23.09.2018 Beograd

Gojaznost žena dovodi do nevoljnog oticanja urina iz bešike

Gojaznost žena dovodi do nevoljnog oticanja urina iz bešike Foto: pixabay
Mlade i sredovečne gojazne žene imaju dvostruko veće šanse da pate od inkontinencije, odnosno nevoljnog oticanja urina iz bešike, utvrdili su australijski naučnici.

Prema radu objavljenom u časopisu "Obisiti Rivjuz" (Obesity Reviews) naučnici su utvrdili da s porastom težine rastu šanse za nesposobnost zadržavanja urina, pa žene s umerenim viškom kilograma imaju 35 posto veće šanse za inkontinenciju, dok je rizik kod gojaznih dvostruko veći u odnosu na žene zdrave telesne težine.

Iako inkontinencija nije opasni zdravstveni poremećaj, ona može značajno uticati na kvalitet života žene, ističe naučni tim predvođen Tejlom Lamerton sa Univerziteta Kvinslend.

“Negativne zdravstvene posledice povezane s inkontinecijom su osećaj fizičke neprijatnosti, miris i sram", ističu oni.

To, pak, može uticati na “fizičku aktivnost, spavanje i lične odnose”, kažu naučnici.

Kako bi utvrdili uticaj prekomerne telesne težine na nesposobnost zadržavanja urina, naučnici su proučili ranija istraživanja koja su sadržala podatke o telesnoj težini i inkontinenciji i koja su obuhvatila 47.293 žene mlađe od 55 godina iz šest zemalja: Australije, Francuske, SAD-a, Danske, Velike Britanije i Holandije.

Rezultati novog istraživanja pokazuju da višak kilograma izlaže riziku inkontinencije sve žene bez obzira na godine, kaže Džin Klark sa Medicinskog fakulteta Džons Hopkins u Baltimoru u američkoj saveznoj državi Meriland.

"Ljudi misle da je to nešto što pogađa samo starije žene", kaže Klark koja nije bila povezana s istraživanjem. “Međutim, ovo pokazuje da može pogoditi i mlađe žene i da su višak kilograma i gojaznost faktori rizika”.

Procene su da gotovo 50 posto žena u nekom trenutku života pati od inkontinencije, a manje od polovine potraži pomoć, kaže Klark.

“Ukoliko nastupi iznenadno, morate potražiti pomoć jer bi moglo da se radi o infekciji urinarnog trakta".

"Ako započne postupno i tada treba da potražite pomoć jer se mogu preduzeti neke stvari da vam se pomogne".

Kod žena kod kojih se uz gojaznost razvije inkontinencija, stanje se često popravi nakon što izgube na težini, kaže Klark.

A žene koje su gojazne i kod kojih se još nije pojavila inkontinencija mogle bi da razmisle o gubitku težine kako bi sprečile pojavu problema, dodala je ona.

autor: JU izvor: Superzena.B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side