01.09.2011 Nju Orleans

Automobilsko gorivo od starog papira

Automobilsko gorivo od starog papira
Automobili će uskoro početi da koriste gorivo proizvedeno od sekundarnih sirovina, a naučnici su već uspeli da usavrše tehnologiju proizvodnje biogoriva od stare hartije, objavili su američki istraživači sa univerziteta Tulejn iz Nju Orleansa.

Ljudi su ranije sakupljali pročitane novine u želji da zaštite šume od seče, ali će stari papir ubuduće možda biti neophodan vozačima za svakodnevnu vožnju. Naučnici su otkrili mikroorganizam TU-103, sposoban za transformaciju celuloze u butanol, koji je po svojim svojstvima sasvim dobro biogorivo. 

Istraživači su pororačunali da se samo u SAD svake godine baci oko 350 miliona tona materijala koji sadrži celulozu, iako se od njega može dobiti butanol. Inovatori iz univerziteta Tulejn su čudotvoran mikroorganizam TU-103 pronašli u životinjskim ekskrementima (izmetu), a kasnije patentirali proces proizvodnje butanola od celuloze.

Ovaj proces se od ranije usavršenih razlikuje u tome što može da se odvija i u sredinama sa kiseonikom, čime se značajno pojednostavljuje i pojeftinjuje proizvodnja butanola. Sem toga butanol po potrošačkim svojstvima prevazilazi etanol, koji se takođe dobija od celuloze, pošto za njegovu primenu nisu potrebne dorade na automobilskim motorima.

Prognozira se da će zamena benzina sa butanolom naglo smanjiti količinu emitovanog ugljendioksida u atmosferu, a svakako će osloboditi čovečanstvo od otpadnog papira.

autor: AS izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Deset znakova da trpi jetra Deset znakova da trpi jetra

  U jetri se gomila veliki broj različitih otrova koje je neophodno ukloniti detoksikacijom prirodnim metodama kako bi mogla da obavlja svoje funkcije. Telo nam stalno šalje upozorenja da se u njemu nalazi mnogo otrova i da mu je potrebna detoksikacija.

 • Ovako vaš horoskopski znak čuva tajne Ovako vaš horoskopski znak čuva tajne

  Saznajte kom horoskopskom znaku možete reći sve bez brige da će vašu tajnu ikada otkriti, a sa kojim morate biti oprezni.

 • Boing i Blekberi prave samouništavajući telefon Boing i Blekberi prave samouništavajući telefon

  Američki proizvođač aviona "Boing" udružio je snage sa kanadskom kompanijom "Blekberi" na proizvodnji samouništavajućeg "crnog telefona" namenjenog bezbednosnim agencijama.

 • Zima stiže u ponedeljak Zima stiže u ponedeljak

  Zima će na severnoj Zemljinoj polulopti početi u ponedeljak 22. decembra u 00.03 časa, rečeno je u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković".

 • Savršen poklon za koji vam ne trebaju pare (VIDEO) Savršen poklon za koji vam ne trebaju pare (VIDEO)

  Potraga za savršenim novogodišnjim poklonom za dragu osobu nikada nije laka, naročito što nam nedostatak novca često predstavlja prepreku.

 • 12 filmova koje jedva čekamo da vidimo u 2015. (VIDEO) 12 filmova koje jedva čekamo da vidimo u 2015. (VIDEO)

  Mnogi stručnjaci predviđaju da bi u 2015. holivudski studiji mogli da zabeleže rekordnu zaradu na bioskopskim blagajnama.

 • Zašto žene privlače uniforme? Zašto žene privlače uniforme?

  Lekari, vojnici, piloti i dalje su privlačni nežnijem polu. Simbolišu snažne, stabilne, hrabre, plemenite i uredne ljude, koji porodici mogu da obezbede sigurnost i zaštitu

 • Alkoholna pića koja treba izbegavati na poslovnim zabavama Alkoholna pića koja treba izbegavati na poslovnim zabavama

  Ako ne želite da ispadnete kancelarijska luda na novogodišnjoj proslavi, onda ove alkoholne napitke svakako treba da izbegavate.

 • Kleka - čisti pluća, sprečava infekcije Kleka - čisti pluća, sprečava infekcije

  Izuzetno cenjena u narodnoj medicini, prepoznatljiva po karakterističnom mirisu balzama, kleka (juniperus communis) se od davnina koristila za lečenje zaraznih bolesti. Rasprostranjena od Arktika do tropske Afrike, u zavisnosti od toga gde raste može da bude patuljasta, ali i da dostigne visinu od više metara. Sreće se na krševitim i na kraškim terenima.

 • Njih prate milioni: Ko su aktuelne zvezde Jutjuba? (VIDEO) Njih prate milioni: Ko su aktuelne zvezde Jutjuba? (VIDEO)

  Svi korisnici Jutjuba koji imaju milione pratilaca na ovoj društvenoj mreži su svoju "imperiju" gradili godinama. Međutim, kod nekih od njih se jasno vidi da im je popularnost drastično porasla nakon što su objavili neki snimak. Ovo su snimci koji su doneli najveću popularnost zvezdama Jutjuba.

 • Način na koji pijete vodu može da promeni vaš život Način na koji pijete vodu može da promeni vaš život

  Pijenje vode je više od samog naslanjanja staklene čaše na usne i gutanja. S malo više osvešćenosti, način na koji pijete vodu može ozbiljno promeniti vaš život.

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Medija centar Tanjug
Android NM