03.02.2014 Beograd

Radulović ima slabe šanse za ulazak u parlament

Radulović ima slabe šanse za ulazak u parlament Foto: Beta/AP
Izborna lista bivšeg ministra privrede Saše Radulovića ima male šanse da napravi iznenađenje i uđe u parlament.

To smatraju sagovornici Danasa Marko Blagojević, izvršni direktor CeSID, i Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, komentarišući saznanje tog lista da Radulović namerava da na martovske izbore izađe sa svojom listom grupe građana na kojoj bi bili privrednici, ali i „neke interesantne i iznenađujuće ličnosti“.

Marko Blagojević za Danas kaže da bi Radulović morao da poradi na nekoliko stvari ukoliko namerava da napravi iznenađenje, odnosno osvoji 200.000 glasova i pređe cenzus.

“Naša poslednja istraživanja pokazuju da bi Radulović morao da poradi na svojoj prepoznatljivosti. On je u odnosu na svoje kolege iz vlade manje poznat, jer svega 59 odsto ispitanika kaže da znaju ko je. Ako se poredi sa Ivicom Dačićem, čija je prepoznatljivost 96 odsto, ili Aleksandrom Vučićem sa 98 odsto, ili pak s Velimirom Ilićem sa 88, to je malo. Druga stvar je način na koji ga vide oni koji znaju ko je on i kakav stav imaju prema njemu. Ocena od 2,6, koju je Radulović dobio na skali od jedan do pet, nije loša. On je uspeo da pridobije ozbiljne simpatije jednog manjeg dela biračkog tela liberalne orijentacije. Ono po čemu je Saša Radulović prepoznatljiv, a to su izmene zakona o radu, stečaju i privatizaciji, nije dobro prihvaćeno u većem delu biračkog tela i naišlo je na jak otpor”, objašnjava Blagojević.

Prema njegovim rečima, za Radulovića bi bilo najbolje, ako već ima političke ambicije, da proba da svoj potencijalni resurs pridoda nekoj političkoj partiji slične orijentacije, jer je bez stranačke infrastrukture i logistike preći cenzus veoma teško.

“Ipak, to neće ići lako. Saša Radulović sa URS nema šta da traži s obzirom na Dinkićeve stavove prema njemu, LDP takođe, a DS se odredila kao socijaldemokratska partija. Čak i da privuče sve bele listiće, to opet nije dovoljno, jer je to 1,5 odsto. Ostaje da se vidi koje će privrednike staviti na listu da bi se razgovaralo o njegovim dometima. Možda izvuče nekog zeca iz šešira na kojeg smo svi zaboravili. Treba videti da li će oko sebe prikupiti vlasnike malih i srednjih preduzeća kojima bi njegova reforma išla u prilog”, navodi Marko Blagojević.

Dejan Vuk Stanković za Danas kaže da je teško predvideti Radulovićeve domete, jer je teško ad hok napraviti dobar politički rezultat, pogotovo ako niste stranački ustrojeni.

“Njegov ulazak u parlament bio bi ravan senzaciji i male su šanse za to. On može da svoje političke i ekonomske ideje predstavi javnosti i napravi zalog za budućnost, ne bi li bio korektiv buduće vlasti. Saša Radulović bi eventualno mogao da računa na one koji su nezadovoljni političkom klasom u Srbiji uopšte, ili na nezadovoljne nekadašnje glasače LDP ili DS”, zaključuje Stanković.

izvor: Danas
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.02.2014, 04:02h neko (5)

    Sale, ne slusaj analiticare, samo izadji na izbore. Ja nikad ne odgovaram ni na kakve ankete, ali bih prvi glasao za tebe. Samo napred! Prelazis cenzus garantovano. 200000 glasova nije tako mnogo, a 4 miliona glasaca nece biti 16. marta na izborima. Bice ih najvise 3 miliona, sto znaci da je cenzus 150 hiljada.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side