01.09.2011 Nju Orleans

Automobilsko gorivo od starog papira

Automobilsko gorivo od starog papira
Automobili će uskoro početi da koriste gorivo proizvedeno od sekundarnih sirovina, a naučnici su već uspeli da usavrše tehnologiju proizvodnje biogoriva od stare hartije, objavili su američki istraživači sa univerziteta Tulejn iz Nju Orleansa.

Ljudi su ranije sakupljali pročitane novine u želji da zaštite šume od seče, ali će stari papir ubuduće možda biti neophodan vozačima za svakodnevnu vožnju. Naučnici su otkrili mikroorganizam TU-103, sposoban za transformaciju celuloze u butanol, koji je po svojim svojstvima sasvim dobro biogorivo. 

Istraživači su pororačunali da se samo u SAD svake godine baci oko 350 miliona tona materijala koji sadrži celulozu, iako se od njega može dobiti butanol. Inovatori iz univerziteta Tulejn su čudotvoran mikroorganizam TU-103 pronašli u životinjskim ekskrementima (izmetu), a kasnije patentirali proces proizvodnje butanola od celuloze.

Ovaj proces se od ranije usavršenih razlikuje u tome što može da se odvija i u sredinama sa kiseonikom, čime se značajno pojednostavljuje i pojeftinjuje proizvodnja butanola. Sem toga butanol po potrošačkim svojstvima prevazilazi etanol, koji se takođe dobija od celuloze, pošto za njegovu primenu nisu potrebne dorade na automobilskim motorima.

Prognozira se da će zamena benzina sa butanolom naglo smanjiti količinu emitovanog ugljendioksida u atmosferu, a svakako će osloboditi čovečanstvo od otpadnog papira.

autor: AS izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Tri nesnimljena scenarija Srđana Dragojevića Tri nesnimljena scenarija Srđana Dragojevića

  Izdavačka kuća "Laguna" nije večeras pogrešila što je za promociju knjige "Pre nego što crvima kažem zdravo", koja obuhvata tri nesnimljena scenarija međunarodno poznatog reditelja Srađana Dragojevića, iznajmila Veliku salu u SKC, jer sva mesta s bila popunjena.

 • Holandija pustila u rad mašinu za stvaranje veštačkih talasa Holandija pustila u rad mašinu za stvaranje veštačkih talasa

  Holandske vlasti su danas pustile u rad uređaj koji je u stanju da pravi najveće veštačke talase na svetu, kako bi se testirala jačina različitih vrsta nasipa i druge zaštite protiv oluje."Želeli smo da u prirodi testiramo jačinu nasipa kad naiđe oluja s velikim talasima", rekla je holandska ministarka za infrastrukture Melani Šulc van Hagen.

 • Timočki govor – dijalekt koji nestaje Timočki govor – dijalekt koji nestaje

  Narodna biblioteka "Njegoš" organizovala je danas predstavljanje projekta "Čuvari nematerijalne baštine timočkih govora".

 • Stav očeva prema alkoholu važan za tinejdžersko pijanstvo Stav očeva prema alkoholu važan za tinejdžersko pijanstvo

  Istraživanje tajvanskih naučnika pokazuje da očevi imaju snažan uticaj na rizik za konzumaciju alkohola kod tinejdžera oba pola.

 • U Novom Sadu 12.000 folkloraša odigralo veliko kolo za Ginisa U Novom Sadu 12.000 folkloraša odigralo veliko kolo za Ginisa

  Na novosadskim ulicama i bulevarima danas je oko 12.000 igrača iz Srbije i još 10 zemalja, u narodnim nošnjama pred više hiljada građana, odigralo veliko kolo u nameri da obore Ginisov rekord u najdužem kolu na svetu.

 • Kada nauka i priroda opovrgavaju basne Kada nauka i priroda opovrgavaju basne

  Nisu svi mravi vredni i marljivi, niti su svi gavrani glupi i lakoverni, zaključak je istraživanja kojem je proveravana tačnost nekih od najpoznatijih svetskih basni.

 • "Smrtonosno oružje" postaje serija "Smrtonosno oružje" postaje serija

  Na pomolu je još jedna filmska "reciklaža": televizija Foks najavila je snimanje serije po akcionom trileru "Smrtonosno oružje".

 • Ljubav se rodi za četiri sekunde Ljubav se rodi za četiri sekunde

  Da li je osoba koju ste upravo sreli vaša srodna duša ili u nju nikada ne biste mogli da se zaljubite, možete da znate posle samo četiri sekunde. A ukoliko želite da se vi nekome svidite, imate najviše četiri minuta da to postignete.

 • Promene na licu ukazuju na skrivene znake bolesti... Promene na licu ukazuju na skrivene znake bolesti...

  Beli krug u dužici – može biti znak visokog holesterola. Povišen procenat masnoća može se manifestovati i masnim grudvicama ili bubuljicama na kapcima ili koži oko očiju

 • Mališani moraju da doručkuju Mališani moraju da doručkuju

  Stariji često preskaču doručak, žureći na posao, odnosno prvi obrok im je samo kafa. Istraživanja pokazuju i da mnoge majke decu šalju u školu bez doručka, računajući da mogu da izdrže do prve užine. Ipak, za mališane u razvoju ta navika može da bude pogubna.

 • Stiže nam duga topla zima... Stiže nam duga topla zima...

  Dolazi zima, ali ne - duga i hladna. Prema očekivanjima meteorologa, najoštrije godišnje doba, ove sezone ostaće bez oštrice. Očekuje nas, kažu, blaga zima, toplija od prethodne.

 • Nedeljni horoskop od 1. do 7. oktobra Nedeljni horoskop od 1. do 7. oktobra

  Nedeljni horoskop za vas piše astrolog Vladimir Vlajić...

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
NASLOVI
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending