14.04.2012 Beograd

Zašto smo zaboravili na navodnjavanje

Zašto smo zaboravili na navodnjavanje
U Srbiji se navodnjava manje od četiri odsto obradivih površina, mnogi kanali su zapušteni, a godinama ponavljamo da je poljoprivreda naš adut. Sada je najavljen veliki projekat nadovnjavanja 1,1 milion hektara, za koji će biti potrebne najmanje četiri godine i ogromne investicije.

 

Od 4,2 miliona hektara obradivih površina, pod sistemima za navodnjavanje u našoj zemlji je svega 150.000 hektara. Manje od četiri odsto. I po tome smo poslednji u Evropi.

Srbija ima pogodnosti za navodnjavanje u prve tri klase zemljišta na površini od 3,6 miliona hektara. Klimatski faktori pokazuju da imamo nepovoljan režim padavina, jer od sto godina, 17 je sa povoljnim režimom, 32 godine su sa viškom, a čak 51 godina sa manjkom padavina. Vodeni resursi su povoljni, ali ih slabo koristimo.

Izgrađeni kanali širom Srbije, godinama ne služe svrsi. Zatrpani su najčešće otpadom, pa se ne mogu koristiti ni za odvodnjavanje viška vode, a kamoli za navodnjavanje.

 

Prema rečima Aleksandra Prodanovića, direktora Direkcije za vode pri Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede, razvojem navodnjavanja Srbija će obezbediti - sigurnost u snabdevanju hranom, stalan rast fizičkog obima i vrednosti proizvodnje u poljoprivredi, a samim tim i veći izvoz poljoprivrednih proizvoda. 

Unapređenje sistema za navodnjavanje u Srbiji omogućiće otvaranje novih tržišta i povećanje spoljnotrgovinskog suficita od poljoprivrede, kaže Prodanović. Obezbediće i veće zarade u agraru, što znači bolji život svake porodice koja se bavi poljoprivredom. Još jedna prednost je i siguran i brz povraćaj uloženih sredstava. Sve to prati i angažovanje domaće proizvodnje i razvoj srodnih grana.

Lane je bila velika razlika u prinosima na nenavodnjavanim i navodnjavanim površinama. Kod soje je prosek - 2,1 tona po hektaru, dok je na oranicama pod sistemima za navodnjavanje prinos 3,8 tona. Kod kukuruza ta razlika je pet tona po hektaru, a kod jabuke čak 20 tona, pri čemu je sve išlo u kvalitet.

Inače, od 150.000 hektara na kojima sada postoje sistemi za navodnjavanje, zbog slabog održavanja u funkciji je tek manje od trećine, kaže za "Novosti" prof. dr Mićo Škorić, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. U poslednjih 20 godina, nije bilo pravog ulaganja u sisteme za navodnjavanje. Imali smo, pre nekoliko godina, sporadična ulaganja, ali je nedostajalo pravo, sistemsko rešenje, koje bi dovelo do toga da se navodnjavane površine povećaju. Pravo rešenje za ovaj problem je veće državno angažovanje. Kada bi počeli da navodnjavamo sve površine koje možemo, mogli bi da na njima računamo na dve žetve godišnje. Na neki način, obradive površine bi nam se povećale za 25 odsto, dobrim delom bi se promenila i struktura useva, a i stočarstvo bi se daleko lakše razvijalo.

Svaka sušna godina, prema procenama iz Ministarstva poljoprivrede, "odnese" čak dve milijarde evra. Direktna šteta je 500 miliona evra zbog manjih prinosa, a kada se u to uračuna i šteta prerađivača, ceh naraste do dve milijarde evra.

I tome će doći kraj, tvrdi ministar poljoprivrede Dušan Petrović, i najavljuje početak realizacije velikog projekta navodnjavanja. Za četiri godine pod sistemima za navodnjavanje imaćemo 1,1 milion hektara oranica. Ove godine je iz budžeta izdvojeno pet milijardi dinara, a u prvoj fazi biće očišćeno 600 kilometara kanalske mreže na 40 lokacija u Vojvodini, iz kojih će se vodom napajati oko 45.000 hektara oranica.

Radovi na izmuljavanju, kojima će biti obuhvaćeno oko 11 kilometara kanala za navodnjavanje u okolini sela Kruščić, u opštini Kula, označili su početak realizacije velikog projekta navodnjavanja u Srbiji, u koji bi, u sledeće četiri godine trebalo da bude uloženo pet milijardi evra. Ministarstvo poljoprivrede sklopilo je ugovore sa "Srbijavodama", "Vodama Vojvodine" i "Beograd vodama" za realizaciju prvog dela projekta koji košta milijardu dinara.

Na području Beograda biće do kraja juna očišćeno oko 125 kilometara kanala za navodnjavanje što će obuhvatiti oko 15.000 hektara zemljišta, a u Mačvi će posle čišćenja kanala moći da se navodnjava novih 2.000 hektara zemljišta, istakao je ministar.  Plan da u ovoj godini budu očišćeni kanali za navodnjavanje za oko 130.000 hektara i da se izgrade novi kanali za oko 70.000 hektara. Cilj

Naučnici dokazuju da je razvoj navodnjavanja uslov za povećanje proizvodnje hrane. U svetu je oko 17 odsto obradivog zemljišta pod sistemima za navodnjavanje i sa tih površina dobija se oko 40 odsto ukupne svetske produkcije hrane. Svetske projekcije govore da će u budućnosti da se proizvodi 60 odsto hrane na oranicama koje su pod sistemima za navodnjavanje.

autor: ZM izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Od 1. juna niže cene gasa Od 1. juna niže cene gasa

  Od 1. juna cena prirodnog gasa za javne snabdevače biće snižene u proseku za četiri odsto, a za domaćinstva 3,6 odsto, saopštila je danas Agencija za energetiku.

 • Ukrajina ne priznaje dug Moskvi Ukrajina ne priznaje dug Moskvi

  Ukrajina je danas izložila svoju odbranu pred britanskim sudom povodom duga od tri milijarde dolara Rusiji, tvrdeći da izvorni sporazum o kreditu sa susedom i bivšim saveznikom nije valjan, saopštila su ministarstva inostranih poslova i finansija u Kijevu, prenosi britanska agencija Rojters.

 • Deficit budžeta Srbije u prva četiri meseca 13,1 milijarda dinara Deficit budžeta Srbije u prva četiri meseca 13,1 milijarda dinara

  Deficit budžeta Srbije u prva četiri meseca ove godine iznosio je 13,1 milijardu dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

 • Evro u ponedeljak 123,33 dinara Evro u ponedeljak 123,33 dinara

  Dinar će u ponedeljak, 30. maja biti slabiji prema evru za 0,1 odsto nego danas, i zvanični srednji kurs biće 123,3399 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM