12.06.2018 Beograd

Bez vode pate mišići, nervi i srce

Bez vode pate mišići, nervi i srce Foto: Pixabay.com
Nedostatak vode, nezdrava ishrana, alkohol i cigarete glavni su krivci pada elektrolita u krvi, materija koje su direktno odgovorne za kontrakcije mišića, rad nerava, srca i metabolizma.


Posebno su ugrožene osobe koje piju diuretike, lekove koji najčešće izazivaju pad kalijuma, zbog čega se javlja mučnina, a u težim stanjima grčevi i aritmija.

Profesor dr Nebojša Tasić, internista-kardiolog, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", kaže da je pad elektrolita u krvi izraženiji s proleća i leti, jer tada dehidrataciji organizma, osim nedovoljno vode i loše hrane, doprinosi i pojačano znojenje.

- Balans vode i elektrolita je jedna od najvažnijih nasušnih potreba čoveka na koju ljudi generalno ne obraćaju pažnju - kaže profesor Tasić. - Zato je važno da se popije najmanje litar do litar i po vode dnevno, jer njen deficit obavezno vodi ka drugačijem odnosu elektrolita u telesnim tečnostima pre svega krvi.

Naš sagovornik napominje da neke osobe mogu da imaju genetski uslovljene niže vrednosti kalijuma i magnezijuma, a da bi se njihovo stanje proverilo dovoljne su jednostavne analize količine elektrolita u krvi:

- Poželjno je da svaki čovek jednom godišnje uradi analizu natrijuma, kalijuma, hlora, bikarbonata i magnezijuma u krvi. Po potrebi trebalo bi da se uradi i kalcijum, ali jonizovani kalcijum, jer on pokazuje koncentraciju ovog elektrolita u krvi. On je mnogo važan element, jer njegov manjak uzrokuje grčenje mišića, a višak ovog elementa dovodi do tromosti i drugih problema. Kalcijum je neophodan za rad srca i krvnih sudova, a njegovo regulisanje je blisko povezano sa dovoljnim unosom magnezijuma.

Profesor Tasić objašnjava da iz krvne slike po hemoglobinu i hematokritu može da se ustanovi da li je organizam dehidriran. Deficit tečnosti daje niže vrednosti ovih parametara, a lekar na osnovu kliničkog pregleda može da vidi stanje kože, sluzokože kao i preko jezika, usta i konjuktive oka.

Dehidrataciji organizma naročito su skloni pacijenti koji zbog visokog krvnog pritiska, srčane slabosti ili problema sa bubrezima piju diuretike koji imaju cilj da oslobode organizam viška cirkulišuće tečnosti.

- Nedostatak kalijuma je najčešća posledica terapije diureticima - kaže profesor Tasić. - Zato ordinirajući lekar propisuje pacijentu suplementaciju praškom kalijuma kao obaveznu. Nedostatak ovog vitalnog elektrolita najčešće se pokazuje u vidu mučnine, ređe povraćanja i zatvora, dok u težim deficitima dolazi do grčeva i aritmije. Hipokalemija ili manjak kalijuma je jedanod najozbiljnijih poremećaja elektrolita, do kojeg dolazi i usled proliva i povraćanja izazvanih infekcijom, kao i usled dijabetičke ketoacidoze. Normalno je da se koncentracija kalijuma u krvi kreće od 3,5 i do milimola po litru.

Naš sagovornik napominje da je opasno da se diuretici piju na svoju ruku, jer oni mogu da dovedu do pada i drugih elektrolita u krvi. Dakle, oni koji misle da otečenost i klograme mogu da smanje pomoću ovih lekova mnogo rizikuju.

 

PRE SVEGA ZDRAVA HRANA

Simptomi teške dehidratacije su zamućenje svesti i sklonost ka padu, jer tako mozak reaguje na neadekvatnu količinu vode i elektrolita. Da do ovog stanja ne bi došlo najbitnija je ishrana voćem, povrćem, žitaricama, mesom, jajima i ribom. Osobe koje piju diuretike na meniju bi svakodnevno trebalo da imaju banane, pomorandže ili paradajz. Ovo voće i povrće sadrži velike količine kalijuma i obezbeđuje organizmu njegovu brzu nadoknadu.

- Suplementacija elektrolita nikako se ne savetuje na svoju ruku, jer svaka individua ima specifične potrebe koje pravilno mogu da se procene samo u radu sa lekarom - kaže prof. dr Nebojša Tasić.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 14.06.2018, 22:53h Boni

    Ovaj deo mi nije jasan: ''Profesor Tasić objašnjava da iz krvne slike po hemoglobinu i hematokritu može da se ustanovi da li je organizam dehidriran. Deficit tečnosti daje niže vrednosti ovih parametara...''. Zar nije suprotno, zapravo da daje više vrednosti?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side