Amerikanac osakatio statuu Device Marije u Firenci
06.08.2013 Firenca

Amerikanac osakatio statuu Device Marije u Firenci

Amerikanac osakatio statuu Device Marije u Firenci Foto: Wikicommons
Jedan američki turista izazvao je bes u Firenci pošto je otkinuo prst sa statue Device Marije u muzeju Duomo, koja je 600 godina stara.

Neimenovani turista navodno je pokušavao da izmeri veličinu prsta mermerne statue u muzeju Duomo u Firenci kada se mali prst na desnom dlanu statue odlomio. Jedan radnik obezbeđenja kaže da je video turistu kada je krenuo ka statui i da je pokušao da ga zaustavi ali je zakasnio.

Iako se Amerikanac izvinio, ipak  će morati da plati kaznu zbog uništavanja umetničkog dela koje je napravio italijanski renesansni umetnik Đovani Amdrođio negde u 14. ili 15. veku. 

Timoti Verdon, Amerikanac koji je i šef Eparhijske kancelarije za svetu umetnost i crkveno kulturno nasleđe u Italiji osudio je ponašanje svog sunarodnika i naveo da ne zna koliko će popravka koštati.

On je takođe naveo da odlomljeni prst nije ni bio original, već da je dodat kasnije ali da ipak ne zna da li ga je moguće popraviti niti koliko će sama popravka koštati. 

Verdon je naglasio da se u današnjem globalizovanom svetu osnovno pravilo posete muzeju koje glasi "Ne diraj izložene predmete" totalno zaboravilo.

Veliki broj umetničkih dela koja su izložena u Firenci su kopije, a originali su sklonjeni daleko od pogleda ali i dodira ljudi. Oni originali koji se nalaze u muzejima zaštićena su neprobrojnim staklom, ogradama pa čak i katancem, i obavezno imaju čuvare.  

autor: VM izvor: DailyMail/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.08.2013, 18:35h srdjan

    ne znam oko ?ega onda frka ako je sve ionako duplikat i dodato naknadno. jo? je interesantnija inertnost kojom turisti konzumiraju taj fake u Italiji i ?irom sveta.

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side