10.09.2017 Beograd

Bakterije stižu i preko poljupca

Bakterije stižu i preko poljupca Foto: prtscr ytb
Više od polovine populacije zaraženo je helikobakterijom, koja je uzročnik čira, gastritisa, i karcinoma želuca.

Ova bakterija nalazi se nasluznici želuca i može da preživi u izrazito kiselom želudačnom sadržaju sa vrlo smanjenom količinom kiseonika. Osim na želudačanoj sluznici, otkrivena je i na sluzniciusne šupljine, uzubnim naslagama, upljuvački, slini, i u stolici.

Način prenošenja infekcije helikobakterijom nije potpuno istražen, ali sva dosadašnja saznanja pokazuju da se infekcija prenosi direktno od zaražene osobe na zdravu osobu, i to na tri načina: oralno-oralnim, gastro-oralnim i fekalno-oralnim putem.

Prema rečima dr Miodraga Slovića, gastroenterologa u Kliničko-bolničkom centru Zemun, usna duplja bi mogla da bude rezervoar, pa je prenos bakterije moguć i putem poljupca!

- Gastro-oralni put prenošenja infekcije moguć je i kod povraćanja inficirane osobe jer je dokazano da povraćeni sadržaj sadrži velike količine bakterija. Feko-oralni put prenošenja infekcije je takođe moguć, ako ne i presudan, s obzirom na to da se ova bakterija može naći i kultivisati iz uzoraka stolice zaraženih osoba.

Nakon inficiranja, helikobakter pilori naseljava sredinu u želudačnoj sluznici i tu opstaje i pored nepovoljnih uslova. Međutim, organizam domaćina ne uspeva da eliminiše ovaj mikroorganizam. Jednom nastala infekcija, ukoliko se ne leči, traje decenijama, verovatno i celog života. Kod većine inficiranih, međutim, ne dolazi do pojave simptoma oboljenja, dok se kod malog broja razvija simptomatski gastritis, peptička ulkusna bolest, karcinom želuca i MALT limfom.

- Da li će se razviti bolest zavisi od više faktora - objašnjava dr Slović. - Sa jedne strane od sposobnosti bakterije, od sojeva i podvrsta bakterija, njihove virulencije i patogenosti, a sa druge strane od faktora sredine (stres, higijenske i dijetetske navike, prekomerna upotreba alkohola, dejstvo toksina neispravnih namirnica), upotrebe antizapaljenskih lekova, zatim, od osobina domaćina (starosna dob, druga stanja i bolesti), odbrambenih snaga organizma, kvaliteta zaštitnih slojeva sluznice želuca.

Zahvaljujući velikoj regeneratornoj sposobnosti,oštećenasluznica želuca se najčešće obnovi u potpunosti. Kada je uticaj štetnih faktora udružen sa helikobakter infekcijom i dejstvo produženo, samoobnavljanje je onemogućeno, pa dolazi do ozbiljnijih promena sluznice i do pojave gastritisa i čira.

- Zašto neki imaju gastritis, drugi čir, a neki nijednu od ovih bolesti, nije razjašnjeno - kaže dr Slović.

Kod oko 20 odsto pacijenata tegobe nestaju nakon izlečene infekcije. Preostali zahtevaju dalju terapiju antisekretornim lekovima ili prokineticima. Ako se čir javi posle nekog vremena, znači da je ponovo došlo do infekcije bakterijom. To se najčešće dešava u prvih godinu dana posle terapije.

- Procenjuje se da oko 10 odsto pacijenata nakon terapije ne bude potpuno izlečeno, i u tom slučaju neophodno je promeniti protokol i uvesti nove medikamente: najmanje jedan antibiotik različit od onih koji su se koristili za lečenje tokom prvog tretmana - objašnjava dr Slović.

 

Lečenje traje četiri nedelje

Doktor Miodrag Slović kaže da je terapija uspešna ukoliko su rezultati na helikobakteriju nakon četiri nedelje posle završetka tretmana - negativni:

- Provera uspešnosti lečenja preporučuje se pregledom stolice na antigen H.pylori ili ureja izdisajni test.
 

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kada ljubav polako nestaje… Četiri alarma koji slute na kraj Kada ljubav polako nestaje… Četiri alarma koji slute na kraj

  Ljubav nam daje krila, elan i sjaj i čini da svet bude lepše mesto, a naša svakodnevnica rasterećena i puna osmeha. Voljena osoba je centar našeg univerzuma, bar u trenucima najveće zaljuubljenosti, i jedna od najtežih stvari jeste suočiti se sa činjenicom da odnos počinje da se menja, a ekstremna povezanost nestaje…

 • Zašto kišemo kad udahnemo biber? Zašto kišemo kad udahnemo biber?

  Sigurno znate zbog čega plačete kada režete luk, no znate li zašto vas biber tera na kihanje?

 • Zašto je Keri odabrala Zverku, a ne Ejdana? Zašto je Keri odabrala Zverku, a ne Ejdana?

  Srce slavne spisateljice Keri Bredšo, protagonistkinje jedne od najpopularnijih ženskih serija svih vremena "Seks i grad",stalno je bilo u rascepu između Zverke i Ejdana. Iako obožavatelji serije i danas raspravljaju o tome da li je izabrala onog pravog, autorka knjige Kendas Bušnel otkriva zašto je smislila takav kraj.

 • Priznanje i pohvala ključni za zadovoljstvo na poslu Priznanje i pohvala ključni za zadovoljstvo na poslu

  Priznanje i pohvala ključni su za zadovoljstvo na poslu, a zaposleni koji povremeno dobiju povišicu plate, budu pohvaljeni i imaju mogućnost napredovanja, imaju veće izglede da budu zadovoljni svojim poslom, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

 • Lejdi Gaga odložila evropski deo turneje zbog zdravstvenih problema Lejdi Gaga odložila evropski deo turneje zbog zdravstvenih problema

  Američka pevačica Lejdi Gaga odložila je evropski deo turneje za sledeću godinu zbog zdravstvenih problema, saopštili su danas organizatori.

 • Lepote Vlasinskog jezera (FOTO) Lepote Vlasinskog jezera (FOTO)

  Vlasinsko jezero, okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, nalazi se na 1.213 metara nadmorske visine na teritoriji opštine Surdulica.

 • Četiri nagrade Emi za Sluškinjinu priču Četiri nagrade Emi za Sluškinjinu priču

  Drama "The Handmaid's Tale" (Sluškinjna priča) osvojila je četiri nagrade na 69. dodeli američkih televizijskih nagrada Emi (Emmy).

 • Vesela muzika podstiče kreativno razmišljanje Vesela muzika podstiče kreativno razmišljanje

  Slušanje vesele muzike za vreme rada može da podstakne kreativnost i rešavanje problema, pokazalo je najnovije istraživanje.

 • Da li i vi pijete šampanjac iz pogrešnih čaša? Da li i vi pijete šampanjac iz pogrešnih čaša?

  Ljubitelji šampanjca misle da je najbolje da ga piju iz uske, visoke čaše, ali Megi Enrikez, predsednica kompanije Krug, velikog proizvođača šampanjca, misli drugačije.

 • Otvaranje trke u Zrenjaninu Otvaranje trke u Zrenjaninu

  Usubotu16. septembra2017. godine, svečano je otvorenamoto trka pod nazivom ''Velika nagrada Zrenjanina'', u disciplini Moto Klasik i Road Racing kategorija 125, na stazi “Industrijska zona jugoistok Zrenjanin”.

 • Jedan od najinovativnijih umetnika današnjice Jan Fabr ponovo na Bitefu Jedan od najinovativnijih umetnika današnjice Jan Fabr ponovo na Bitefu

  Nakon Berlina, Jerusalima, Atine, Avinjona, ekskluzivno u Beogradu publika će imati priliku da prisustvuje pozorišnom spektaklu OLIMP - U SLAVU KULTA TRAGEDIJE - PREDSTAVA OD 24 SATA, koji će 23. septembra svečano otvoriti 51. BITEF u Sava Centru u 18.00 časova.

 • Naš život u četiri zida Naš život u četiri zida

  Na Kalemegdanu, u Knez Mihailovoj ulici i na Dorćolu pažnju prolaznika privukla je kutija koja je iskoristila lepo vreme da prošeta centrom Beograda.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Vinarija Milovanovic