19.05.2019 Beograd

Za šest meseci od uspostavljanja takse uvoz iz Srbije manji za 98.2 odsto

Za šest meseci od uspostavljanja takse uvoz iz Srbije manji za 98.2 odsto Foto: Pixabay
Za šest meseci od uspostavljanja takse od 100 odsto uvoz iz Srbije je opao za 98.2 odsto, javljaju prištinski mediji.

Srbija je pre uspostavljanja takse bila najveći izvoznik na Kosovu, dok je za šest meseci ukupan uvoz robe iz Srbije opao na 4 miliona evra, dok je za isti period prošle godine izvoz na Kosovo iznosio 200 miliona evra.

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci je za radio Slobodna Evropa rekao da ima izraženo smanjenje uvoza robe poreklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„ Ako se uzme u obzir period od januara do aprila 2018. godine sa istim periodom ove godine vidi se da je uvoz iz Srbije iznosio 134 miliona evra, dok je za 2019 godinu iznosio 2.4 miliona evra, što znači smanjenje od 132 miliona evra“, kazao je Staviljeci.

Prema statikama Carine Kosova, uvoz iz Srbije je zamenjen robom iz Turske, Nemačke i Severne Makedonije, dok je najviše od uspostavljanja takse dobila Albanija.

„Turska ima povećanje izvoza na Kosovo za 31 odsto u poređenju sa prošlom godinom, za 24 odsto je povećan uvoz robe iz Nemačke, dok je uvoz robe iz Severne Makedonije povećan za 53 odsto. Albanija ima najveće povećanje izvoza na Kosovo, za 60 odsto“, kaže Staviljeci.

Povećanje uvoza robe je zabeleženo i kada je u pitanju roba iz Slovačke, Italije i Hrvatske.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side