14.12.2019 Bogota

Belgijski karneval skinut s liste UNESKO zbog antisemitizma

Belgijski karneval skinut s liste UNESKO zbog antisemitizma Foto: Beta/AP/Geert Vanden Wijngaert
Čuveni belgijski karneval je skinut sa liste kulturnog nasleđa UN nakon žalbi da je u najnovijem izdanju sadržao očigledne antisemitske detalje.

 


Karneval u Alstu je uklonjen s liste nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO na sastanku organizacije u Bogoti, i tako postao prva kulturna tradicija koja je doživela takvu sudbinu.

Festival je došao na udar kritika nakon što se u ovogodišnjem izdanju pojavio prikaz Jevreja s kikicama i velikim nosevima na gomilama novca.

Sekretarijat UNESKO je u izveštaju naveo da je takav događaj protivan principima organizacije, uključujući i klauzulu da kulturni izrazi sa liste treba da grade poštovanje među zajednicama.

"Mogu da nastave da održavaju festival. Ne protivimo se tome. Ono što ne želimo je brend UNESKO na festivalu koji je za neke smešan, ali za nas predstavlja ruganje nekim zajednicama", rekao je Ernesto Otone, pomoćnik generalnog direktora UNESKO za kulturu.

Belgijska vlada je zatražila skidanje karnevala s liste UNESKO posle nekoliko žalbi organizacija protiv diskriminacije da se na njemu mogu videti antisemitski prikazi.

Otone je rekao da su zvaničnici Alsta više puta bili upozoravani na antisemitsku simboliku u prethodnim izdanjima karnevala ali da ništa nisu preduzeli tim povodom.

Gradonačelnik Alsta Kristof D'Ese je ranije ovog meseca u intervjuu rekao da je njegovom gradu dosta "grotesknih žalbi" zbog karnevala i da nije njegov posao da nadzire humor.

"Nalazimo se na veoma klizavom terenu kada će ljudi moći da odlučuju čemu smemo da se smejemo", rekao je on.

Karneval u Alstu se na listi UNESKO nalazi od 2010, a na sajtu organizacije je bio opisan kao događaj sa "pomalo subverzivnom atmosferom" koja slavi jedinstvo tog flamanskog grada.

Na sastanku u Bogoti su na listu UNESKO stavljeni alpinizam, tajlandska masaža, dominikanski ples bačata, meksička keramika "talavera" i bolivijski Festival Svetog trojstva.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side