01.09.2011 Nju Orleans

Automobilsko gorivo od starog papira

Automobilsko gorivo od starog papira
Automobili će uskoro početi da koriste gorivo proizvedeno od sekundarnih sirovina, a naučnici su već uspeli da usavrše tehnologiju proizvodnje biogoriva od stare hartije, objavili su američki istraživači sa univerziteta Tulejn iz Nju Orleansa.

Ljudi su ranije sakupljali pročitane novine u želji da zaštite šume od seče, ali će stari papir ubuduće možda biti neophodan vozačima za svakodnevnu vožnju. Naučnici su otkrili mikroorganizam TU-103, sposoban za transformaciju celuloze u butanol, koji je po svojim svojstvima sasvim dobro biogorivo. 

Istraživači su pororačunali da se samo u SAD svake godine baci oko 350 miliona tona materijala koji sadrži celulozu, iako se od njega može dobiti butanol. Inovatori iz univerziteta Tulejn su čudotvoran mikroorganizam TU-103 pronašli u životinjskim ekskrementima (izmetu), a kasnije patentirali proces proizvodnje butanola od celuloze.

Ovaj proces se od ranije usavršenih razlikuje u tome što može da se odvija i u sredinama sa kiseonikom, čime se značajno pojednostavljuje i pojeftinjuje proizvodnja butanola. Sem toga butanol po potrošačkim svojstvima prevazilazi etanol, koji se takođe dobija od celuloze, pošto za njegovu primenu nisu potrebne dorade na automobilskim motorima.

Prognozira se da će zamena benzina sa butanolom naglo smanjiti količinu emitovanog ugljendioksida u atmosferu, a svakako će osloboditi čovečanstvo od otpadnog papira.

autor: AS izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pet pravila za uređenje gotovo svakog doma Pet pravila za uređenje gotovo svakog doma

  I vaš dom je sigurno poseban na samo sebi svojstven način, što znači da ga ne možete namestiti kao i svaki drugi. Za svaku prostoriju morate dobro razmisliti kako biste pronašli najbolji način da je uredite.

 • Japan postaje veći? Japan postaje veći?

  Prenaseljeni Japan postao je nešto prostraniji kada se 300 metara priobalnog kopna pojavilo iz mora, kažu stručnjaci.

 • "Epl voč" bi trebalo da podstakne niz aplikacija "Epl voč" bi trebalo da podstakne niz aplikacija

  Softverski programeri koji su isprobali Eplov smart časovnik "Epl voč" smatraju da će on podstaći niz novih aplikacija u narednim mesecima, pre svega onih koje su vezane za zdravstvo i elektronsku poštu, preneo je Rojters.

 • Kako da se zaštitite od krpelja Kako da se zaštitite od krpelja

  Šetnja u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, koji je najaktivniji upravo u proleće. Ovi mali teško uočljivi paraziti izazivači su mnogih oboljenja, među kojima je najopasnija lajmska bolest.

 • Bela buka umiruje i uspavljuje bebe, ali i odrasle Bela buka umiruje i uspavljuje bebe, ali i odrasle

  Buka, zvana "bela buka", ponekad može da prija ljudskom uhu, a pogotovo osetljivom dečjem uhu, pogotovo kada beba plače zbog grčeva, nečega što ju je uplašilo ili razdražilo pred spavanje.

 • Snupi i Čarli Braun ponovo na velikom platnu Snupi i Čarli Braun ponovo na velikom platnu

  Voljeni strip Čarlsa M. Šulca, minimalističkog dizajna i sa jednostavnim likovima čistog srca, vraća se u bioskope - "Snupi i Čarli Braun - film o Klinjama" publika će moći da pogleda od 5. novembra.

 • Šta raditi kada kijavica ne prolazi nedeljama? Šta raditi kada kijavica ne prolazi nedeljama?

  Zapušenost nosa, obilna sekrecija i često kijanje, koji se ne javljaju zbog prehlade ili alergijske reakcije, mogu da ukažu na vazomotorni rinitis. Na ovo oboljenje treba posumnjati ako tegobe traju nekoliko nedelja, čak i nekoliko meseci, i kada je zapušenost nosa izraženija noću i ujutru, a nakon buđenja javljaju se često kijanje i napadi kašlja.

 • Evo kako da proširite tesne cipele Evo kako da proširite tesne cipele

  Proleće je stiglo, a sa njim i euforija kupovanja cipela za "štrapaciranje". Propratni element su i - žuljevi, pogotovo ako se zaletite i kupite one koje su vas ostavile bez daha, iako su možda malo tesne! Da biste izbegli sve te muke sa krvavim stopalima i plikovima, trebalo bi da primenite proverene savete "iz naroda".

 • Muškarci odgovaraju brže, a žene opširnije Muškarci odgovaraju brže, a žene opširnije

  Pišete duge mejlove u kojima vodite računa o stilu i lepom izražavanju? U manjini ste... Istraživanje Jahu laboratorije i Univerziteta u Kornelu pokazalo je da su dve glavne odlike većine pošiljalaca mejlova - brzina i sažetost.

 • Porodica Vajnhaus kritikuje dokumentarac "Ejmi" Porodica Vajnhaus kritikuje dokumentarac "Ejmi"

  Porodica Ejmi Vajnhus, preminuloj pre četiri godine, kritikovala je danas dokumentarac o britanskoj pevačici koji će pretpremijerno biti prikazan sledećeg meseca na Kanskom festivalu.

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Noc muzeja
Medija centar Tanjug
Android NM