23.10.2017 Beograd

Astmatičarima već škripi u plućima

Astmatičarima već škripi u plućima Foto: prtscr
Oboleli od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća osim gripa trebalo bi da se čuvaju i od drugih virusa koji napadaju disajne organe, savetuju pulmolozi.

Jesen i zima osim pojavi gripa pogoduju širenju respiratornih infekcija, a obolevanje od ovih bolesti pogoršava stanje bolesnika sa astmom i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća - HOBP.

Profesorka dr Tatjana Radosavljević, pulmolog ordinacije "Tara MD" iz Beograda kaže da je za astmatičare i obolele od HOBP vakcinacija veoma značajna, jer smanjuje podložnost respiratornim upalama i njihovim komplikacijama.

- Pacijenti koji boluju od astme i HOBP, a koji sebi mogu da priušte da kupe vakcinu "pneumo 23" trebalo bi i njome da se vakcinišu - savetuje dr Radosavljević. - Ova vakcina prima se jednom u pet godina i uspešno štiti od najčešćih virusnih infekcija pluća.

Obolelima od plućnih bolesti osim respiratornih upala stanje pogoršavaju i aktuelne vremenske prilike. Česte padavine, vlažan i hladan vazduh, a naročito magla, glavni su razlozi zbog kojih asmatičari i oboleli od HOBP imaju epizode pogoršanja bolesti. Situaciju dodatno otežava variranje atmosferskog pritiska, zagađenje vazduha u gradovima gde jača koncentracija smoga može da uzrokuje pojavu "kiselih magli" i početak grejne sezone kada su prisutne veće količine dima u vazduhu.

- Astmatičari koji su alergični na grinje trebalo bi da dubinski očiste nameštaj, pogotovo dušeke, jer se u ovim vremenskim uslovima one brže razmnožavaju - napominje naša sagovornica.

Ipak, i pored zadovoljenja svih neophodnih uslova, stanje obolelih od astme i HOBP radikalno može da se pogorša. Doktorka Radosavljević savetuje da bi hitnu pomoć trebalo pozvati ukoliko terapija inhalacijama i pumpicama ne donese olakšanje, ako je gušenje sve jače i jače i pojavi se pomodrelost lica i usana, ili u najtežim slučajevima dođe do gubitka svesti.

Da do teškog stanja ne bi došlo najvažnije je redovno uzimanje lekova, što znači primenu zaštitne terapije lokalnim kortikosteroidima u vidu pumpica, diskova i drugih oblika. Važno je pravilno da se doziraju i pumpice sa bronhodilatatorima, jer ako se primenjuju u dozama većim od četiri puta mogu da dovedu do izraženog lupanja srca, produbljivanja gušenja i porasta krvnog pritiska.

 

PREČIŠĆAVANJE VAZDUHA

Iako nije dokazano da kućni aparati za prečišćavanje vazduha mogu značajnije da olakšaju tegobe obolelima od plućnih bolesti, svakako ne odmažu, kažu stručnjaci. Savet je da oboleli od astme i HOBP ograniče fizičku aktivnost, pre svega zbog štetnog uticaja vlažnog i hladnog vazduha, ali i zbog opasnosti od izlaganja virusima i infekcijama uopšte.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side