03.12.2019 Beograd

"Biti ili ne biti/Should I stay or should I"

"Biti ili ne biti/Should I stay or should I" Foto: Radmila Duda Ludošan
Beogradska umetnička radionica BURA organizovaće tribinu pod nazivom "Biti ili ne biti/Should I stay or should I go" u Biblioteci "Milutin Bojić" (Ilije Garašanina 5) u petak, 6. decembra 2019, s početkom u 19 časova.

 

Diskusija je uvodni deo istoimenog projekta čija je okosnica multimedijalna izložba koja će biti održana krajem januara 2020. godine u Galeriji O3on, kada će 15-ak autora istu temu promišljati u umetničkom formatu.

Na tribini u Biblioteci "Milutin Bojić" govoriće Zdravko Joksimović, vajar i profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Goran Gocić, književnik, Ognjen Lopušina, vizuelni umetnik i dizajner, Maša Nešković, rediteljka i Isidora Todorović, studentkinja istorije umetnosti, svako iz svog iskustvenog ugla posmatranja. Moderatorka razgovora biće Vesna Vujić, novinarka.

"Iako je ideja za projekat začeta na osnovu podataka OECD-a, prema kojima je pola miliona ljudi emigriralo iz Srbije u periodu 2000-2016, i ticala se isključivo migratornih i pitanja standarda, sigurnosti i stabilnosti sistema, proširili smo je na sve savremene nedoumice, smatrajući ih značajnim za bolje razumevanje problematike", kaže Jelica Stojančić, direktorka BURE.

Ovakav način sagledavanja konteksta, otvorilo je prostor za razmatranje unutrašnjeg dijaloga vezanog i za porodične, ljubavne, filozofske, egzistencijalne i druge dileme, sa osvrtom na okolnosti koje otežavaju njihovo razrešavanje.

"Posebno nas zanima populacija mladih umetnika koja govori univerzalnim jezikom, a veoma je senzibilisana za razne šumove, emotivne, ali i racionalne, pa i političke prirode"; dodaje Dragana Nikoletić, umetnička direktorka BURE.

"Želimo da otvorimo raspravu na ovu temu, bez predrasuda da je sramota biti neodlučan. U umetničkom smislu, nastojimo da iskoristimo upravo potencijal kolebanja, zavisan od mnogih faktora", objašnjava Stojančić, najavljujući januarsku postavku u O3onu.

Tom prilikom će izlagati 15-ak autora raznih generacija stvarajući ambijent lavirinta, kao metaforu unutrašnjeg prostora u okolnostima između dve i više mogućnosti izlaza.

Beogradska umetnička radionica BURA od 2000. godine aktivno se bavi produkcijom, prezentacijom i promocijom savremene umetnosti. Izdvajamo projekte "Anfas, profil, teme" (2001) u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, "Na kraj sveta... kuća mala" (2004), u okviru međunarodne izložbe "Erasing" u Muzeju istorije Jugoslavije, kao i rezidenciju "Pronađeni u prevodu", sprovedenu Bujačiću kod Valjeva (2015-16). Sve ove projekte podržalo je Ministarstvo za kulturu i informisanje RS. Akciju "LA MUR" izvedenu u Zemunu (2006) podržao je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, a segmet izložbe preseljen je u Novi Sad u Art kliniku.

izvor: NM
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side