20.06.2019 | 10:13h ► 19:06h Beograd

Vučić: Srbija prodala evroobveznice po godišnjoj kamati od 1,65 odsto

Vučić: Srbija prodala evroobveznice po godišnjoj kamati od 1,65 odsto Foto: Beta / Milos Miskov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na međunarodnom finansijskom tržištu juče prodala evroobveznice u iznosu od milijardu evra po godišnjoj kamati od 1,65 odsto, a da su potencijali investitori dali ponudu za kupovinu tih državnih hartija od vrednosti od 6,2 milijarde evra.

"To je izvanredan uspeh o kojem smo mogli samo da sanjamo, koji daje signal investitorima da je Srbija stabilna zemlja", kazao je Vučić za TV Pink.

On je naveo da se Srbija ranije za dugoročne kredite zadužila na inostranom tržištu po godišnjoj kamatnoj stopi od 7,5 odsto i da će novac od prodaje evroobaveznica biti iskorišćen da se stari, nepovoljni krediti zamene novim.

Na taj način će državna kasa, kako je objasnio, u roku od deset godina uštedeti 80 miliona evra.

Ukazujući koliko je bila povoljno zaduživanje prodajom evroobveznica Vučić je podsetio da je bio srećan kad je Srbija od Kineza uz pomoć njihove države dobijali kredite sa godišnjom kamatom od 2,2 odsto.

"To znači da sada imamo potpuno predvidivu ekonomiju, da će biti još više investitora u Srbiji", kazao je Vučič i naveo da su strane direktne investicije u prvih meseci 1,6 milijardi evra, što je 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

 


Vučić od sutra u dvodnevnoj poseti Belorusiji

Aleksandar Vučić boraviće u petak i subotu u Minsku, gde će imati sastanke s predsednicima Belorusije, Moldavije i Gruzije.

Vučić odlazi u Minsk na poziv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, povodom otvaranja Drugih evropskih igara, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

On će se u Minsku sastati i sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom i predsednicom Gruzije Salome Zurabišvili.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side