26.09.2013 Beograd

CD ćošak NM 126

CD ćošak NM 126
Milan B. Popović, pesnik, kolumnista, publicista i kritičar predstavlja nedeljni presek stanja CD singlova i albuma na aktuelnoj muzičkoj sceni urbane ex-Yu teritorije.

 

 

ZARĐALI EKSER CD NIKAD NIJE KASNO / MTS-MOJA TV STANICA, 2013.

Ključna ličnost ove CD ploče svakako jeste Bane Ekser koji je napisao apsolutno sve tekstove pesama i gotovo svu muziku (osim za pesmu „Ja sam bata iz Banata“ -B.Ekser-D.Duda Bezuha).

Uvodna numera, naslov „Marina“, ljubavna je storija koja ima onaj neodoljivo jednostavni ali šarmantni šmek Baneta Garavog (iz poznatog mejnstrim sastava „Garavi sokak“). Naravno, kada Bane Ekser to prezentuje, to ipak, daleko rokerskije ume da zazvuči. Sledeća zvučna stanica je vodeći singl – „Mornarska“.

Duhovit tekst, poletna, vesela atmosfera u muzičkom ključu, čini se da je dobitna šifra ove kombinacije ove ozbiljnosti i neozbiljnosti u istom momentu. Ovaj dokument podseća na najsvetlije momente karijere beogradskog sastava „Babe“. Mišljenja sam da Bane Ekser pravi pesme isključivo da bi se, prvenstveno, on sam dobro zabavio, pa tek onda vi, mi. „Oldtajmerka“, već u startu, svojim slikovitim i sveobuhvatnim naslovom, upućuje na strukturu i liriku pesme.

Nisam pogrešio, „Oldtajmerka“ je oda damama u godinama koje se još uvek „dobro drže“. U svakom smislu. „Nikad nije kasno“, muzički je zaokret, i ne samo muzički. Bane Ekser ponovo grli ozbiljnost i ljubav kao jednu od osnovnih tematskih odabira umetnika uopšte. To kod njega, ipak, ne deluje patetično, već veoma “svarljivo“.

Naravno, ukoliko zanemarite neke od predhodnih muzičkih dokumenata. Ovih tri minute i trideset osam sekundi, možda su i ponajbolji momenat albuma „Nikada nije kasno“. Lično, mislim da je sa ovom numerom trebala odpočeti kampanja, medijska akcija pri promovisanju ovog albuma. No, to već nije moj problem, već moja iskrena sugestija i zapažanje. Sa „Joj, kad bi htela ti“, iz jednog koloseka, spontano Bane Ekser, prelazi u drugi, već poznati, prepoznatljivi.

Kratki zapis „Indijanac“je gotovo eksplicitan, ali skriveno.Bane tu gotovo i da ne peva, već narativno deluje. Podseća na neke duhovite momente legendarne beogradske grupe „Riblja čorba“, mada, mora se priznati, daleko ispod kvalitativnog tekstualnog nivoa Bore Đorđevića. Šta očekivati da se krije iza pesme naslova - Zigi-Zigi? Savršeni gospodin Zigi koji je veoma uspešan kod žena. Naprosto neodoljiv za njih. Ako je.

Gotovo očekivano, „Olupina našeg braka“, opet je predah, najlepši muzički patos na celokupnom albumu. Moguđe i, najsjajniji i najveći domet albuma. Muzički, instrumentalno, svirački i aranžmanski najraskošniji. Definitivno. Kao da postoji više kreativnih ličnosti u jednom Banetu Ekseru. I to ne – kao. Sasvim je sigurno da postoje dve linije kojim se ovaj specifični autor kreće. Nadam se da će najskorija budućnost pokazati i otkriti u kojem smeru će se on i njegova kreacija kretati.

autor: Milan B. Popović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 30.09.2013, 00:54h Boban (1)

  Negde u avgustu su svirali u Vrscu. Odlicno su zvucali i imaju energiju. Moja devojka i ja smo zadovoljni otisli sa koncerta. Samo napred Ekseri.

 • 28.09.2013, 20:23h stevs popov (1)

  Izvsnredan komentat to je prava slika.Baneta Jos ce se za njega cutti uostalom i njegova upornosz je nesto sto osim umetnosti mora da se ispostuje komentar je pravi. Puno s

Pročitajte i...
 • Borovnice i spanać za bolje raspoloženje Borovnice i spanać za bolje raspoloženje

  Ako ste ikad iskusili blaženstvo u zalogaju čokolade ili ste se nasmešili kad vam je neko ponudio pomfrit, onda znate da vas hrana može učiniti srećnim.

 • Naučnici: Deca treba da čačkaju nos i jedu sluz Naučnici: Deca treba da čačkaju nos i jedu sluz

  Uprkos široko rasprostranjenom mišljenju i savetima lekara da kopanje nosa može da prouzrokuje krvarenje iz nosne šupljine i razvoj mikroba, austrijski pulmolog Fridrih Bišinger veruje da su deca koja kopaju nos i jedu njegov sadržaj zdravija od ostale dece.

 • Tuga je odraz zdravlja, a depresija bolesti Tuga je odraz zdravlja, a depresija bolesti

  Onaj ko ne plače, ne vidi - zapisao je Lav Nikolajevič Tolstoj. Da li nam je veliki književnik time poručio da su suze ne samo dobre, nego i poželjne? Da je ponekad potrebno da im dozvolimo da poteku, umesto da ih svaki put grubo ugušimo?

 • Šta ne sme u mašinu za sudove Šta ne sme u mašinu za sudove

  Mašina za sudove je sjajan izum, ali ne znači da u nju možete da stavite bukvalno sve posuđe. Ručno bi trebalo da perete oštre noževe jer oštrica može da otupi u mašini. Isto važi za drvene daske sa sečenje i varjače jer vrela voda oštećuje drvo.

 • Limun u službi lepote Limun u službi lepote

  Da li ste znali da je limun najbolji "prirodni preparat" za osveženje umornih nogu, grubu kožu na laktovima, mrlje na noktima?

 • Emotivne žene i razumni muškarci Emotivne žene i razumni muškarci

  Žene više vole da prave dramu umesto da stvaraju uspomene i rešavaju probleme, tvrde muškarci.

 • Crni luk leči bradavice Crni luk leči bradavice

  Stručnjaci za narodnu medicinu preporučuju brojne prirodne "lekove" protiv bradavica, koje pođednako muče i decu i odrasle, a mogu da se pojave na bilo kom delu tela.

 • Sve više alergične dece Sve više alergične dece

  Pojava alergija kod najmlađih u poslednjih nekoliko decenija je u porastu, a deca čiji roditelji imaju neku alergijsku reakciju imaju dva puta veći rizik da budu alergična.

 • Cimet umesto zaslađivača Cimet umesto zaslađivača

  Čim odlučite da krenete na dijetu prvo čega se lišite su šećeri iz kafe ili čaja? Ako je već tako, onda se potrudite da izbegnete grešku koju većina tada napravi - nemojte beli slatki prah da zamenite veštačkim zaslađivačima.

 • Džejms Erl Džons dobija Toni nagradu za životno delo Džejms Erl Džons dobija Toni nagradu za životno delo

  Američki glumac Džejms Erl Džons (James Earl Jones), dvostruki dobitnik američke pozorišne Toni nagrade, uskoro će dobiti i treću, ovaj put za životno delo.

 • Holandija proslavila 50. rođendan svog kralja Holandija proslavila 50. rođendan svog kralja

  Nekoliko stotina Holanđana učestvovalo je danas u raznim svečanostima i manifestacijama povodom proslva 50. rođendana kralja Vilema-Aleksandera.

 • Najdetaljnije fotografije Saturna zahvaljujući letelici Kasini (FOTO) Najdetaljnije fotografije Saturna zahvaljujući letelici Kasini (FOTO)

  Nasina letelica Kasini nedavno je započela svoje poslednje putovanje oko Saturna. Uprkos tome što se očekuje da sonda uskoro izgori u orbiti ovog nebeskog tela, njenoj službi još nije došao kraj.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side