14.04.2012 Beograd

Zašto smo zaboravili na navodnjavanje

Zašto smo zaboravili na navodnjavanje
U Srbiji se navodnjava manje od četiri odsto obradivih površina, mnogi kanali su zapušteni, a godinama ponavljamo da je poljoprivreda naš adut. Sada je najavljen veliki projekat nadovnjavanja 1,1 milion hektara, za koji će biti potrebne najmanje četiri godine i ogromne investicije.

 

Od 4,2 miliona hektara obradivih površina, pod sistemima za navodnjavanje u našoj zemlji je svega 150.000 hektara. Manje od četiri odsto. I po tome smo poslednji u Evropi.

Srbija ima pogodnosti za navodnjavanje u prve tri klase zemljišta na površini od 3,6 miliona hektara. Klimatski faktori pokazuju da imamo nepovoljan režim padavina, jer od sto godina, 17 je sa povoljnim režimom, 32 godine su sa viškom, a čak 51 godina sa manjkom padavina. Vodeni resursi su povoljni, ali ih slabo koristimo.

Izgrađeni kanali širom Srbije, godinama ne služe svrsi. Zatrpani su najčešće otpadom, pa se ne mogu koristiti ni za odvodnjavanje viška vode, a kamoli za navodnjavanje.

 

Prema rečima Aleksandra Prodanovića, direktora Direkcije za vode pri Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede, razvojem navodnjavanja Srbija će obezbediti - sigurnost u snabdevanju hranom, stalan rast fizičkog obima i vrednosti proizvodnje u poljoprivredi, a samim tim i veći izvoz poljoprivrednih proizvoda. 

Unapređenje sistema za navodnjavanje u Srbiji omogućiće otvaranje novih tržišta i povećanje spoljnotrgovinskog suficita od poljoprivrede, kaže Prodanović. Obezbediće i veće zarade u agraru, što znači bolji život svake porodice koja se bavi poljoprivredom. Još jedna prednost je i siguran i brz povraćaj uloženih sredstava. Sve to prati i angažovanje domaće proizvodnje i razvoj srodnih grana.

Lane je bila velika razlika u prinosima na nenavodnjavanim i navodnjavanim površinama. Kod soje je prosek - 2,1 tona po hektaru, dok je na oranicama pod sistemima za navodnjavanje prinos 3,8 tona. Kod kukuruza ta razlika je pet tona po hektaru, a kod jabuke čak 20 tona, pri čemu je sve išlo u kvalitet.

Inače, od 150.000 hektara na kojima sada postoje sistemi za navodnjavanje, zbog slabog održavanja u funkciji je tek manje od trećine, kaže za "Novosti" prof. dr Mićo Škorić, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. U poslednjih 20 godina, nije bilo pravog ulaganja u sisteme za navodnjavanje. Imali smo, pre nekoliko godina, sporadična ulaganja, ali je nedostajalo pravo, sistemsko rešenje, koje bi dovelo do toga da se navodnjavane površine povećaju. Pravo rešenje za ovaj problem je veće državno angažovanje. Kada bi počeli da navodnjavamo sve površine koje možemo, mogli bi da na njima računamo na dve žetve godišnje. Na neki način, obradive površine bi nam se povećale za 25 odsto, dobrim delom bi se promenila i struktura useva, a i stočarstvo bi se daleko lakše razvijalo.

Svaka sušna godina, prema procenama iz Ministarstva poljoprivrede, "odnese" čak dve milijarde evra. Direktna šteta je 500 miliona evra zbog manjih prinosa, a kada se u to uračuna i šteta prerađivača, ceh naraste do dve milijarde evra.

I tome će doći kraj, tvrdi ministar poljoprivrede Dušan Petrović, i najavljuje početak realizacije velikog projekta navodnjavanja. Za četiri godine pod sistemima za navodnjavanje imaćemo 1,1 milion hektara oranica. Ove godine je iz budžeta izdvojeno pet milijardi dinara, a u prvoj fazi biće očišćeno 600 kilometara kanalske mreže na 40 lokacija u Vojvodini, iz kojih će se vodom napajati oko 45.000 hektara oranica.

Radovi na izmuljavanju, kojima će biti obuhvaćeno oko 11 kilometara kanala za navodnjavanje u okolini sela Kruščić, u opštini Kula, označili su početak realizacije velikog projekta navodnjavanja u Srbiji, u koji bi, u sledeće četiri godine trebalo da bude uloženo pet milijardi evra. Ministarstvo poljoprivrede sklopilo je ugovore sa "Srbijavodama", "Vodama Vojvodine" i "Beograd vodama" za realizaciju prvog dela projekta koji košta milijardu dinara.

Na području Beograda biće do kraja juna očišćeno oko 125 kilometara kanala za navodnjavanje što će obuhvatiti oko 15.000 hektara zemljišta, a u Mačvi će posle čišćenja kanala moći da se navodnjava novih 2.000 hektara zemljišta, istakao je ministar.  Plan da u ovoj godini budu očišćeni kanali za navodnjavanje za oko 130.000 hektara i da se izgrade novi kanali za oko 70.000 hektara. Cilj

Naučnici dokazuju da je razvoj navodnjavanja uslov za povećanje proizvodnje hrane. U svetu je oko 17 odsto obradivog zemljišta pod sistemima za navodnjavanje i sa tih površina dobija se oko 40 odsto ukupne svetske produkcije hrane. Svetske projekcije govore da će u budućnosti da se proizvodi 60 odsto hrane na oranicama koje su pod sistemima za navodnjavanje.

autor: ZM izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Svečano probijen tunel Šarani kod Takova (FOTO) Svečano probijen tunel Šarani kod Takova (FOTO)

  Tunel Šarani, jedan od najdužih tunela na Koridoru 11, svečano i uz šampanjac, probijen je danas u blizini Takova, a direktor preduzeća Koridori Srbija Dmitar Ðurović najavio je da će deonica auto - puta od Ljiga do Preljine biti izgrađena do 25. avgusta naredne godine.

 • Ljajić: Sve spremno za dolazak "Lidla" Ljajić: Sve spremno za dolazak "Lidla"

  Sve je spremno da nemački trgovinski lanac "Lidl" konačno počne da radi u Srbiji, što će povoljno uticati na cene, ali i na kvalitet prodaje u našim trgovinama, ocenio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

 • Od početka godine šest radnika smrtno stradalo na radu Od početka godine šest radnika smrtno stradalo na radu

  U prva tri meseca ove godine šest radnika je smrtno stradalo na radnim mestima, što se najčešće događa u oblasti građevinarstva, saobraćaja i industrije.

 • Mali: Strategija razvoja priobalja po uzoru na Lisabon Mali: Strategija razvoja priobalja po uzoru na Lisabon

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je tokom drugog dana posete Lisabonu prisustvovao prezentaciji portugalskog projekta "Lisbon Waterfront Rehabilitation Plan", pandanu "Beogradu na vodi", poručivši da će strategija razvoja priobalja srpske prestonice biti urađena po uzoru na taj portuglaski grad.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM