iznosi 184 miliona evra, što je 54 miliona evra više nego 2016. godine.

Vrednost novih ugovora u sektoru komercijalnih, teretnih i putničkih vozila povećana je za 31 milion evra, na 165 miliona evra, a u sektoru mašina i opreme četiri miliona evra, na 72 miliona evra.

U sektoru nekretnina ugovoren je lizing od devet miliona evra, što je za tri miliona više nego 2016. godine.

Godišnji izveštaj ALCS pokazao je da su među najčešćim korisnicima lizinga u 2017. godini bile kompanije koje se bave delatnošću saobraćaja i informisanja, trgovine, kao i prerađivačka industrija.

Firme koje se bave saobraćajem i informisanjem su, putem lizinga, u privredu Srbije investirale 118 miliona evra, kompanije čija je delatnost trgovina na veliko i malo 58 miliona, a one koje posluju u oblasti rudarstva i prerađivačke industrije 49 miliona evra.

Predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije Boris Stević je kazao da je prošle godine smanjen procenat nenaplativih potraživanja po osnovu lizing ugovora usled jačanja privrede i ekonomske stabilnosti privrednika.

On je procenio da lizing industrija ima potencijal da u narednim godinama podrži investicije u privredu Srbije čak i do jedne milijarde evra godišnje.

Dalji rast lizinga i još veće investicije u privredu putem lizinga, kako procenjuju u ALCS, u velikoj meri će zavisiti od koraka Narodne banke Srbije (NBS) koja treba da inicira izmenu Zakona o finansijskom lizingu.

To udruženje je predložilo smanjenje kapitalnog cenzusa za kompanije koje bi želele da se bave lizingom nepokretnosti, koji trenutno iznosi pet miliona evra.

autor: MIM izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,14 dinara Evro danas 118,14 dinara

  Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,1454 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije

  Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da su subvencije Vlade Srbije od 9,5 miliona evra nemačkoj kompaniji "Kontinental" za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj napravile štetu domaćim IT kompanijama.

 • Malinari danas kod ministra poljoprivrede Malinari danas kod ministra poljoprivrede

  Predstavnike Asocijacije malinara Srbije primiće danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović na hitan razgovor oko rešavanja problema otkupa i niske cene malina, najavio je predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

 • Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz

  Rusija je najavila uzvratne mere u odgovoru na potez Sjedinjenih Država da uvedu uvozne takse na strani čelik i aluminijum.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side