21.02.2012 Beograd

Ajnštajn nije bio genije, već Mileva

Ajnštajn nije bio genije, već Mileva
Norveška istoričarka Anastasija Hajdi Larvol tvrdi da je Albert Ajnštajn bio veštiji zavodnik nego fizičar, i da je zapravo delo njegove prve supruge Mileve Marić, koja je bila 'genije iz senke', nagrađeno Nobelovom nagradom.

Njeno mišljenje je da su se Albert i Mileva dogovorili da zajedničkim radom i znanjem stvaraju naučne radove i tako kreiraju i promovišu jednog genijalnog naučnika i univerzitetskog profesora, koji će zarađivati za celu porodicu. Taj genije je za javnost do sada bio samo Ajnštajn.

"Privatna istorija Alberta i Mileve prošla je mnogo cenzura da bi se održao mit o Ajnštajnu, koji je marketinško-politički proizvod. Taj mit se brani po svaku cenu i zbog njegovog očuvanja je fondacija 'Albert Ajnštajn' zabranila objavljivanje ljubavne prepiske Alberta i Mileve. Mali deo objavljen je 1987, a ostatak je odnet u Jerusalim i tek od 2006. otvoren je za javno istraživanje, ali samo delimično", kaže Anastasija Hajdi Larvol.

Upravo ta pisma, tvrdi istoričarka, potvrđuju da je Mileva bila briljantan naučni um, a Albert drzak manipulator. 

"Ajnštajnova pisma počinju ljubavničkim cvrkutanjem, a obavezno završavaju postavljanjem zadataka čije rešenje traži od Mileve! Zato su čak i njena malobrojna dostupna pisma nekompletna, jer je cenzura iz njih izbacila matematičke proračune i naučne instrukcije koje je slala Albertu", navodi ona. 

Ova norveška istoričarka takođe navodi da u vreme kada su oni razvijali svoju vezu žene nisu imale samostalnu profesionalnu karijeru. 

Albert je tokom studija imao prosečne ocene, navodi naša sagovornica dodajući da je diplomirao kao najgori u grupi i nije uživao nikakav ugled profesora. 

"Milevu su još tokom studija na saradnju pozivali najznačajniji fizičari. Ona proučava fotoelektrični efekat na Univerzitetu u Hajdelbergu 1897-98. kod nobelovca profesora Filipa Lenarda, a zatim kod profesora Hermana Minkovskog četvorodimenzionalnu geometriju koja je matematička osnova teorije relativiteta. Upravo tim temama bave se radovi koji su proslavili Ajnštajna, a objavljeni su u vreme dok je bio činovnik u Birou za patente u Bernu". 

Prema njenim rečima, čak je i veliki ruski fizičar Avram Fedorovič Jofe svedočio je da je u rukama imao originale tri najvažnija “Ajnštajnova” članka, koji su bili potpisani sa Ajnštajn - Mariti. Mariti je bila švajcarska verzija prezimena Marić, pod kojim je Mileva upisana u Gradski registar Kantona Cirih. 

Ajnštajn je napustio Milevu čim je 1914. dobio mesto profesora u Berlinu i članstvo u pruskoj akademiji nauka.  

Albert nije poštovao dogovore pa čak ni sudsku sudsku odluku da Milevi preda novac od Nobelove nagrade. Ona sebe i decu izdržava davanjem časova matematike i klavira, a Albert novac šalje na kašičicu, iako mu je mlađi sin bio teško bolestan. 

Kad mu ona 1925. traži da joj vrati originale znamenitih naučnih članaka i preti da će otkriti ko je njihov pravi autor, a Ajnštajn joj odgovara okrutnim pismom: "Stvarno si me dobro nasmejala kada si počela da pretiš tvojim sećanjima. Zar ti zaista nikad makar na trenutak ne sine da niko ne bi ni pet para davao za tvoja lupetanja da čovek s kojim imaš posla nije ostvario nešto važno? Kada je neko niko i ništa, onda tu nema ništa više da se kaže, ali onda taj neko treba da bude skroman i da zaveže. Savetujem ti da postupiš tako".

 

autor: AM izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar (17) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 11.05.2012, 11:11h rada (8)

  dugi niz godina govorim da je tako,jer,žena kad voli zaboravlja sebe, a muškarci su proračunati u celosti i vole samo određnim delom tela.NO,istina uvek izađe na videlo,pa ko hoće da shvati shvatiće,jer,u svakom segmentu,istoriju pišu pobednici, a ovde je veđ sve znano!

 • 7.05.2012, 01:42h RE Dijana (6)

  Razumećeš kako ako budeš nešto saznala o: - psihologiji žene - psihologiji zaljubljene žene(osobe) - ženskim pravima u to doba Ako te baš sve toliko zanima, vrlo lako možeš proveriti koliko je Ajnštajn bio plodan kao naučnik dok je bio s Milevom, a koliko kad je prekinuo svaki kontakt s njom. Iznenadićeš se! I još jednom, to nije (samo) naša teza, već gospođe sa severa Evrope,kojoj je do toga izgleda više stalo, nego onima koji ništa u životu ne čitaju, ili pak to rade vrlo površno.

 • 7.05.2012, 01:39h janka (1)

  pa izgleda da je zaslepila ljubav...a on muska stoka kao i obicno ina kraju je ostavio

 • 5.05.2012, 10:46h Dijana (1)

  Mileva genije? A njenim perjem se okitio bezobrazni muz? Kako bi jedan GENIJE mogao da ne primeti TOLIKI promasaj u svom zivotu? ALO BRE ljudi! Ne lupetajte gluposti!

 • 2.05.2012, 17:54h milan (9)

  "Ajnštajn nije bio genije, već Mileva" ajnstajn je bio mileva?!?

 • 2.05.2012, 11:45h Sibila (6)

  Cak i da je tako, sad je kasno...

 • 30.04.2012, 02:20h Artaban (4)

  Mileva je bila genijalna matematicarka i radila sve proracune, a Albert tek prosecan, eto toliko znam pa Vi prosudite kakav je bio licemer .

 • 29.04.2012, 21:27h nena (1)

  ako je ovo tacno onda je on NIKO I NISTA.TAKSI SU I DANASNJI MUSKARCI

 • 27.04.2012, 11:28h Tamara (3)

  Iza svakog uspešnog muškarca,stoji žena....Šta bi bilo da je bilo :)

 • 26.04.2012, 23:59h Miki72 (5)

  Za "pametne" sumnjicavce - raspitajte se sta je Tesla mislio i govorio o Ajnštajnu, pa mozda i shvatite. Povrsno citate i jos povrsnije komentare dajete. Tezu nije izneo novinar, vec istoricarka iz Norveske koja ima veze sa nama koliko i vi sa zdravom pamecu.Takvi kao vi su i zaboravili prvu zenu studenta u to vreme i jednu od najtalentovanijih fizicara svoga vremena.

 • 7.03.2012, 17:07h Marijana (1)

  nije BAS tako ali ima dosta istine,citala sam dosta knjiga o njihovom zivotu i uglavnom se tu spominje milevin rad a on samo kao pomagac! verovatno se nikada i nece saznati zbog samog imena njegovog i te fondacije,sve bi palo u vodu i ne bi imalo smisla...

 • 3.03.2012, 13:59h Vladimir (1)

  Još jedan u nizu beskorisnih tekstova zatupljivanja Srpske nacije. Svojatanje tuđim uspesima, pa još iz prošlog veka. Ko je napisao ovaj tekst bolje da se zaposli u komunalnoj policiji pa bar pošteno da se zna da je beskorisna masa.

 • 27.02.2012, 17:55h stevan (1)

  Sto je babi milo to joj se i snilo.

 • 25.02.2012, 12:41h sava (3)

  za jocu i alexa - pozeljno bi bilo i razumeti ono sto se procita a da bi se razumelo osnovno je pazljivo procitati za dalje vec prema sposobnostima i mogucnostima poimanja...

 • 21.02.2012, 17:07h Joca (3)

  Naravno, Mi smo najlepši i najpametniji !!!

 • 21.02.2012, 12:14h Alex (2)

  A sto se za nju posle razvoda sa Ajnsteinom nije uopste vise nista culo?Ako je ona bila genije zasto nije nastavila dalje?ja licno ne verujem u tu pricu...

 • 21.02.2012, 02:42h svetskimegacar (17)

  znao sam!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side