18.05.2018 | 12:25h ► 19:51h Beograd

Vučić: Novi aranžman sa MMF-om mogao bi biti zaključen tokom leta

Vučić: Novi aranžman sa MMF-om mogao bi biti zaključen tokom leta Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da očekuje da novi aranžman Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bude zaključen tokom leta, saopštio je njegov kabinet.

Vučić je s misijom MMF-a, koju je predvodi šef Misije u Beogradu Džejms Ruf, razgovarao o prethodnom trogodišnjem aranžmanu, okončanim u februaru ove godine, ugovaranju novog, kao i o povećanju plata u javnom sektoru i penzija.

Kako je saopšteno, Vučić je rekao da je spreman da razgovara s premijerkom Anom Brnabić o pronalaženju načina za povećanja penzija tako da svi penzioneri budu zadovoljni.

Ruf je istakao da nakon uspešno završenog trogodišnjeg aranžmana srpska ekonomija nastavlja rast na zdravim osnovama.

MMF očekuje da će Srbija u 2018. godini ispuniti predviđenu stopu rasta od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da taj rast može da bude i veći, navodi se u saopštenju i dodaje da je Vučić naglasio da je taj rast zasnovan na investicijama, izvozu i potrošnji.

Razgovarano je i o povećanju budžeta za kapitalne investicije za narednu godinu jer MMF procenjuje da će Srbija ostvariti značajan suficit i ove godine.

Dogovoreno je da se zajednički radi na završetku procesa privatizacije velikih preduzeća kao što su RTB Bor, Petrohemija, MSK i da se proces pronalaženja strateških partnera ili privatizacija završi u ovoj godini.

Misija MMF, po saznanjima "Politike", završava posetu Srbiji bez dogovora o novom aranžmanu iz proceduralnih razloga jer Srbija posle ostavke Dušana Vujovića nema ministra finansija.

Ranije je najavljivano da će novi program s MMF-om, koji ne bi bio finansijski već savetodavni, nazvan "čuvarkuća" biti u primeni od leta.

 

Vučić razgovarao sa sportistima koji su osvojili medalje u karateu, tekvondou i parastreljaštu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas sportiste koji su osvojili medalje na svetskom prvenstvu u parastreljaštvu, kao i na evropskim prvenstvima u karateu i tekvondou i poručio da na narednim Olimpijskim igrama od sportista iz Srbije očekuje za 50 odsto više medalja nego na igrama u Riju.

"Sa osam na 12 medalja", rekao je Vučić, kojem je karatista Stefan Joksić uručio zlatni pojas.

Predsednik Karate saveza Srbije Slavoljub Piper rekao je da bi bilo dobro da se u Čačku, odakle je Joksić, napravi karate centar, koji bi mogli da koriste i drugi sportisti koji se bave borilačkim veštinama i naveo da je za to potrebno oko 500.000 evra.

Vučić je rekao da bi trebalo videti kako je to izvodljivo i da bi bilo dobro da kroz neki projekat Čačak uloži 100.000, a republička vlast ostalo.

Parastreljači su tražili da im se obezbedi municija.

 

Vučić primio u oproštajnu posetu ambasadora Argentine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Argentine Rikarda Fernanda Fernandesa, kome je zahvalio na tome što je svojim diplomatskim iskustvom i posvećenim radom doprineo unapređenju odnosa Srbije i Argentine.

Vučić je podsetio da je, tokom mandata ambasadora Fernandesa, otvaranjem Trga Republike Srbije u Buenos Ajresu i Parka Republike Argentine u Beogradu, potvrđeno da su, "uprkos geografskoj udaljenosti, dve zemlje i dva naroda bliski", navedeno je u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

Predsednik Srbije je zahvalio na principijelnom stavu Argentine da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Dvojica sagovornika su se saglasili da su tradicionalno prijateljstvo, međusobno razumevanje i zajedničko opredeljenje za očuvanje principa međunarodnog prava, čvrsta osnova da Srbija i Argentina intenziviraju politički dijalog i osnaže ekonomsku saradnju, kao i svaku drugu saradnju od obostranog interesa.

Ambasador Fernandes je podsetio da Srbija i Argentina imaju diplomatske odnose duge devedeset godina i da veoma ceni napore koje predsednik Vučić i srpska Vlada ulažu u razvoj saradnje.

Kako je navedeno u saopštenju, Fernandes je takođe istakao da je, tokom njegovog boravka u Beogradu, Srbija postigla značajne rezultate u oporavku ekonomije i da je sve interesantnija za strane investitore.

 

Vučić i predsednica Litvanije o bilateralnim odnosima i evrointegracijama Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu s predsednicom Litvanije Daljom Gribauskaite, koja je istakla da Litvanija želi stabilan i prosperitetan Balkan.

Vučić je izrazio nadu da će se u narednom periodu intenzivirati privredna saradnja Srbije i Litvanije, kao i da će doći do realizacije novih litvanskih investicija u Srbiji, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Predsednik Srbije izjavio je da želi da odnosi dve zemlje budu što bolji i da se nada da će Litvanija podržati proces pristupanja Srbije EU.

"Srbija nastavlja da popravlja poslovni ambijent i očekujem povećanje trgovinske razmene s Litvanijom. Šansu za privrednu saradnju pruža i veliki broj ugovora o slobodnoj trgovini koje je Srbija zaključila s nizom država", kazao je Vučić.

Dalja Gribauskaite izjavila je da Litvanija želi stabilan i prosperitetan Balkan, i da su "vrata EU" otvorena za sve koji prihvate evropske vrednosti, navedeno je u saopštenju.

 

Vučić u intervjuu za Pais: Putin je prijatelj Srbije, poštuje naše izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za španski dnevnik Pais da je ruski predsednik Vladimir Putin prijatelj Srbije i da je uvek poštovao njene izbore, dodavši da Rusi, kao i Španci, podržavaju teritorijalno jedinstvo Srbije.

Na pitanje novinara da li mu je Putin nekada ponudio drugačiji put od Evropske unije, Vučić je kazao da nije. "Iskreno, ne. On je prijatelj Srbije i uvek je poštovao naše izbore", rekao je Vučić.

Pais piše da Vučića ceni nemačka kancelarka Angela Merkel, ali i da istovremeno uspeva da održava blizak odnos s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ranije je rekao za list Fajnenšel tajms (Financial Times), kako podseća Pais, da jedan sat ujutro posvećuje učenju ruskog jezika i da mu je omiljeni pisac Fjodor Dostojevski.

Vučić je za španski dnevnik rekao i da Rusi, kao i Španci, podržavaju teritorijalno jedinstvo Srbije.

"Ako dođete u Srbiju i pitate ljude koga više vole, Špane ili Dance, 90 odsto njih reći će - Špance. To ima veze sa situacijom sa Kosovom", rekao je predsednik Srbije.

Pais podseća da španski premijer Marijano Rahoj nije učestvovao na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, gde su bili prisutni predstavnici Kosova, kao i da je njegova odluka dobro prihvaćena u Srbiji, gde je, kako je rekao Vučić, Rahoj "veoma popularan, iako možda ne mari za to"

Govoreći o evrointegracijama, Vučić je rekao da je Srbija na putu ka EU već 18 godina.

"Srpsko društvo je na neki način iscrpljeno. Započeli smo proces pristupanja 2000. i na tom putu smo 18 godina. Nadajmo se da ćemo biti spremni za njegovo okončanje 2025. godine. Mada to nije izvesno, zavisi od zemalja EU,  istovremeno imamo Kosovo kao prepreku", rekao je Vučić u Sofiji, gde je održan samit EU - Zapadni Balkan.

On je rekao da "nije sve tako jednostavno", da i dalje ima "mnogo neprijateljstva" (između Srba i Albanaca), ali je istakao da je potrebno to prevazići i naći kompromis.

"Ako me pitate da li sam optimista, nisam. Ipak, i dalje nameravamo da uložimo mnogo napora u cilju postizanja kompromisa. Ne mogu da garantujem da će druga strana učiniti isto", rekao je predsednik Srbije u intervjuu španskom Paisu.

"Imali smo mnoge ratove u 20. veku koje nismo želeli. Treba da ih ostavimo tamo gde su, u prošlosti, i da donesemo mir i stabilnost celom regionu, kao i Srbiji", rekao je Vučić.

Pais piše da je Vučić kritikovan zbog želje da kontroliše diskurs u medijima, ali da "on to ne vidi na taj način" i da je uveren da treba "stvoriti demokratski prostor u kojem je moguće raditi".

Na pitanje da li namerava da ponovo ode u Srebrenicu, gde je 2015. godine prilikom napuštanja Memorijalnog centra fizički napadnut, odgovorio je potvrdno.

Vučić je rekao da "ne razume ljude koji su ga napali" i izrazio uvrenje da će "biti prilika za povratak kada njegova pozicija bude poštovana". 

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bajatović: Gasovod kroz Srbiju će biti stavljen u funkciju 1. januara 2020. godine Bajatović: Gasovod kroz Srbiju će biti stavljen u funkciju 1. januara 2020. godine

  Generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović izjavio je danas da bi izgradnja gasovoda kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom trebalo da počne u martu, a da je završetak radova predviđen 15. decembra ove godine.

 • Novosti: Jug Srbije leži na srebru i zlatu Novosti: Jug Srbije leži na srebru i zlatu

  Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis" pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, piše u današnjem izdanju "Večernje novosti".

 • Evro sutra iznosi 118,40 dinara Evro sutra iznosi 118,40 dinara

  Dinar će u utorak neznatno promeniti vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 118,4071 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • MMF smanjio predviđeni svetski rast MMF smanjio predviđeni svetski rast

  Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je predviđeni svetski rast za ovu godinu, navodeći trgovinske tenzije i povećanje referentnih kamata u SAD.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side