01.09.2011 Nju Orleans

Automobilsko gorivo od starog papira

Automobilsko gorivo od starog papira
Automobili će uskoro početi da koriste gorivo proizvedeno od sekundarnih sirovina, a naučnici su već uspeli da usavrše tehnologiju proizvodnje biogoriva od stare hartije, objavili su američki istraživači sa univerziteta Tulejn iz Nju Orleansa.

Ljudi su ranije sakupljali pročitane novine u želji da zaštite šume od seče, ali će stari papir ubuduće možda biti neophodan vozačima za svakodnevnu vožnju. Naučnici su otkrili mikroorganizam TU-103, sposoban za transformaciju celuloze u butanol, koji je po svojim svojstvima sasvim dobro biogorivo. 

Istraživači su pororačunali da se samo u SAD svake godine baci oko 350 miliona tona materijala koji sadrži celulozu, iako se od njega može dobiti butanol. Inovatori iz univerziteta Tulejn su čudotvoran mikroorganizam TU-103 pronašli u životinjskim ekskrementima (izmetu), a kasnije patentirali proces proizvodnje butanola od celuloze.

Ovaj proces se od ranije usavršenih razlikuje u tome što može da se odvija i u sredinama sa kiseonikom, čime se značajno pojednostavljuje i pojeftinjuje proizvodnja butanola. Sem toga butanol po potrošačkim svojstvima prevazilazi etanol, koji se takođe dobija od celuloze, pošto za njegovu primenu nisu potrebne dorade na automobilskim motorima.

Prognozira se da će zamena benzina sa butanolom naglo smanjiti količinu emitovanog ugljendioksida u atmosferu, a svakako će osloboditi čovečanstvo od otpadnog papira.

autor: AS izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pokažite i drugima kako vidite svet oko sebe (VIDEO) Pokažite i drugima kako vidite svet oko sebe (VIDEO)

  Snupćat “izbacio” je najnoviju liniju naočara za sunce preko kojih možete da snimate, ali i postavljate klipove od 10 sekundi. Ova usluga koštaće vas oko 100 dolara, a potrebno je samo da ih povežete sa svojim smartfonom i da napolju sija sunce.

 • Zakonom zaštićen kit pronađen mrtav u ribarskoj mreži Zakonom zaštićen kit pronađen mrtav u ribarskoj mreži

  Ženka glatkog kita dugačka 13 metara pronađena je mrtva u ribarskoj mreži na obali u Mejnu, posle čega su američke vlasti pokrenule istragu.

 • Zašto kažemo "ostavljen na cedilu" i šta znače "krokodilske suze"? Zašto kažemo "ostavljen na cedilu" i šta znače "krokodilske suze"?

  Fraze mogu da se objasne na mnogo različitih načina, ali naše viceve ili izraze poput "smeje se kao lud na brašno" teško da može da razume neki stranac.

 • Čak i pande mogu biti siledžije (VIDEO) Čak i pande mogu biti siledžije (VIDEO)

  Nesrećna pandica pala je sa stabla, ali mala uteha joj je bila to što je sa sobom ponela granu s koje je jela – barem dok ostale pande nisu došle do nje.

 • Da li nam je zaista bolje bez glutena? Da li nam je zaista bolje bez glutena?

  U poslednje vreme dosta se govori o problemima koje gluten izaziva u ljudskom organizmu. Shodno tome, sve vište je saveta da se on izbaci iz svakodnevne upotrebe, a i pozitivnih iskustava nakon sprovođenja ove odluke. Ako se pitate da li je osetljivost na ovu materiju sve češća, evo odgoora:

 • Nedeljni horoskop od 22. do 28. septembra Nedeljni horoskop od 22. do 28. septembra

  Nedeljni horoskop za vas piše astrolog Vladimir Vlajić...

 • Kako slati poruke sa WhatsAppa bez interneta Kako slati poruke sa WhatsAppa bez interneta

  Jeste li znali da se popularna aplikacija WhatsApp može koristiti i bez korišćenja internet veze? Ako niste, onda je vreme da saznate kako ostati u kontaktu sa svojim bližnjima koristeći ovu aplikaciju čak i kad nemate mogućnost povezivanja na internet.

 • Otvoren jubilarni BITEF Otvoren jubilarni BITEF

  U prepunoj Sali Narodnog pozorišta u Beogradu, sinoć ̶ 25. Septembra − otvoren je 50. jubilarni Bitef festival. Čast je pripala Robertu Bobu Vilsonu, čuvenom američkom reditelju , čiju je proslavljenu operu Ajnštajn na plaži, rađenu sa kompozitorom Filipom Glasom, Bitefova publika imala priliku da vidi dva puta: jednom u živom izvođenju (1977), a jednom u okviru programa Bitef na filmu (2015).

 • Zašto su putnički avioni uvek bele boje Zašto su putnički avioni uvek bele boje

  Da li ste se nekada pitali zašto su putnički avioni gotovo uvek bele boje? "Sun" navodi nekoliko glavnih razloga.

 • Robotić za pomoć u kuhinji (VIDEO) Robotić za pomoć u kuhinji (VIDEO)

  Robot Mykie, skraćenica od My Kitchen Elf (Moj kućni patuljak) uskoro dolazi u vaše kuhinje kako bi vam rekao šta vam se nalazi u frižideru ili koliko dugo mora da se peče jelo u rerni, prenosi dpa.

 • Kina lansirala najveći radioteleskop na svetu prečnika 500 metara Kina lansirala najveći radioteleskop na svetu prečnika 500 metara

  Kina je danas lansirala najveći radioteleskop na svetu, čija je površina čak oko 30 fudbalskih terena, a istraživaće da li postoji inteligentan život van naše planete.

 • Sklonite decu od pametnih uređaja Sklonite decu od pametnih uređaja

  Francusko Udruženje za ambulantnu pedijatriju (AFPA) izrazila je zabrinutost posle istraživanja sprovedenog nad 428 dece mlađe od tri godine, čiji su rezultati pokazali da ih čak 47 posto skoro redovno koristi interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima, pišu francuski mediji.

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Fonet web tv Tanjug
Android NM