02.05.2014 Ljubljana

Zemlje bivše Jugoslavije duguju 90 milijardi evra

Zemlje bivše Jugoslavije duguju 90 milijardi evra
Svim zemaljama bivše Jugoslavije preti dužničko ropstvo zbog javnog duga od 90 milijardi evra, ocenio je danas slovenački list Dnevnik.

"Javni dug zemalja bivše Jugoslavije iznosi 90 milijardi evra, dok je pre raspada Jugoslavije iznosio oko 20 milijardi. Sve te zemlje, osim Slovenije, polako klize u dužničko ropstvo ukoliko ne preduzmu hitne i stroge mere", piše list.

Dnevnik navodi da je trenutno rekorder u javnom dugu Slovenija sa 28,8 milijardi evra, ali je bruto domaći proizvod (BDP) najveći od svih tih država, tako da ima mogućnost da ga otplati.

"Javni dug Slovenije porastao je na 71,7 odsto BDP-a, a procenjuje se da će ove godine dostići 81 odsto. Ove godine javni dug Slovenije će porasti na 28,8 milijardi evra, ili 80,9 odsto BDP-a, a to je skoro četiri puta više u poređenju sa 2008. godinom, pre izbijanja globalne finansijske krize", naveo je list.

Na drugom mestu je Hrvatska s dugom od 28,7 milijardi evra. Sledi Srbija s dugom koji je prešao 20 milijardi evra ili 63,3 odsto BDP-a. 

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je ove nedelje da je javni dug Srbije na kraju marta iznosio je 20,507 milijardi evra, što je 62,3 odsto BDP-a. U martu je javni dug povećan za 109 miliona evra.

BiH ima javni dug od 5,5 milijardi evra, Makedonija od 2,7 milijardi evra i Crna Gora od 1,7 milijardi evra.

Saradnik Instituta za tržišno istraživanje Saša Đogović izjavio je da zemlje bivše Jugoslacije polako tonu u dužničku krizu jer je raspad bivše države "destruktivno uticao na industriju, proizvodnja je smanjena i značajno je pala konkurentnost u privredi i preduzećima".

"Tržišta u Aziji i Africi su uzgubljena", zaključuje je Đogović, a prenosi slovenački Dnevnik.

autor: AM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side